Οταν η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσιζε το καλοκαίρι του 2010 να εκμεταλλευθεί την αντιπαράθεση Ισραήλ- Τουρκίας, με αφορμή τον πρώτο στολίσκο της Γάζας, είχε μεταξύ άλλων ως στόχο να αξιοποιήσει την επιρροή του εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.Ο έλληνας πρωθυπουργόςεπένδυσε στην πίεση που θα μπορούσε να ασκήσει το λόμπι υπέρ των ελληνικών θέσεων. Το στοίχημα δεν ήταν βέβαια να αναλωθεί η στήριξη αυτή μόνο σε Σκοπιανό,Κυπριακό και ελληνοτουρκικά. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ήθελε τη βοήθεια του εβραϊκού παράγοντα στο μείζον πρόβλημα που αντιμετώπιζε η κυβέρνησή του:την οικονομική κρίση.Εναν χρόνο αργότερα ένας άλλος...στολίσκος,πάλι προς τη Γάζα, έχει οδηγήσει τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών.
Η στάση της Αθήνας με την απαγόρευση του απόπλου των πλοίων του στολίσκου προς τη Λωρίδα της Γάζας σφυρηλατεί πλέον έναν «γάμο αμοιβαίου συμφέροντος», με τους δύο πρωθυπουργούς να συνομιλούν τηλεφωνικά πολύ συχνά. Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε ήδη, προσωπικά, από δύο κορυφαίες αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, την Αmerican Jewish Committee και την ΑntiDefamation League, να παρέμβουν υπέρ των ελληνικών θέσεων προς τους οίκους αξιολόγησης ώστε να πάψει ή έστω να μετριαστεί η εκστρατεία υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και των τραπεζών της. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν μάλιστα ότι το μήνυμα μεταφέρθηκε συγκεκριμένα σε στελέχη της Standard & Ρoor΄s, που θεωρείται ο οίκος αξιολόγησης με τη μεγαλύτερη εμβέλεια επιρροής.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Νετανιάχου προχώρησε το τελευταίο διάστημα μέσω προσωπικών διαύλων σε παρέμβαση και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο σκοπός ήταν να χαλαρώσουν οι αντιρρήσεις για την αποδέσμευση των χρημάτων που πρέπει να καταβάλει το Ταμείο στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πέμπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση συνδρομής της Ελλάδας στις ΗΠΑ διαδραματίζει στο παρασκήνιο ο πανίσχυρος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ. Ανθρωπος με διασυνδέσεις, ο κ. Φίσερ «έπαιξε» κάποια στιγμή ως πιθανός διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ. Η Αθήνα πάντως έχει επενδύσει πολλά στην εμπειρία του και ο κ. Χ. Παμπούκης είχε συχνή επικοινωνία μαζί του χειριζόμενος τον φάκελο «Ισραήλ».
Το ταξίδι Παπούλια και οι συζητήσεις
Η εμβάθυνση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων αποδεικνύεται από την επίσκεψη του κ. Κ.Παπούλια την Κυριακή το βράδυ στο Ισραήλ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη , τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτη . Ο κ. Παπούλιας θα έχει συναντήσεις τόσο με τον ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες όσο και με τον κ. Νετανιάχου. Την Τρίτη θα μεταβεί στη Ραμάλα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Απτά οφέλη αναμένει η Ελλάδα από τον τουρισμό. Εφέτος αναμένεται αύξηση του αριθμού ισραηλινών τουριστών προς τη χώρα μας ως και κατά 50%.
Αυτό μεταφράζεται σε αφίξεις τουλάχιστον 400.000 Ισραηλινών στη χώρα μας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης Παπούλια θα διεξαχθεί επιχειρηματικό φόρουμ για τον τουρισμό, με τη συμμετοχή και ελλήνων ξενοδόχων. Ισραηλινοί επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν ο κ. Γερουλάνος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις κ. Κ. Παπαδόπουλος θα παραμείνουν στο Ισραήλ ως την Τετάρτη για να διερευνήσουν τις προοπτικές επενδυτικών συνεργασιών.
Η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία επεκτείνεται σε τομείς όπως η διαχείριση των υδάτων και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα όπως η αφαλάτωση. Με γοργούς ρυθμούς κινούνται οι δύο χώρες και στον τομέα της άμυνας. Ηδη συγγράφονται δύο συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας που θα επικυρωθούν όταν θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία άλλη μία κοινή στρατιωτική άσκηση στην Ελλάδα με τη συμμετοχή ελικοπτέρων.
