Eμφραγμα ρευστότητας στην αγορά. Τού Νίκου Νικολόπουλου.

Νίκος Νικολόπουλος για το «έμφραγμα ρευστότητας στην αγορά»:
"μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και δύο Υπουργούς στο Υπουργείο Ανάπτυξης το αποτέλεσμα για τις μικρές επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο και απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ!




Ηχηρή παρέμβαση του Βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με την απίστευτη προχειρότητα με την οποία αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης το φλέγον θέμα της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων της χώρας μας. Αφορμή υπήρξε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή με την οποία ζητούσε να μάθει ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για να «αναπνεύσει» η αγορά.
Παράλληλα και με αφορμή την πλήρη αποτυχία των δυο προγραμμάτων ΤΕΜΠΜΕ σχετικά με την αγορά πρώτων υλών και την ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, ο Αχαιός πολιτικός δήλωσε πως «η αποτυχημένη συνταγή των δυο αυτών προγραμμάτων δυστυχώς φαίνεται πως θα συνεχιστεί και στο νεοσύστατο ΕΤΕΑΝ, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμπιστεύθηκε τους ίδιους ανθρώπους και το ίδιο συστατικό, δηλαδή τον άμεσο και καθοριστικό ρόλο των Τραπεζών στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ. Συγκεκριμένα υπενθυμίζω στους αγωνιούντες μικρούς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες πως τα δυο τελευταία προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ απέδωσαν το μεν για τις πρώτες ύλες μόνο 1.150 δάνεια, το δε για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές τον εξευτελιστικό για το Υπουργείο αριθμό των 260 δανείων!»
Σημειώνεται πως κατά το 2009 και προ της κυβερνήσεως του Μνημονίου, το ΤΕΜΠΜΕ είχε διαθέσει μέσα σε ένα χρόνο στην Ελληνική αγορά 54.000 δάνεια, τα οποία σε αξία δανείων έφθασαν τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ!
«Πέρσι τέτοιο καιρό η κα Κατσέλη ως υπεύθυνη υπουργός για την Ανάπτυξη δήλωνε πως από τα δυο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ θα επωφεληθούν 100.000 επιχειρήσεις... τελικά φέτος ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα είναι μόλις 1.410 δάνεια δηλαδή το 1,4% της πρόβλεψης της! Τώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μειώνοντας τις κυβερνητικές οφθαλμαπάτες, προέβλεψε με δηλώσεις του πως από το ΕΤΕΑΝ θα επωφεληθούν 25.000 επιχειρήσεις. Δηλαδή φέτος που η κρίση ρευστότητας είναι ακόμα βαθύτερη ο αρμόδιος υπουργός βάζει χαμηλότερα στάνταρντ για το υπουργείο του από ότι πέρσι!»
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας υπερβαίνουν τις 800.000, ενώ με άμεσο «λουκέτο» σύμφωνα με φορείς της αγοράς απειλούνται περίπου 50.000 επιχειρήσεις.
Ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηριστικά επεσήμανε πως, «ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης πρέπει να αντιληφθεί πως όταν ο Πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ κ. Αλέξανδρος Παπαρσένος δήλωνε πως οι Τράπεζες είναι αυτές που ουσιαστικά ευθύνονται για την χαμηλή απόδοση των προγραμμάτων ΤΕΜΠΜΕ το 2010, το ερώτημα που τίθεται είναι πως το ΕΤΕΑΝ θα πετύχει, όταν τα προγράμματα του σύμφωνα με τον επίσημο σχεδιασμό θα περνάνε πάλι μέσα από τον έλεγχο και την αξιολόγηση των Τραπεζών;» και συμπλήρωσε πως, «υπάρχει σοβαρό θέμα με το σχεδιασμό του ΕΤΕΑΝ και προειδοποιώ το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη πως με τους ίδιους «μάγειρες» και τα ίδια υλικά δεν φτιάχνεται καινούρια συνταγή! Προτρέπω λοιπόν τον Υπουργό να αναθεωρήσει άμεσα τον υφιστάμενο σχεδιασμό του ΕΤΕΑΝ, έτσι ώστε επιτέλους να φθάσει «ζεστό χρήμα» στις μικρές επιχειρήσεις, για να γλυτώσουν τουλάχιστον κάποιες από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει την αγορά, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής τεχνητής ύφεσης που επέφερε το Μνημόνιο.
Κλείνοντας τόνισε με νόημα, «η Κυβέρνηση έχει ρίξει τη χώρα μέσα σ' ένα φαύλο κύκλο οικονομικής ασφυξίας, όπου οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις επέφεραν πρωτόγνωρη κρίση στην αγορά, με αποτέλεσμα τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων και τελικά το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων. Δεκάδες χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν ήδη απολυθεί εξαιτίας αυτής της πολιτικής. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει την πλήρη ευθύνη, να εφαρμόσει επιτέλους μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική για να μην συνεχιστεί αυτό το τρομερό φαινόμενο. Απαιτείται ωστόσο να αποφύγει τις δοκιμασμένες και αποτυχημένες πρακτικές, όπως δυστυχώς κάνει μέχρι σήμερα».

http://www.nikosnikolopoulos.gr/?section=1167&language=el_GR&itemid730=3219

Σχόλια