Δύο καινούργιοι δορυφόροι τού ευρωπαικού συστήματος Galileo τέθηκαν σε τροχιά τήν Παρασκευή με την βοήθεια τών πυραύλων Σογιούζ.
Με το Galileo, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έχει ένα καθαρό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης και να ξεφύγει από το μονοπώλιο του αμερικανικού συστήματος GPS, που ελέγχεται από το Πεντάγωνο. Τό έργο ξεκίνησε το 1990, αλλά καθυστέρησε λόγω των πολλών διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών, και ιδίως τη χρηματοδότησή του.
Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν μέχρι το 2020 συνολικά 30 δορυφόροι (συμπεριλαμβανομένων τριών βιηθητικών) στα 23.222 χιλιόμετρα με την βοήθεια τών πυραύλων Ariane και Σογιούζ: Ο πρώτος θα είναι σε θέση να μεταφέρει τέσσερις δορυφόρους σε ένα χρόνο έναντι δύο του ρωσικού πυραύλου.
Ακρίβεια ενός μέτρου
Σε σύγκριση με το αμερικανικό GPS, το οποίο έχει μόνο 24 δορυφόρους (συμπεριλαμβανομένων τριών βοηθητικών) που λειτουργούν σε χαμηλότερη τροχιά στα 20.200 χιλιόμετρα, το Galileo θα παρέχει ένα πιό ακριβές σήμα: ένα μέτρο έναντι τριών έως οκτώ μέτρα για το GPS .
Το μεγαλύτερο ύψος θα παράσχει επίσης μια γωνία κλίσης μεγαλύτερη και συνεπώς πιο ορατό σήμα, πολύ χρήσιμο στην πόλη, λόγω της παρουσίας των ψηλών κτηρίων.
Τέλος, οι δορυφόροι Galileo είναι εξοπλισμένα με τα καλύτερα ατομικά ρολόγια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πλοήγηση με ακρίβεια ενός δευτερολέπτου σε τρία εκατομμύρια χρόνια.
Να σημειωθεί ότι το Galileo είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα και όχι στρατιωτικό, και θα είναι συμβατό με το GPS και το ρωσικό Glonass.
Σχόλια