Εφυγε από τη ζωή ο Μιλιτιάδης Έβερτ


Εφυγε από τη ζωή λίγο πριν από τις 8.00 το βράδυ της Τετάρτης ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.




Ο εκλιπών υπήρξε μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της μεταπολιτευτικής πολιτικής σκηνής. Το τελευταίο μήνα νοσηλεύονταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας και άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού.

Η είδηση έγινε γνωστη από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδo στο Κοινοβούλιο. Στις τελευταίες του στιγμές, αν και ο ίδιος δεν είχε επαφή με το πριβάλλον, βρίσκονταν στο πλευρό του οι δύο του κόρες και όλοι οι στενοί συγγενείς του.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ γεννήθηκε σε μια ταραγμένη περίοδο, το 1939 και αφού τα σύννεφα του πολέμου είχαν αρχίσει να πυκνώνουν για την Ελλάδα. Ο πατέρας του Άγγελος Έβερτ ήταν αυτός που ως διοικητής της Αστυνομίας κατάφερε να σώσει χιλιάδες Έλληνες Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εξολόθρευσή τους, χορηγώντας τους πλαστές ταυτότητες με διαφορετικά ονόματα και επίθετα.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ αναμίχθηκε ενεργά στην πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια, σε μια πολυκύμαντη επίσης περίοδο. Ως στέλεχος της νεολαίας της ΕΡΕ (και επικεφαλής της μετά το 1963) διακρίθηκε από νωρίς για το πάθος του αλλά και το πρακτικό του πνεύμα, που του χάρισε αργότερα και το προσωνύμιο «μπουλντόζας».

Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάσθηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος και διοικητής και οικονομικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (1966-1974).

Φανατικός καραμανλικός πριν την δικτατορία (την οποία αντιστρατεύτηκε με αποτέλεσμα να του απαγορεύεται η έξοδος από την χώρα) ο Μιλτιάδης Έβερτ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος θα υπερέβαινε την αντιπαλότητα Δεξιάς και Κέντρου. Το κόμμα δηλαδή της «Νέας Δημοκρατίας», στο οποίο εντάχθηκε ως ιδρυτικό μέλος του αλλά και με το οποίο εξελέγη και βουλευτής του στην Α' Αθηνών το 1974. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς στη Βουλή μέχρι τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Μέλος κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή έγινε για πρώτη φορά το 1976, όταν ορκίσθηκε υφυπουργός Οικονομικών. Ο τότε πρωθυπουργός θα εκτιμήσει τις ικανότητές του και την επόμενη χρονιά, θα τον «προάγει» σε υπουργό, αναθέτοντάς του το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας. Στο συγκεκριμένο υπουργείο θα μείνει τρία χρόνια, μέχρι να αναλάβει υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη, όταν ο Κ. Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1980).

Ως στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον θα διακριθεί στην προσπάθεια της ΝΔ, με αρχηγό τον Ευάγγελο Αβέρωφ αρχικά και στη συνέχεια τον Κώστα Μητσοτάκη, να επιστρέψει το κόμμα του στην εξουσία. Το 1986 θα πάρει το χρίσμα του υποψηφίου της ΝΔ στον Δήμο Αθηναίων και με μια έξυπνη αλλά και υψηλής αισθητικής καμπάνια θα καταφέρει να πετύχει αυτό που αρχικά έμοιαζε ακατόρθωτο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ίδρυσε τον πρώτο «ελεύθερο» ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα και καθιέρωσε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης στον Δήμο, με πλήθος καινοτομιών και παρεμβάσεων στη διοίκηση, το περιβάλλον, την τέχνη, τον πολιτισμό και την υγεία.

Θα επιστρέψει στα υπουργικά καθήκοντα με την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Τζαννετάκη ως υπουργός Υγείας και θα αναλάβει αργότερα, με την εκλογή της ΝΔ ως αυτοδύναμης κυβέρνησης, υπουργός Προεδρίας. Τότε έγιναν, όπως αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι, οι πρώτες βάσεις για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Θα έρθει σε σύγκρουση όμως με τον Κ. Μητσοτάκη και θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, αλλά χωρίς ουδέποτε να αποχωρήσει – ή να σκεφθεί καν – να αποχωρήσει από τη ΝΔ.

Με την συναίνεση και του Κώστα Μητσοτάκη θα εκλεγεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας το 1993, μετά την εκλογική ήττα της το 1997. Θα παραμείνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι το 1997, όταν το συνέδριο του κόμματος θα εκλέξει νέο αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή.

Πολυσχιδής, ψυχή της παρέας πάντοτε και με φίλους σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, ο Μιλτιάδης Έβερτ ξεχώριζε για τον αυθορμητισμό του και την ανθρωπιά του. Και μπορεί ακριβώς αυτός ο αυθορμητισμός να έδινε αφορμή για επικριτικά σχόλια εντός και εκτός της ΝΔ, αλλά τον έκανε να ξεχωρίζει το γεγονός ότι ποτέ δεν μπήκε σε «καλούπια» (κι ας το πλήρωσε με την ήττα από τον Κ. Σημίτη στις εκλογές του 1996 που του στέρησε την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός).

Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν παντρεμένος με την φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

http://www.star.gr/politics/79877

Σχόλια