O Δανός πράκτορας, η ξανθιά απο την Κροατία και η συνομωσία για τον εντοπισμό τού al-Awlaki

Η ιστορία θα μπορούσε να είναι ένα καλό θρίλερ στην τηλεόραση.
Ενας Δανός  ποινικός έγινε διπλός πράκτορας και πήρε  250.000 δολάρια σε μετρητά για να βοηθήσει τη CIA  να παγιδεύσει ένα από τα πιο καταζητούμενους μαχητές τής Αλ Κάιντα  - με το να του βρεί  μια γυναίκα.

Ο καταζητούμενος ήταν γεννημένος Αμερικανός,  κληρικός τής Αλ Κάιντα ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, ο οποίος είχε γίνει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς προπαγανδιστές.
Η νύφη  ήταν μια όμορφη ξανθιά από την Κροατία.
U.S. and Danish intelligence agencies tried to track al Qaeda cleric Anwar al-Awlaki through his Croatian bride, a report says. Ο πράκτορας ήταν ο Morten Storm, ο οποίος είχε από καιρό μετακινηθεί σε ριζοσπαστικούς ισλαμικούς κύκλους και είχε κερδίσει προφανώς την εμπιστοσύνη του αλ-Αουλάκι κατά τη διάρκεια διαμονής του  στην Υεμένη το 2006.
Ωστόσο, ο άγνωστος  στά  «αδέλφια» του Storm  είχε έρθει σε επαφή με μυστικές υπηρεσίες της Δανίας  στα τέλη του 2006 και τους πρόσφερε τις υπηρεσίες του. Αυτοί τον έφεραν σε επαφή με τη  CIA.
Και όταν ο αλ-Αουλάκι εγκατέλειψε την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, για μια απομακρυσμένη έρημο , ο Storm έγινε μια από τις επαφές που οι υπηρεσία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει για να εντοπίσει τον αλ-Αουλάκι και να τον βγάλει από την κυκλοφορία.
 Σύμφωνα με την αφήγηση του  Storm, σε μια μακρά σειρά από συνεντεύξεις στη δανική εφημερίδα Jyllands Posten,σε  μία από τις πολλές συναντήσεις του με τον αλ-Αουλάκι που έλαβε χώρα σε στρατόπεδο της ερήμου στην επαρχία Shabwa το Σεπτέμβριο του 2009. «Με ρώτησε αν ήξερα μια γυναίκα από τη Δύση που θα μπορούσε να παντρευτεί. Νομίζω ότι του έλειπε κάποιος που θα μπορούσε να καταλάβει καλύτερα το Δυτικό μυαλό του," Storm είπε στην Jyllands Posten.
Ο Αλ-Αουλάκι, σύμφωνα με τον Στόρμ , είχε ήδη δύο αραβικές γυναίκες, αλλά ζούσαν στη Sanaa. . Ούτε η CIA, ούτε η δανική υπηρεσία πληροφοριών ΡΕΤ έχει δημοσίως σχολίασει την ιστορία του  Storm, και η ιστορία μπορεί να φαίνεται απίθανη αν δεν υπήρχαν άφθονα στοιχεία που παρουσιάζονται από τον Στόρμ στην Jyllands Posten.
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν εγγραφές βίντεο που ανταλλάχθηκαν με τον  αλ-Αουλάκι και την υποψήφια, ανακοινώσεις από την Αλ-Αουλάκι, εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και μια φωτογραφία από ένα χαρτοφύλακα γεμάτο με 250.000 δολάρια σε μετρητά που ο Στόρμ είπε ότι είχε λάβει από τη CIA.
O Στόρμ είπε ότι δύο μήνες μετά την επιστροφή του από την Υεμένη, σκόνταψε σε μια ομάδα στο Facebook που υποστηρίζε τον αλ-Αουλάκι.
Ο Στόρμ  πρόσθεσε ένα σχόλιο ζητώντας υποστήριξη, και αρκετές ημέρες αργότερα, μια γυναίκα της Κροατίας απάντησε, ρωτώντας τον τι χρειάζεται.  Η Aminah,  33χρονη όμορφη με μακριά ξανθά μαλλιά που εργαζόταν για  άτομα με ειδικές ανάγκες στο Ζάγκρεμπ, είχε πρόσφατα ασπασθεί το Ισλάμ και ήταν οπαδός του αλ-Αουλάκι.
Μετά από μια σειρά ανταλλαγής μηνυμάτων με τον Storm μέσω του Facebook, είπε ότι θα ήταν πρόθυμη να παντρευτεί τον κληρικό.  Ο Στόρμ έστειλε τα νέα στον  Αλ-Αουλάκι στην Υεμένη, και την 11η Δεκεμβρίου 2009, ο κληρικός ήρθε σε επαφή, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.
