Πανηγυρίζουν οι Γάλλοι με την παραχώρηση (1 ευρώ) τής Εμπορικής. Επιτέλους ξεφύγαμε απο την ελληνική παγίδα

H Credit Agricole  φεύγει επιτέλους απο τό ελληνικό χάος.


Η τράπεζα επιβεβαιώνει την πώληση της θυγατρικής της Εμπορικής στην  Alpha Bank,  για ένα συμβολικό ευρώ.
Η συναλλαγή θα επηρεάσει τα αποτελέσματά της για το τρίτο τρίμηνο κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Credit Agricole απαλλάσσεται  επιτέλους απο τό ελληνικό βάρος.
Η τράπεζα επιβεβαίωσε σε δήλωσή της την Τετάρτη, την πώληση της θυγατρικής της Εμπορικής στην Alpha Bank, για ένα συμβολικό ευρώ.
"Η συναλλαγή,  εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Crédit Agricole" τη Δευτέρα. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, "εξαρτάται από τη λήψη έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές."
 Η Credit Agricole ανακοίνωσε ότι οι επιπτώσεις αυτής της συναλλαγής θα πρέπει να καταγράφονται στην κατάσταση  αποτελεσμάτων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012.
 "Θα μειώσει το καθαρό εισόδημα του Ομίλου κατά  2 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου ποσό που αντανακλά την καλύτερη δυνατή εκτίμηση των συνολικών ζημιών και εξόδων που συνδέονται με τη συναλλαγή μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης», εξηγεί ο η τράπεζα.

Φεύγοντας από τα € 18 δισεκατομμύρια των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων της  Εμπορικής, η τράπεζα, ελπίζει ωστόσο, να αντισταθμίσει  σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες.
Η "Credit Agricole εκτιμά ότι οι σωρευτικές επιπτώσεις της συναλλαγής θα ενισχύσουν την επίτευξη της φερεγγυότητας του Ομίλου στο τέλος του 2013, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί», λέει η η τράπεζα.

Για να καταφέρει  να ξεφύγει από την ελληνική παγίδα , η Credit Agricole έπρεπε να πείσει τις αρχές της χώρας, καθώς και της τρόικας - ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση -  πού ελέγχει την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

"Μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή"

A worker cleans the logo of Emporiki Bank at one of its branches in Athens Η ελληνική σελίδα γυρίζει για την Credit Agricole, η οποία είχε αυξήσει τη συμμετοχή της  σε 72% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά το 2006 με την εξαγορά τών μετοχών απο το ελληνικό δημόσιο  για € 2,2 δισεκατομμύρια.
Εκείνη την εποχή, η ηγεσία της τράπεζας  εξήρε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδα, "μια αναπτυσσόμενη αγορά σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή." έλεγε ο Pauget, Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Agricole, ο οποίος δικαιολόγησε την εξαγορά μιλώντας για "το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια» και την επιθυμία της Εμπορικής "για την στήριξη της ανάπτυξης  σε αυτές τις χώρες."
Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε σοβαρά το 2008, πριν επιδεινωθεί πλήρως το 2009 με την επιδείνωση της κρίσης.
Στο τέλος, μετρώντας το κόστος της αρχικής αγοράς των λογιστικών ζημιών και την αύξηση του κεφαλαίου, η απόκτηση και πώληση της Εμπορικής θα κοστίσει στην γαλλική τράπεζα περίπου 8,7 δισ. , σύμφωνα με τους υπολογισμούς της AFP. Το τελικό κόστος πάντως  είναι λιγότερο αλμυρό από ό, τι φοβούνταν οι παρατηρητές.

Η μετοχή τής Credit Agricole απογειώθηκε στις αρχές του Οκτωβρίου, όταν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ήρθαν στην επιφάνεια. Η επιβεβαίωση της συμφωνίας ωστόσο ωθεί τους επενδυτές να καταγράψουν τα κέρδη τους. Η μετοχή της  Credit Agricole έχασε 1,91% σε € 6,27, μισή ώρα μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

κείμενο βασισμένο σέ άρθρο τής Figaro

Σχόλια