ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ Δεν μένει πια εδώ το «χρυσό» παιδί του ΧΑ. Γιατί ο επιχειρηματίας έφυγε από την Ελλάδα για να κάνει business από το Λονδίνο
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ Δεν μένει πια εδώ το «χρυσό» παιδί του ΧΑ
Γιατί ο επιχειρηματίας έφυγε από την Ελλάδα για να κάνει business από το Λονδίνο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ | Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Ανθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Λ. Λαυρεντιάδη αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας βρισκόταν διαρκώς μέσα σε ένα αεροπλάνο και ότι η απόφαση για τη μετακόμιση ελήφθη για πρακτικούς λόγους
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ περί αποχώρησης του κ. Λ. Λαυρεντιάδη από την εισηγμένη φαρμακοβιομηχανία Αlapis είχαν φουντώσει το τελευταίο διάστημα. Πράγματιτη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο ότι ο κ.Λαυρεντιάδης
περιόρισε τη συμμετοχή του στην Αlapis από 21,325% σε 6,119%.Αγοραστής του 15,206% και νέο αφεντικό στην Αlapis ήταν ο συνέταιρός του στη Lamda Ρartners (επενδυτικό fund με έδρα το Λονδίνο) κ.Μάριο αλ Τζεμπούρι. Ο κ. Λαυρεντιάδης εδώ και δύο χρόνια δεν συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο
της Αlapis. Είχε επικεντρωθεί στη διαχείριση του fund της Lamda Ρartners, το οποίο έχει υπό τον έλεγχό του τις εταιρείες Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και Νεοχημική.Το γεγονός όμως ότι πλέον η μόνιμη κατοικία του κ. Λαυρεντιάδη θα είναι το Λονδίνο- έχει μετακομίσει εκεί η οικογένειά του-, σε συνδυασμό
με τις φήμες περί προβλημάτων στις εταιρείες του ομίλου στην Ελλάδα, δημιούργησε ερωτήματα στην αγορά και ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών, κάτι που αποτυπώθηκε και στην αρνητική πορεία της μετοχής της Αlapis. Η εταιρεία με 1 δισ. ευρώ τζίρο έχει πλέον κεφαλαιοποίηση μόλις 146 εκατ.ευρώ.
Επίσημη πληροφόρηση από την πλευρά του επιχειρηματία δεν υπάρχει, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου όλες οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του συνοδεύονταν από τις σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα όμως με πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης θα επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αφού ο ίδιος, εκτός από την Ρroton Βank στην Ελλάδα, ελέγχει την επενδυτική τράπεζα Lamda Ρrivate Βank στο Λιχτενστάιν, εταιρεία asset management στην Ελβετία, ενώ στήνει παρεμφερή εταιρεία και στη Γερμανία.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η μετακόμιση του επιχειρηματία στο Λονδίνο είχε να κάνει και με τις ανησυχίες του για τη ζωή του, εξ ου και η μετεγκατάσταση της συζύγου του και των δύο παιδιών του στην Αγγλία. Την εκδοχή αυτή αντικρούουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του και αναφέρουν ότι έτσι κι αλλιώς ο κ. Λαυρεντιάδης βρισκόταν τον μισό χρόνο της ζωής του μέσα σε ένα αεροπλάνο και ότι επρόκειτο για απόφαση που ελήφθη όχι κάτω από συνθήκες πίεσης αλλά για πρακτικούς λόγους.
Τα ερωτήματα όμως παραμένουν. Γιατί ο κ. Λαυρεντιάδης παρά την οικονομική του άνεση αποφάσισε να πωλήσει το 15% της Αlapis σε πολύ χαμηλές τιμές (το τίμημα δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά το 15% της Αlapis αποτιμάται στο ταμπλό στα 22 εκατ. ευρώ), όταν ο ίδιος ο επιχειρηματίας είχε ξοδέψει το 2009 περί τα 60 εκατ. ευρώ για να ανεβάσει το ποσοστό του στην Αlapis από 15% σε 21%.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση είναι ο κ. Μάριο αλ Τζεμπούρι, συνέταιρος του κ. Λαυρεντιάδη στη Lamda Ρartners. Ο κ. Αλ. Τζεμπούρι έχει βουλγαροϊρακινή καταγωγή, έχει διατελέσει υπουργός Τουρισμού στη Βουλγαρία, ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού Συμεών της Βουλγαρίας, συμμετείχε στην επιτροπή αναμόρφωσης του Ιράκ, αλλά το μυστικό είναι ότι προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο (Lazard, Βarclays) και ανήκει σε μια ισχυρή οικογένεια, αφού ο αδελφός του είναι πρόεδρος της Lukoil Ευρώπης με έδρα τη Βουλγαρία.
Ο κ. Αλ. Τζεμπούρι θα κληθεί να επαναδιαπραγματευθεί τα δάνεια της Αlapis. Τo 2013 λήγει δάνειο ύψους 647 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα γίνει «μάχη» με τις τράπεζες για την ανανέωσή του και τους όρους αναχρηματοδότησης. Στις διαπραγματεύσεις αυτές, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, επελέγη να εκπροσωπήσει την Αlapis o κ. Αλ. Τζεμπούρι και όχι ο κ. Λαυρεντιάδης. Επίσης εκτιμούν ότι ο βουλγαροϊρακινός θα κληθεί να κάνει και τη βρώμικη δουλειά στην Αlapis, καθώς τα νέα δεδομένα στον χώρο του φαρμάκου (μείωση περιθωρίων κέρδους, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπου δεν θα υπάρχει άμεση εξάρτηση μιας εταιρείας από τους γιατρούς επιβάλλουν σε όλες τις εταιρείες του κλάδου να προχωρήσουν σε ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους και δυστυχώς σε μείωση προσωπικού. Σήμερα στον όμιλο της Αlapis απασχολούνται περί τα 1.700 άτομα. Θεωρούν με λίγα λόγια ότι πρόκειται για μια μεταβίβαση με option και ότι ύστερα από λίγα χρόνια ο κ. Λαυρεντιάδης θα επαναγοράσει το μερίδιό του και θα καταστεί πάλι βασικός μέτοχος στην εταιρεία.
