Μηδέν προσφορές για το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης. Η έκβαση του διαγωνισμού αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα που υπάρχει στη χώρα.




Μηδέν προσφορές για το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Χωρίς να κατατεθεί ούτε μία προσφορά, παρήλθε σήμερα άπρακτη η καταληκτική προθεσμία του πολύκροτου διαγωνισμού της ΔΕΗ για το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης.

Ο λόγος για το έργο-ορόσημο της ΔΕΗ στον τομέα των φωτοβολταϊκών με προβλεπόμενη ισχύ 200MW το οποίο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, επρόκειτο να συνοδευτεί μαζί με άλλα αναπτυξιακά έργα (μονάδα παραγωγής, ερευνητικό κέντρο κλπ). Ωστόσο μετά από δύο παρατάσεις που δόθηκαν στο διαγωνισμό (η αρχική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τις 20 εταιρείες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον ήταν στις 30/6, μετέπειτα στις 30/9 και τέλος σήμερα 30/11) καμία εταιρεία δεν κατέθεσε τελικά προσφορά.

Η έκβαση του διαγωνισμού αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα που υπάρχει στη χώρα και την τεράστια δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται η ελληνική αγορά ως επενδυτικός προορισμός. Είναι δε άξιο αναφοράς το γεγονός ότι, ενώ υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και πολλές διεθνείς εταιρείες (αμερικανικές, γερμανικές) βρίσκονται αντιμέτωπες ακόμη και με το φάσμα της χρεοκοπίας, εξαιτίας του κινεζικού ανταγωνισμού, δε βρέθηκε ούτε ένας ενδιαφερόμενος να καταθέσει προσφορά σε ένα έργο του μεγέθους της Κοζάνης. Λεπτομέρεια με καθοριστική σημασία: ο διαγωνισμός προϋπέθετε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το έργο, σημείο κομβικό όπως φαίνεται για τη μη προσέλευση των εταιρειών / κοινοπραξιών που αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Από την πλευρά της ΔΕΗ πάντως, πηγές της εταιρείας ανέφεραν ότι θα διερευνηθεί το νομικό και οικονομικό καθεστώς ώστε το έργο να παραμείνει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και να υλοποιηθεί. Κρίσιμη παράμετρος για το εγχείρημα δεν είναι άλλη παρά η ημερομηνία μέχρι την οποία το έργο διατηρεί την ευνοϊκή «κλειδωμένη» ταρίφα, δηλαδή ο Δεκέμβριος του 2013, δηλαδή σε 12 μήνες.

Καθίσταται σαφές ότι για να προλάβει η ΔΕΗ την ημερομηνία θα πρέπει να προχωρήσει από μόνη της και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού το έργο.


Πηγή

Σχόλια