Ο Στέφανος Μάνος πιστεύει ότι τό λιγότερο πού θα έπρεπε να απαιτήσουμε απο τήν Siemens είναι να επιστραφούν στό κράτος οι μίζες τών 100 εκατομμυρίων.


Εξεταστική και Siemens
Tου Στεφανου Μανου*

(Η φωτό απο παλιότερη εκδήλωση τής Δράσης)



Επειτα από πολύμηνες συνεδριάσεις κατέληξε η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens εκεί από όπου ξεκίνησε, να έχει… υποψίες!

Εγραψα για πρώτη φορά στην «Καθημερινή» για τη Siemens τον Ιανουάριο του 2008. Είχαμε τότε κυβέρνηση Καραμανλή στην αρχή της δεύτερης θητείας της: «Το ερώτημα είναι τι έχει κάνει η πολιτεία στο πλαίσιο της “μηδενικής ανοχής” για να αποκαλύψει αυτούς που δωροδοκήθηκαν. Νομίζω τίποτε. Τίποτε απολύτως. Αν μια κολοσσιαία γερμανική εταιρεία κατέφυγε στις υπηρεσίες μιας αμερικανικής εταιρείας, γιατί δεν μπορεί να κάνει το ίδιο η ελληνική κυβέρνηση; Πελάτες της Siemens στην Ελλάδα είναι το ελληνικό Δημόσιο, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το μετρό κ. ά. Δεν θα έπρεπε το ελληνικό Δημόσιο να ανακοινώσει στη Siemens ότι για όσο διάστημα παραμένουν άγνωστοι οι αποδέκτες των «δώρων» της στην Ελλάδα αποκλείεται από τις προμήθειες του κράτους και των ΔΕΚΟ;».

Οι αναγνώστες που πληρώνουν φόρους πρέπει να κατανοήσουν ότι τα «δώρα» της Siemens σε μεσάζοντες, αν δεν είχαν δοθεί, θα δίνονταν στο ελληνικό Δημόσιο σε μορφή έκπτωσης. Πληρώσαμε δηλαδή ό, τι αγοράσαμε από τη Siemens κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ακριβότερα. Οι φορολογούμενοι πληρώσαμε τις μίζες.

Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου σε επιστολή μου προς την «Καθημερινή έγραφα»: «Τα 100 εκατομμύρια ευρώ που η ίδια η Siemens δήλωσε ότι πλήρωσε σε μίζες στην Ελλάδα επιβάρυναν το κόστος των προϊόντων που αγόρασε η Ελλάδα από τη Siemens. Φούσκωνε τις τιμές για να έχει περιθώριο να λαδώνει. Το λιγότερο που όφειλε να κάνει το κράτος θα ήταν να ζητήσει από τη Siemens ισόποση έκπτωση, 100 εκατομμύρια ευρώ. Εγώ θα ζητούσα τα 100 και άλλα 500 πρόστιμο αν η Siemens επιθυμεί να συνεχίσει να συμμετέχει στις προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου. Αλλά, από ό, τι φαίνεται, το κράτος είναι υπεράνω τέτοιων ασήμαντων “λογιστικών” λεπτομερειών. Περιορίζεται στη χαλαρή αναζήτηση των δωροληπτών (που όπως πάει μάλλον δεν θα βρει)».

Τέλος, λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, τον Σεπτέμβριο, η ΔΡΑΣΗ εξέδωσε δελτίο Τύπου με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Siemens είναι οι πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί που λαδώθηκαν και το νομικό πρόσωπο Siemens που ωφελήθηκε από το λάδωμα. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ήταν ο ενδιάμεσος, αυτός που διευκόλυνε τους πρωταγωνιστές. Οι πολιτικοί είναι ποινικά ασφαλείς. Φρόντισαν γι’ αυτό με το Σύνταγμα και τη διάλυση της Βουλής. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος που θα μπορούσε να φωτίσει την κατάσταση θα παραμείνει στη Γερμανία. Φρόντισαν γι’ αυτό με τους χειρισμούς τους οι Ελληνες δικαστικοί λειτουργοί. Απομένει το ερώτημα αν η Siemens που λάδωσε και κέρδισε θα τιμωρηθεί όπως πρέπει. Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν το έκανε (γιατί;). Το ΠΑΣΟΚ, αν κερδίσει τις εκλογές, θα το κάνει; Κύριε Παπανδρέου, εσείς τι λέτε;».

Δεκαέξι μήνες αργότερα ξέρουμε ότι ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου σκοπεύει να τιμωρήσει τη Siemens.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής, το συμπέρασμά μου είναι πως είτε τα δύο κόμματα δεν επιθυμούσαν να μάθουν την αλήθεια είτε ότι δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν δύσκολες υποθέσεις. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα δύο κόμματα παραμένουν υπόλογα απέναντι στην κοινή γνώμη. Η υποψία ότι δεν είναι καθαρά θα υποσκάπτει την αξιοπιστία τους και θα περιορίζει την επιρροή τους. Το πλήγμα δεν αφορά μόνο τα δύο κόμματα, αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Παπανδρέου να σκεφτεί καλά πριν αποφασίσει να συστήσει οποιαδήποτε νέα εξεταστική επιτροπή. Δεν ωφελεί η δημόσια προβολή αδυναμίας και ανικανότητας. Υποσκάπτει και διασύρει τους θεσμούς.

Πριν από τρία χρόνια αναρωτήθηκα αν δεν θα ήταν σοφότερο να αναθέσουμε την έρευνα του τι έγινε σε μια μεγάλη δικηγορική εταιρεία όπως αναγκάστηκε να κάνει η ίδια η Siemens. Είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα ξέραμε τη αλήθεια. Θέλαμε όμως να την ξέρουμε;

Θέλει ο κ. Παπανδρέου να συστήσει εξεταστική για την οικονομία. Οχι άλλη εξεταστική! Αν θέλει να μάθει και να μάθουμε και όλοι εμείς την αλήθεια για το τι έγινε τα τελευταία 30 χρόνια (πώς εκτινάχτηκε το χρέος στα 300 δισ. ευρώ, πού πήγαν τα λεφτά) να αναθέσει τη δουλειά σε ένα μεγάλο γραφείο ή ίσως και στο ΔΝΤ (αν δέχεται να αναλάβει τη δουλειά). Θέλει όμως να γνωρίζει την αλήθεια;

* Ο Στέφανος Μάνος είναι πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_22/01/2011_429642

Σχόλια