Από την εταιρεία υποστηρίζουν ότι η Αlapis δεν κινδυνεύει. Απεναντίας, η επικέντρωσή της στον χώρο του φαρμάκου, της δίνει σοβαρό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, την ώρα που οι προσπάθειες του ελληνικού κράτους να μειώσει τις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αναμένεται να οδηγήσουν στη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των γενοσήμων φαρμάκων στο σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς. Οπως αναφέρουν, μια εταιρεία με 1 δισ. ευρώ τζίρο και 200 εκατ. ευρώ ΕΒΙΤDΑ όπως η Αlapis μπορεί να εξυπηρετήσει δάνεια 700 εκατ. ευρώ, όταν μάλιστα έχει απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τις άλλες δύο εταιρείες του ομίλου, τη ΒΦΛ και τη Νεοχημική, επισημαίνουν ότι η πρώτη εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω ζήτησης και υψηλών τιμών στα λιπάσματα, ενώ για τη δεύτερη παραδέχονται πως έχει προβλήματα ρευστότητας αλλά εκτιμούν ότι είναι αντιμετωπίσιμα.
Από το Αιγάλεω Σίτι στο City του Λονδίνου
Την περίοδο 2003-2009 ο κ. Λαυρεντιάδης είχε ανακηρυχθεί μετρ των υπεραξιών στο Χρηματιστήριο. Στο διάστημα αυτό είχε καταφέρει να γιγαντώσει τις εταιρείες του και να προσδώσει αξία στους μετόχους που τον ακολουθούσαν. Υπήρχαν βεβαίως και οι αντίθετες φωνές που υποστήριζαν ότι είναι «μετρ για την τσέπη του, αφού τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του έβαιναν μειούμενα λόγω της πληθώρας των τίτλων που εξέδιδε ύστερα από τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και γιατί ποτέ δεν μπορούσες να συγκρίνεις έναν ισολογισμό μιας χρήσης με έναν προηγούμενο, αφού πάντα τα μεγέθη ήταν ανόμοια, λόγω των πολλών εξαγορών και συγχωνεύσεων στις οποίες προχωρούσε στο ενδιάμεσο ». Ο κ. Λαυρεντιάδης έγινε γνωστός στο ευρύ επενδυτικό κοινό τον Μάρτιο του 2003, όταν πέρασε τις πύλες της Σοφοκλέους η Νεοχημική. Η εταιρεία με έδρα το Αιγάλεω ανήκε στην οικογένειά του και ο επιχειρηματίας είχε αναλάβει τις τύχες της όταν ήταν μόλις 18 ετών, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του.
Τα απορρρυπαντικά
Η εταιρεία που ως τότε παρήγαγε φασόν απορρυπαντικά για μεγάλους διεθνείς οίκους αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και πωλήθηκε το 2008 στο Carlyle Group προς 19 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τιμή εισαγωγής της ήταν 1,39 ευρώ. Το αμερικανικό fund ξόδεψε περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Νεοχημικής υποβάλλοντας και δημόσια πρόταση. Ο κ. Λαυρεντιάδης πώλησε στο peak την εταιρεία του και εισέπραξε σε προσωπικό επίπεδο περίπου 130 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος είχε αποφασίσει να ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη της Αlapis.
Το καλοκαίρι του 2007 η Αlapis ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου-μαμούθ για τα ελληνικά δεδομένα, ύψους 817 εκατ. ευρώ, και επιδόθηκε σε μια σειρά εξαγορές εταιρειών του κλάδου (ξεπέρασαν τις 19, μεταξύ αυτών και ο Γερολυμάτος), ώστε σήμερα να αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία μεταξύ ελληνικών εταιρειών και θυγατρικών πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η επαναγορά της Νεοχημικής ύστερα από δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει η Carlyle έδωσε τροφή στα σενάρια ότι τα νούμερα του ισολογισμού ήταν «μαγειρεμένα».
Οι αμερικάνοι
Ο ίδιος ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι επαναγόρασε την εταιρεία για συναισθηματικούς λόγους και απέδωσε την κακή πορεία της Νεοχημικής, μετά την εξαγορά της Carlyle, στο μάνατζμεντ των Αμερικανών. Η εξαγορά της Fashion Βox το 2010 ώστε να εισαγάγει τη ΒΦΛ στο ΧΑ δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το ΧΑ είχε πάρει την κατιούσα. Στα 38 του χρόνια ο κ. Λαυρεντιάδης, αν μη τι άλλο, αλλάζει σελίδα στη ζωή του, με την απόφαση να επιλέξει νέο τόπο διαμονής. Δεν παύει να είναι όμως υπεύθυνος για την τύχη και την ευημερία πάνω από 2.000 εργαζομένων στη Νεοχημική και στη ΒΦΛ.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=374679&ct=19&dt=24/12/2010
Σχόλια