Ο παράγοντας Τουρκία
Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις δεν είναι ανεξάρτητες από τις τουρκοϊσραηλινές, παρά τα σχόλια διπλωματικών πηγών περί του αντιθέτου. Τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται πυρετωδώς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Αγκυρας και Ιερουσαλήμ τόσο διμερώς όσο και στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Επιτροπής Πάλμερ του ΟΗΕ για το πόρισμα σχετικά με τα τραγικά γεγονότα με τον πρώτο στολίσκο προς τη Γάζα. Οι Ισραηλινοί- ιδιαίτερα στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων- θέλουν να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Τουρκία, τουλάχιστον σε τακτικό επίπεδο.
Ωστόσο ενημερωμένοι κύκλοι επιμένουν ότι η εμπιστοσύνη προς την Αγκυρα έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα και η αποθάρρυνση της συμμετοχής της Τουρκίας στον δεύτερο στολίσκο οφείλεται περισσότερο στο άνοιγμα του μετώπου με τη Συρία παρά στην πραγματική θέληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση Νετανιάχου εκτιμά ότι το πόρισμα Πάλμερ θα δικαιώνει το Ισραήλ και μόνο εφόσον ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά της (όπως τα περί αποζημίωσης οικογενειών θυμάτων) θα συναινέσει στην άμβλυνση του πορίσματος.
ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τουρισμός: Αναμένονται περίπου 400.000 ισραηλινοί τουρίστες Ενέργεια: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου Αμυνα: Οι Ισραηλινοί «γλυκοκοιτάζουν» τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΒ, ΕΑΣ)
Εβραϊκό λόμπι: Προσπαθεί να επηρεάσει αμερικανικά οικονομικά κέντρα υπέρ των ελληνικών θέσεων Περιβάλλον: Ισραηλινό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αφαλάτωση και διαχείριση υδάτων
ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ»
Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των σκαφών του στολίσκου των ακτιβιστών της οργάνωσης «Ελευθερώστε τη Γάζα» προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Το υπουργείο Εξωτερικών επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει σε ακτιβιστές να ασκήσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας, επικαλούμενο και σχετικές ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Κουαρτέτου. Κάλεσε μάλιστα τους ακτιβιστές να συμφωνήσουν να μεταφέρουν ελληνικά πλοία την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα μέσω των επίσημων διαύλων.
«Οι οργανώσεις των ακτιβιστών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να κανονίσουν τα επόμενα βήματα»λέει στο «Βήμα» ο κ.Δ. Πλειώνηςτης ελληνικής οργάνωσης «Ενα Καράβι για τη Γάζα» που συμμετέχει στον στολίσκο με δύο πλοία. Ο κ. Πλειώνης επιμένει ότι στόχος είναι να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας, όχι απλώς η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Είμαστε και πολιτική οργάνωση»λέει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οι προτάσεις της για μεταφορά της βοήθειας έγιναν κατόπιν εορτής.«Η κυβερνητική πρόταση είναι η μεταφορά της βοήθειας στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ και από εκεί στα διάφορα περάσματα προς τη Γάζα. Η Ελλάδα δυστυχώς πήρε υπεργολαβία τον αποκλεισμό της Γάζας» σημειώνει προσθέτοντας:
«Εμείς έχουμε και συγκεκριμένη πρόταση για το άνοιγμα εμπορικού διαύλου μεταξύ Γάζας και ενός ελληνικού λιμανιού που θα ελέγχεται από την ΕΕ».
MΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Μπορεί η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έχουν συμφωνήσει οι κκ. Παπανδρέου και Νετανιάχου να μεταφέρεται για το φθινόπωρο (ίσως τον Σεπτέμβριο), η προετοιμασία όμως σε επίπεδο υπουργείων συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Ο πιο ενδιαφέρων και ταυτόχρονα δυσκολότερος τομέας είναι η ενέργεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας είναι κοινή επιθυμία και των δύο πλευρών. Ο κ. Νετανιάχου είχε προτείνει στον κ. Παπανδρέου την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ στην Κρήτη για τη μεταφορά αερίου από το γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν. Ο κ. Παμπούκης φέρεται να είχε ζητήσει από εμπειρογνώμονες μελέτη σχετικά με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) Ελλάδας και Κύπρου ώστε να εξετάσει τη βιωσιμότητα της πρότασης. Αν και όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι, φαίνεται ότι η επιλογή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) είναι πιο πρόσφορη.
Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας ταξίδευσαν πρόσφατα στο Ισραήλ για να συζητήσουν επί αυτού του θέματος.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=410274
Σχόλια