 Σε κάποιο σημείο, Ο Στόρμ επικοινώνησε με Δανούς μυστικούς πράκτορες της  PET και είπε ότι ήταν σε επαφή με μια γυναίκα που επιθυμεί να παντρευτεί τον αλ-Αουλάκι.
Οι Δανοί, είπε στην Jyllands Posten, επικοινώνησαν με τη CIA, η οποία είδε μια ευκαιρία να προσπαθήσει  να εντοπίσει τον τρομοκράτη. Το σχέδιο της CIA , σύμφωνα με τον Στόρμ, ήταν να φυτέψει μια συσκευή εντοπισμού σε μια  βαλίτσα της Aminah.
 Στις 17 του Φεβρουαρίου 2010,ο  αλ-Αουλάκι ήρθε σε επαφή με τον Στόρμ  "Αν την επισκεφθείτε, μπορώ να ανεβάσω μια εγγραφή βίντεο με τον εαυτό μου ως (ένα) κρυπτογραφημένο αρχείο, και μπορείτε να της την δώσετε  για να το ακούσει, έτσι θα είναι σίγουρη ότι (αυτό) είναι δικό μου», έγραψε ο κληρικός. Στη συνέχεια  αρκετές ημέρες αργότερα, ο αλ-Αουλάκι είπε στον  Storm να πει στην  Aminah ότι οι συνθήκες διαβίωσης του είχαν βελτιωθεί.
«Εγώ σήμερα δεν ζω σε σκηνή, αλλά σε ένα σπίτι που ανήκει σε ένα φίλο. Προτιμώ αυτή την κατοικία απο  μια σκηνή στα βουνά, γιατί μου δίνει την δυνατότητα να διαβάζω, να γράφω και να ερευνώ. " Ο Στόρμ  λέει ότι μετά τη λήψη αυτύ του μήνυματος, συναντήθηκε με τον σύνδεσμο της PET  και χειριστές της CIA στη δανική πόλη Helsingor.
Ο Στόρμ  είπε στην Jyllands Posten ότι μαζί με πράκτορες της CIA, ταξίδεψε στη Βιέννη, Αυστρία, και στις 8 Μαρτίου 2010, γνώρισε την Aminah έξω από το διεθνή σταθμό των λεωφορείων στο κέντρο της πόλης.
Ο Στόρμ είπε ότι είχε μικρή αμφιβολία για την αφοσίωσή της στον αλ-Αουλάκι. "Γνωρίζετε τις συνέπειες;" είπε ότι ρώτησε. «Ναι, είμαι έτοιμη", απάντησε η Aminah.  Ο Στόρμ  είπε ότι μετά από αίτημα του αλ-Αουλάκι, αυτός της έδειξε πώς να στέλνει  κρυπτογραφημένα e-mail επικοινωνίας με τη λήψη τζιχάντ λογισμικού κρυπτογράφησης.
Σε μια δεύτερη συνάντηση στη Βιέννη, ο Στόρμ  έδειξε στην Aminah μια σύντομη καταγραφή βίντεο που έκανε ο αλ-Αουλάκι, ο οποίος ήταν ντυμένος με λευκές στολές μπροστά από ένα ροζ φόντο με floral μοτίβο. "Αυτή η καταγραφή γίνεται ειδικά για την αδελφή Aminah κατόπιν αιτήσεώς της ... Προσεύχομαι στον Αλλάχ για αυτό που είναι καλύτερο για εσάς σε αυτή τη ζωή και στη μέλλουσα ζωή.Να  σας καθοδηγεί για να επιλέξετε αυτό που είναι καλύτερο για σας σχετικά με αυτή την πρόταση," ο al -Αουλάκι, δήλωσε, σε ένα τμήμα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Jyllands Posten. Ο Στόρμ  είπε Aminah ξέσπασε σε κλάματα όταν άκουσε αυτά τα λόγια.
 Κατέγραψε έπειτα δύο σύντομα βίντεο για τον  αλ-Αουλάκι. Στο πρώτο βίντεο, φορούσε ένα μαύρο πέπλο πλήρες με μόλις ορατό το πρόσωπό της. Μιλώντας στα αγγλικά, είπε: «Εγώ θα δεχθώ όλα όσα χρειάζεται να κάνουμε τώρα, με αυτόν τον τρόπο που έχω επιλέξει και ο Αλλάχ θα μας βοηθήσει." Στο δεύτερο βίντεο, η Aminah έβγαλε το πέπλο της και είπε: «Αδελφέ, εγώ είμαι χωρίς το κασκόλ, ώστε να μπορείτε να δείτε τα μαλλιά μου ... Ελπίζω να είστε ευχαριστημένος μαζί μου, inshallah," σύμφωνα με την Jyllands Posten.
