Πολύ καλή θέση πήρε ο μπαγάσας ο Στουρνάρας στήν αξιολόγηση τών ΥΠΟΙΚ τής Ευρώπης. Είναι 17ος (στούς 19). Πάντως είναι 19ος στήν οικονομική αξιολόγηση.








FT: 17ος καλύτερος υπουργός Οικονομικών ο Στουρνάρας
Θανάσης Γκαβός

Στη 17η θέση μεταξύ 19 ομολόγων του κατατάσσεται ο Γιάννης Στουρνάρας στην ετήσια λίστα αξιολόγησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών από τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Στις επιμέρους κατηγορίες ο κ. Στουρνάρας κατατάσσεται 8ος στην πολιτική επιρροή, 19ος και τελευταίος στην οικονομική αξιολόγηση και 15ος στην αξιοπιστία. Περιγράφεται ως τεχνοκράτης που ανέλαβε την πιο δύσκολη δουλειά στην Ελλάδα τον Ιούνιο ως δεύτερη επιλογή του κ. Σαμαρά (μετά τον ασθενή κ. Ράπανο), παρά το «αριστερά από το κέντρο υπόβαθρό του».

Χαρακτηρίζεται «αισιόδοξος εκ φύσεως» και σημειώνεται ότι πιστεύει πως αν η χώρα επιτύχει τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την ιδιωτικοποίηση υποδομών και ενέργειας θα μπορέσει να αποτρέψει μια έξοδο από την ευρωζώνη και να επιστρέψει σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους έως το 2020. «Ενώ η αποφασιστικότητά του να επιτύχει μια συμφωνία έχει εντυπωσιάσει τους πιστωτές της Ελλάδας, η ικανότητά του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις εν μέσω ισχυρής αντίστασης από τα αριστερά και μιας βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης, απομένει να δοκιμαστεί», συμπληρώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς έχει τη μεγαλύτερη επιρροή και ηγείται μιας οικονομίας που συνεχίζει να είναι δυνατή. Ακολουθούν ο Σουηδός Άντερς Μποργκ και ο Πολωνός Γιάτσεκ Ροστόβσκι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα με αφορμή την πρωτιά στη συγκεκριμένη λίστα, ο κ. Σόιμπλε χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών θεσμών. Κατά την άποψή του, πιο ισχυροί θεσμοί στις Βρυξέλλες θα συμβάλλουν με κρίσιμο τρόπο στη βοήθεια προς ασθενείς χώρες-μέλη όπως η Ελλάδα να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.

Δηλώνει αισιόδοξος ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ» στην κρίση της ευρωζώνης, προβλέποντας ότι ίσως σε ένα χρόνο οι ανησυχίες των αγορών θα στραφούν σε οικονομίες σε άλλα σημεία του πλανήτη. «Προχωράμε μπροστά βήμα-βήμα. Είναι δύσκολο να πειστούν οι αγορές διότι η αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά αν κοιτάξετε τους πραγματικούς δείκτες, δεν τα πάμε και τόσο άσχημα», σχολιάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αναφέρει ότι μια κοινή δημοσιονομική πολιτική είναι αναγκαία, εξηγώντας ότι η στενότερη ευρωπαϊκή σύγκλιση σημαίνει κάποιο βαθμό φορολογικής εναρμόνισης, δίνοντας το παράδειγμα κοινής πρωτοβουλίας με το Λονδίνο για την αποτροπή της φοροδιαφυγής από διαδικτυακές εταιρείες.

Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει επίσης ότι αν τα όργανα της νομισματικής πολιτικής δε λειτουργούν χωρίς περισσότερη σταθερότητα στη δευτερογενή αγορά, τότε η ΕΚΤ πράττει σωστά συμφωνώντας στην αγορά κρατικών ομολόγων σε περίπτωση υπερβολικά υψηλών spread.
πηγή

Σχόλια