Ελληνικά λιμάνια: Παιγνίδι γιά μεγάλα παιδιά στό οποίο συμμετέχουν «μερικοί από τους μεγαλύτερους και πλέον επιτηδευμένους επενδυτές».
Ποια είναι η Lansdowne που... αγοράζει ελληνικά λιμάνια
Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Σε «παιχνίδι για μεγάλα παιδιά» αναδεικνύονται οι επερχόμενες προκηρύξεις παραχωρήσεων λειτουργιών των δυο μεγάλων λιμανιών της χώρας καθώς ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οίκους asset management εμφανίζεται πλέον με σημαντικά ποσοστά τόσο στον ΟΛΠ όσο και στον ΟΛΘ.
Συγκεκριμένα η Lansdowne γνωστοποίησε χθες στο ΧΑ πως η θέση της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι πλέον της τάξης του 5% ενώ έχει ήδη αποκτήσει το 10% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ.
Στον ΟΛΠ η θέση είναι παλιά αλλά το μέγεθος της κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με το βρετανικό fund να ανακοινώνει στα τέλη Οκτωβρίου πως κατέχει μέσω διάφορων επενδυτικών οχημάτων του το 9,67%. Σημειώνεται πως οι θέσει αυτές αντιστοιχούν στο 20% της ελεύθερης διασποράς στην περίπτωση του ΟΛΘ και στο 40% στην περίπτωση του ΟΛΠ καθώς το 74% των δύο ΔΕΚΟ ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η Lansdowne Partners Ltd διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Πίσω από το βρετανικό fund βρίσκεται ο 54χρονος Sir Paul Ruddock και οι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, συνεργάτες του. Υψηλού προφίλ επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και πάτρωνας των γραμμάτων και των τεχνών, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη στις αρχές του έτους μετά από πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης.
Είναι μεταξύ των υποστηρικτών της σημερινής κυβέρνησης των Tories και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Victoria & Albert Museum, ένα από τα μουσεία ορόσημα του Λονδίνου. «Οι επενδύσεις του στην Ελλάδα θα αποτελέσουν ένα πρώτης τάξεως τεστ ευθυκρισίας» σχολιάζουν με βρετανικό φλέγμα στο capital.grχρηματιστηριακοί κύκλοι του Λονδίνου που παρακολουθούν τις παραπάνω εξελίξεις.
Με βάση τις τιμές κλεισίματος της Δευτέρας που διαμορφώνουν την κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ στα 358 εκατομμύρια ευρώ και του ΟΛΘ στα 164 εκατ., η θέση του στα δύο μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια αποτιμάται σήμερα στα 42 εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί πως η κίνηση της μετοχής του ΟΛΘ το τελευταίο εξάμηνο από τα 10 ευρώ στα 16,30 αντιστοιχεί σε άνοδο της τάξης του 60%. Αντίστοιχα η συμπεριφορά του ΟΛΠ από το χαμηλό των 7,06 ευρώ στα 14,40 χθες – νέο υψηλό 52 εβδομάδων ενδοσυνεδριακά- αντιστοιχεί σε άνοδο της τάξης του 100%.
Τι ψάχνει λοιπόν ο Sir Paul Ruddock στα ελληνικά λιμάνια;
Η πρόσφατη συμφωνία της Cosco με την HP, η συνεχής άνοδος του όγκου των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται μέσω των προβλητών της ΟΛΠ συνολικά, η προοπτική ανάπτυξης νέων κρηπιδωμάτων για την κρουαζιέρα και το home-porting, το ενδιαφέρον ξένων για το car-terminal και τον επιβατικό σταθμό και η άνοδος των όγκων εμπορίου που διαχειρίζεται και η Θεσσαλονίκη υποδηλώνουν τον κομβικό ρόλο που έχουν.
Επιπλέον θεωρούνται κλασικά plays οργανικής ανάπτυξης και συνδέονται και με την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μετά την εύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην νοτιοανατολική μεσόγειο. Με δεδομένο όμως ότι το μοντέλο αξιοποίησης που έχει επιλεγεί είναι αυτό της παραχώρησης και όχι της πώλησης μετοχών, πώς θα μπορούσε να επωφεληθεί κάθε υποψήφιος επενδυτής;
Χρηματιστηριακοί κύκλοι του Λονδίνου αναφέρουν στο capital.gr πως οι παραχωρήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν –μετά από πολύμηνη καθυστέρηση εξαιτίας των εκλογών- με διαγωνισμούς τον Μάρτιο είναι πιθανότατο να είναι «εμπροσθοβαρείς». Να αναλάβει δηλαδή ο παραχωρησιούχος να προκαταβάλει σημαντικό μέρος των ετήσιων μισθωμάτων που θα συμφωνηθούν ώστε να μπορέσει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει έσοδα που θα διοχετευθούν προς εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Και ο ενδεικνυόμενος, αν όχι ο μόνος, τρόπος για μια εισηγμένη να αποδώσει χρήματα στους μετόχους της είναι αυτός της επιστροφής κεφαλαίου. Και εδώ βρίσκεται σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές το επενδυτικό στοίχημα του Paul Ruddock και του συνεταίρου τους και συνιδρυτή του fund, Steve Heinz γνωστός από την θητεία του στο ταμείο του πανεπιστημίου Harvard, Harvard Management.
Ο ιδρυτής της Lansdowne Partners Ltd δεν διαχειρίζεται μόνο ίδια κεφάλαια αλλά και κεφάλαια μεγαλοεπενδυτών. Σύμφωνα με την Lansdowne, ένα από τα μεγαλύτερα alternative investment management funds, οι επενδυτές που της έχουν εμπιστευτεί κεφάλαια για διαχείριση περιλαμβάνουν «μερικούς από τους μεγαλύτερους και πλέον επιτηδευμένους επενδυτές».
Ο Paul Ruddock ίδρυσε την Lansdowne το 1998. Η Ελλάδα είναι γνώριμος επενδυτικός του στόχος αφού στον ΟΛΠ είχε αποκτήσει μεγάλη θέση και το 2007 όταν η Morgan Stanley (σημερινός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια) είχε ανακοινώσει πως λειτουργεί ως θεματοφύλακας για την Lansdowne.
Όμως η Lansdowne είχε πάρει θεση –που αποκλιμάκωσε δραστικά πρόσφατα- και την S&Β ενώ είναι μεταξύ των επενδυτών που είχαν βάλει κεφάλαια και στην Dolphin Capital συμφερόντων Μίλτου Καμπουρίδη.
Πριν την Lansdowne είχε εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις τόσο στην Schroder & Co. Inc όσο και στην Goldman Sachs & Co.
Σήμερα συμμετέχει μεταξύ άλλων και στο διοικητικό συμβούλιο του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης ενώ συνεργάτης (Fellow) του πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το οποίο και πήρε με αριστείο Masters of Arts στην νομική επιστήμη.
πηγή
Σχόλια