Αμερικανικές εκλογές. Ο φυλετισμός διχασμός τού εκλογικού σώματος

Εκλογές 2012: Η βαθύτερη φυλετική διαίρεση από το '88

 Οι  εκλογές του 2012 τείνουν να γίνουν οι πιο πολωμένες φυλετικά από κάθε άλλη  προεδρική εκλογή από το 1988, με τον Πρόεδρο Ομπάμα να υστερεί του  Ρεπουμπλικάνου Mitt Romney μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες, μια απότομη πτώση σε σχέση με την  υποστήριξη πού είχε πριν από τέσσερα χρόνια.

Όπως έκανε το 2008, ο Ομπάμα παίρνει τη συντριπτική υποστήριξη από μη-λευκούς, οπως και  πριν από τέσσερα χρόνια. Σε εκείνη την εκλογή, το 80 τοις εκατό του συνόλου των μη-λευκών υποστήριξε τον Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένων των 95 τοις εκατό των μαύρων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το exit poll.


Στην Washington Post-ABC News και στην δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Ομπάμα κερδίζει το 79 τοις εκατό των μη-λευκών, και η υποστήριξη για την επανεκλογή του είναι σχεδόν καθολική μεταξύ των αφρικανικών Αμερικανών. Αλλά μεταξύ των λευκών, ο Ομπάμα κάνει σήμερα πολύ χειρότερη επίδοση από ό, τι έκανε το 2008.

Σε αυτό το στάδιο πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ομπάμα υστερούσε του Ρεπουμπλικάνου Τζον Μακέιν κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων. Ακόμη και στην νίκη, ο Ομπάμα κατέληξε να χάσει μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Το τωρινό όμως  21 τοις εκατό , χάνει απο τον  Romney με 59-38 τοις εκατό - ειναι πολύ πιο δύσκολο να ξεπεραστεί.

 Το 2004, ο Τζον Κέρι έχασε τους λευκούς ψηφοφόρους απο τον Τζορτζ Μπους με ένα εξίσου ευρύ σκόρ, 58 - 41 τοις εκατό - και έχασε επίσης την εκλογή.



κείμενο βασισμένο σέ άρθρο στήν washingtonpost



Σχόλια