 Κατά την ίδια συνάντηση , ο Στόρμ  παρέδωσε στην Aminah μια βαλίτσα που είχε φυτεμένη μια συσκευή εντοπισμού. Στις 18 Μάη 2010, ο Στόρμ ταξίδεψε στη Βιέννη για τρίτη φορά για να αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο για την Aminah για την  Υεμένη και να της δώσει πάνω από $ 3.000 σε μετρητά εκ μέρους του  αλ-Αουλάκι, είπε στην Jyllands Posten.
Η Aminah και η βαλίτσα έφτασε στη Sanaa, στις αρχές του Ιουνίου, και η αποστολή του Storm ολοκληρώθηκε. Δύο ημέρες αργότερα, ένας από τους χειριστές τών μυστικών υπηρεσιών της Δανίας του έστειλε μήνυμα: "Συγχαρητήρια αδελφέ,  μόλις έγινες πλούσιος, πολύ πλούσιος," Η Jyllands Posten δημοσίευσε το μήνυμα την Κυριακή στην ιστοσελίδα της.
Ο Στόρμ είπε ότι στις 9 Ιουνίου 2010, ένας πράκτορας της CIA του έδωσε ένα χαρτοφύλακα σε ένα ξενοδοχείο το Crowne Plaza κοντά στην Κοπεγχάγη, Δανία.
 "Ποιος είναι ο κωδικός;"  ρώτησε.
"Δοκιμάστε το 007,« ο πράκτορας απάντησε.
Μέσα ήταν $ 250.000. Αλλά τό σχέδιο δέν λειτούργησε.
Η Aminah πέρασε αρκετές εβδομάδες στην Sanaa, και στη συνέχεια ένας αγγελιοφόρος έφτασε να κανονίσει το ταξίδι της για να συναντήσει τον  αλ-Αουλάκι. Για λόγους ασφαλείας - ανάμεσά τους αφορά σχετικά με συσκευές εντοπισμού - της είπαν να αφήσει πίσω τη βαλίτσα της.
Η Aminah και ο αλ-Αουλάκι παντρεύτηκαν λίγο αργότερα.
Ο Αλ-Αουλάκι  έστειλε στον Στόρμ ένα μήνυμα ευχαριστώντας τον για την οργάνωση του γάμου. Οχι  μόνο η κοπέλα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, αλλά, ο αλ-Αουλάκι έγραψε σε ένα μήνυμα πού είδαν στην  Jyllands Posten, ήταν «πολύ καλύτερη ....!
" Πέρυσι, όταν ο Στόρμ επέστρεψε στην Υεμένη για αυτό που περιγράφεται ως μια άλλη αποστολή για τις μυστικές υπηρεσίες της Δανίας, ο ίδιος και η αλ-Αουλάκι αντάλλαξαν αρκετά μηνύματα.
Ο Αλ-Αουλάκι  τελικά εντοπίστηκε και σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο τέλος του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.
Ο Στόρμ  επιμένει ότι ηταν  έργο του  ότι τελικά εντόπισαν τον αλ-Αουλάκι - χρησιμοποιώντας έναν αγγελιοφόρο που μετέφερε ένα memory stick USB που περιελάμβανε μια συσκευή εντοπισμού.
 Αλλά σε μια συνομιλία μαγνητοσκοπημένη από τον Στόρμ σε ξενοδοχείο Χέλσινγκορ τέλη του περασμένου έτους, ένας Αμερικανός που ονομάζεται Μάικλ επέμεινε ότι ένα άλλο σχέδιο είχε σάν αποτέλεσμα την  ροή των πληροφοριών που οδήγησε στον θάνατο του  αλ-Αουλάκι.
Ο Στόρμ  δεν τον πίστεψε.
"Είμαι πεπεισμένος ότι η CIA χρησιμοποίησαν  τον αγγελιοφόρο ... αλλά προφανώς οι Αμερικανοί δεν θα αναγνωρίσουν ποτε  ότι ενας  πράκτορας της PET και μια  μικρή χώρα, όπως η Δανία, οδήγησε στον εντοπισμό του Ανουάρ," είπε στην Jyllands Posten.
Μετά το θάνατο του αλ-Αουλάκι, η Aminah συνέχισαν να επικοινωνεί με την Στόρμ μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, αγνοώντας ότι είχε συνεργασία με δυτικές μυστικές υπηρεσίες.
 Πριν από λίγους μήνες, μου είπε ότι δούλευε για το Inspire, το online περιοδικό της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.
Η τύχη της Aminah  σήμερα είναι άγνωστη. Το CNN έχει έρθει σε επαφή με τον Στόρμ, ο οποίος κρύβεται μετά από αρκετές απειλές θανάτου από  ισλαμιστές μαχητές που ήταν κάποτε ήταν σύντροφοί του.
Τό κείμενο είναι βασισμένο σέ  άρθρο τού CNN

Σχόλια