Ψάχνουν αποδείξεις και ονόματα γιά τήν Siemens. Ομως, "τρανταχτές" , "ακλόνητες" αποδείξεις δέν βρίσκουν, βρίσκουν μόνο «ανειλικρινείς» δηλώσεις και ενδιαφέρουσες επιστολές ...


Η Εξεταστική ψάχνει ακόµα αποδείξεις και ονόµατα
Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου για τη Siemens
Βούλα Κεχαγιά

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν ενδεχόµενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που εµπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens θα εισηγείται, σύµφωνα µε πληροφορίες, το πόρισµα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση.

Ωστόσο το φάντασµα του Βατοπεδίου κυνηγά την κυβέρνηση αφού φαίνεται πως και στην υπόθεση της Siemens έπειτα από τις έρευνες δύο ετών δεν έχουν προκύψει τρανταχτά στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, κάτι που, όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, θα ήταν εξοργιστικό για την κοινωνία. Οπως και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όλα δείχνουν πως θα ολοκληρωθεί ακόµη µία Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά σκανδαλώδη κατασπατάληση δηµοσίου χρήµατος χωρίς να καταλήξει σε ουσιαστικά αποτελέσµατα.

Το ζήτηµα της Siemens απασχόλησε χθες το απόγευµα κυβερνητική σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στη Βουλή υπό τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Κύριο αντικείµενο της συνάντησης ήταν ο τρόπος µε τον οποίο θα χειριστεί η κυβέρνηση την υπόθεση, δεδοµένου ότι στην κοινή γνώµη εξακολουθεί να κυριαρχεί η αίσθηση της ατιµωρησίας πολιτικών προσώπων. Στη σύσκεψη συµµετείχαν οι υπουργοί κ.κ. Καστανίδης, Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, καθώς και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού Ν. Αθανασάκης και Ρ. Βάρτζελη και σύµφωνα µε πληροφορίες αναπτύχθηκε προβληµατισµός αφού, όπως τονίστηκε, µε βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που µετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή δεν προκύπτουν τρανταχτά στοιχεία για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Από την άλλη όµως διαπιστώθηκε ότι µετά την τροπή που πήρε η υπόθεση του Βατοπεδίου που «παραλίγο να αποδειχθεί φούσκα», απαιτείται πλέον να καταλήξει σε ουσιαστικά συµπεράσµατα η Εξεταστική για τη Siemens.

Η Επιτροπή έχει χρονική προθεσµία για να εκδώσει το πόρισµά της ή τα πορίσµατά της το αργότερο έως τις 20 Ιανουαρίου. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες διενεργούνται παρασκηνιακές διεργασίες προκειµένου τα δύο µεγάλα κόµµατα (ΠΑΣΟΚ και Ν.∆.) να καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισµα το οποίο πιθανότατα θα ζητεί τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για στελέχη και των δύο κοµµάτων. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το ένα σενάριο θέλει τους βουλευτές των δύο µεγάλων κοµµάτων και τους δικηγόρους τους να αναζητούν φόρµουλα ώστε να προτείνεται η παραποµπή του θέµατος σε προκαταρκτική εξέταση χωρίς όµως να αναφέρονται ονόµατα, ενώ το δεύτερο σενάριο θέλει και την αποτύπωση ονοµάτων πολιτικών προσώπων στο πόρισµα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται οι ευθύνες τους σε ποινικά αδικήµατα.

Η Εξεταστική Επιτροπή έχει στη διάθεσή της και το πόρισµα των ορκωτών λογιστών που διενήργησαν ελέγχους στο πόθεν έσχες δέκα πολιτικών προσώπων (ανάµεσά τους οι Χρ. Βερελής, Γ. Παπαντωνίου, Μ. Λιάπης, Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Βουλγαράκης) και σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες σε αυτό διαπιστώνεται ότι κάποιες δηλώσεις είναι «ανειλικρινείς» αφού από την έρευνα και το άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών διαπιστώθηκε ότι το ύψος των δηλωµένων καταθέσεων είναι αναντίστοιχο µε το ύψος των πραγµατικών καταθέσεων των πολιτικών προσώπων.

Τα περιουσιακά στοιχεία
Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης που συµµετέχει στην Εξεταστική για τη Siemens κατήγγειλε πως από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων που υπήρξαν ως υπουργοί και υφυπουργοί διαχειριστές συµβάσεων µε τον γερµανικό κολοσσό εξαιρέθηκε ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, την ώρα που για τους υπόλοιπους ζητήθηκε έλεγχος ήδη από τον περασµένο Ιούνιο. Ο βουλευτής αποκαλύπτει πως µε δική του παρέµβαση µόλις τον ∆εκέµβριο ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης ζήτησε από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής να γίνει έλεγχος και των στοιχείων του κ. Τσοχατζόπουλου, ωστόσο σε λίγες ηµέρες θα ολοκληρωθεί η προθεσµία για το πόρισµα, εποµένως εκ των πραγµάτων δεν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσµα στη συγκεκριµένη έρευνα.

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν σήµερα την επιστολή που έστειλε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Τσοχατζόπουλος προς τον Σήφη Βαλυράκη µετά την απόφαση να διενεργηθεί έλεγχος στα περιουσιακά του στοιχεία, όπως επίσης και άλλη επιστολή που έστειλε ο επίσης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου στις 22 ∆εκεµβρίου προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι εάν «κατηγορηθεί» θα χρησιµοποιήσει όποια µέσα έχει στη διάθεσή του.

Ελεγχος από το Σ∆ΟΕ
Από την επιστολή του Ακη Τσοχατζόπουλου επιβεβαιώνεται ότι πράγµατι και το Σ∆ΟΕ διενήργησε προσφάτωςέλεγχο σταοικονοµικά και περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Τσοχατζόπουλου, ενώ ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι «ουδέποτε υπέγραψα οιαδήποτε σύµβαση µε την εταιρεία Siemens». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιστολή του Γιάννου Παπαντωνίου προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής, αφού ο πρώην υπουργός µε βάση πληροφορίες ότι θα του αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για την ανάθεση του συστήµατος ασφάλειας των Ολυµπιακών Αγώνων (C4I) από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αµυνας επισηµαίνει ότι: α. Η απόφαση ανάθεσης ελήφθη οµόφωνα από το ΚΥΣΕΑ µε προσωπική συµµετοχή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σηµίτη, ενώ µέλος του ΚΥΣΕΑ ήταν και ο υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος ήταν παρών στη συγκεκριµένη συνεδρίαση. β. Οτι ενδεχόµενη ανάµειξή του θα ήταν σκανδαλώδης και µάλιστα «σε µία τέτοια περίπτωση, θα απαντήσω µε κάθε µέσο που βρίσκεται στη διάθεσή µου».

Στο µεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τους ελέγχους του πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων, η έρευνα του Σ∆ΟΕ επικεντρώνεται στις δηλώσεις περιουσιακών και οικονοµικών στοιχείων των Α. Τσοχατζόπουλου, Τ. Μαντέλη και Γ. Βουλγαράκη από κοινού µε τη σύζυγό του Κ. Πελέκη.

ΤΙ ∆ΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
Σύµφωνα µε πληροφορίες δεν προκύπτουν τρανταχτά στοιχεία για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4612371

Σχόλια