Το φαινόμενο Λαυρεντιάδη. Ο ρόλος των ελεγκτικών εταιρειών, οι «κουμπαριές» και οι ύποπτες συναλλαγές των 51 εκατ. ευρώ.
PriceWaterHouseCoopers office |
Η έκθεση της ΤτΕ, η στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το φαινόμενο Λαυρεντιάδη
Ο ρόλος των ελεγκτικών εταιρειών, οι «κουμπαριές» και οι ύποπτες συναλλαγές των 51 εκατ. ευρώ
Του Γιαννη Παπαδογιαννη /Jpapadogiannis@kathimerini.gr
Μια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) η οποία απεστάλη τον Μάρτιο του 2011 στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σηματοδότησε την αρχή του τέλους της «μετεωρικής» πορείας του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Η έκθεση της κεντρικής τράπεζας «στοχοποιούσε» ως ύποπτες συναλλαγές ύψους 51 εκατ. ευρώ για τις οποίες υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι συνδέονταν σε μεγάλο βαθμό με τη χρηματοδότηση θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη, κάτι που η ΤτΕ απαγόρευε διά ροπάλου. Την έκθεση αυτή, μαζί με άλλες, η ΤτΕ απέστειλε όχι μόνον στην αρχή για το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος, αλλά και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δεχθεί σκληρή κριτική για αδράνεια: μάλιστα, η ΤτΕ απέστειλε τον περασμένο Οκτώβριο (5.10.12) επιστολή στην Επιτροπή για την πορεία των ερευνών σχετικά με ενδεχόμενη χειραγώγηση της μετοχής της Alapis. Η ΤτΕ είχε ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου για το ζήτημα από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ είχε αποστείλει και δεύτερη επιστολή τον Ιούλιο του 2012. Τελικά, στις 25 Οκτωβρίου η Κεφαλαιαγορά ανακοίνωσε πρόστιμο ύψους 940 χιλ. ευρώ σε διάφορα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και στον κ. Λαυρεντιάδη, για τη χειραγώγηση της μετοχής της Alapis.
Ο κ. Λαυρεντιάδης ήρθε, είδε, νίκησε, όχι τόσο λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του, όσο της προθυμίας των φυλάκων να αφήσουν ορθάνοιχτες τις θύρες. Αξιοσέβαστα διεθνώς ονόματα, όπως οι ελεγκτικές εταιρείες PriceWaterHouseCoopers και KPMG, βεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Protoκαι εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη, ενώ υπέγραφαν, φαρδιά-πλατιά, πεντακάθαρα πιστοποιητικά στους ισολογισμούς και τις λογιστικές καταστάσεις. Ωστόσο, πίσω από τα βαριά ονόματα των ελεγκτών δεν υπήρχε τίποτα παραπάνω από την... ελληνική πραγματικότητα. Ελληνες εταίροι που απολαμβάνουν μια χαλαρή σύνδεση με τον μητρικό όμιλο στις ΗΠΑ και συνδέονται στενά με τον ντόπιο επιχειρηματικό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε γενικός διευθυντής της KPMG, που βεβαίωνε ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι δεσμοί αλλά μόνον προσωρινές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη, ήταν κουμπάρος του και μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, είχε λάβει δάνειο ύψους 320.000 ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από την... ProtoBank. Η εμπειρία της Protoκαι οι στενοί προσωπικοί δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας είναι βέβαιο ότι μέτρησαν στην απόφαση της τρόικας να θέσει ως όρο οι ελεγκτικοί οίκοι που θα αναλάβουν την παρακολούθηση των τραπεζών να μην έχουν ελληνικές ρίζες και να μην έχουν καμιά συναλλαγή με τις υπό εποπτεία τράπεζες.
Η έλευση του κ. Λαυρεντιάδη στις αρχές του 2010 στο τραπεζικό σύστημα προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν ήταν μόνον ο κακός οιωνός της ασυνήθιστα επιθετικής επέλασής του, με εξαγορές επιχειρήσεων και απόκτηση στρατηγικών μεριδίων, σε ένα μεγάλο φάσμα, ετερόκλητων, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά κυρίως η παραδοσιακά αρνητική στάση της Κεντρικής Τράπεζας στην εξαγορά τραπεζών από μη τραπεζικούς ομίλους και τραπεζίτες. Η γραφειοκρατία της ΤτΕ πέρασε από κόσκινο τις σχετικές διαδικασίες, αλλά τελικά, με καθοριστική ευθύνη των... ανεξάρτητων ελεγκτών που τα έκριναν όλα λίαν καλώς, η Protoπέρασε και με τη βούλα στον έλεγχο του κ. Λαυρεντιάδη.
Εχει προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2009 η ανακοίνωση της εξαγοράς της Protoαπό τον όμιλο Πειραιώς. Το πακέτο αποκτήθηκε το 2010 από τον κ. Λαυρεντιάδη στην τιμή των 3,6 ευρώ ανά μετοχή με premium 83,7%.
πηγή
Σχόλια