FT: Κινεζική στήριξη στο ευρώ εν όψει συνόδου. Ομως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μόλις το ένα όγδοο του ελληνικού...

Η Κίνα δεσμεύτηκε να στηρίξει το σταθερό ευρώ και να μη μειώσει τις θέσεις της σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κριτική ως προς τη συναλλαγματική πολιτική που ακολουθεί εν όψει και της σινοευρωπαϊκής συνόδου αυτήν την εβδομάδα.

Η Κίνα, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ ως προς την πολιτική που ακολουθεί σχετικά με το γουάν και πιθανότατα θα αντιμετωπίσει παρόμοια αιτήματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της σε ευρωπαϊκές χώρες, αυτήν την εβδομάδα, επισήμανε τη θέλησή της να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Έχω καταστήσει ξεκάθαρο ότι η Κίνα στηρίζει το σταθερό ευρώ", δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός κ. Wen Jiabao κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, στον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας. "Δεν θα μειώσουμε τις θέσεις μας σε ευρωπαϊκά ομόλογα ούτε τη σύνθεση των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων", συμπλήρωσε.

Ο κ. Wen Jiabao, ο οποίος πρότεινε να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα όταν θα επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές, δήλωσε πως είναι ευτυχής που η χώρα αρχίζει να ανδύεται από τη σκιά της κρίσης χρέους.

Η Κίνα δήλωσε πως χρειάζεται να αλλάξει τη σύνθεση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων και ότι έχει αγοράσει ισπανικά ομόλογα.


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο στην Ακρόπολη


Οι κρατικές μονάδες της σε γενικές γραμμές ακολουθούν συντηρητική πολιτική ως προς την επένδυση σε ξένες κεφαλαιαγορές, ενώ η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει εγχώρια κριτική για τις ζημίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, δήλωσε πως ενδεχόμενες κινήσεις από την κινεζική κυβέρνηση για απελευθέρωση του γουάν από την τρέχουσα σύνδεσή του με το δολάριο θα συμβάλει στην ενίσχυση του νομίσματος της χώρας.

Ο κ. Wen Jiabao και ο Έλληνας ομόλογός του κ. Παπανδρέου δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι σε διεθνές επίπεδο απαιτείται συντονισμός οικονομικής πολιτικής για την παγκόσμια ανάκαμψη.

"Η διεθνής οικονομική ανάκαμψη είναι ένα ταξίδι με πολλές στροφές και η πλήρης έξοδος απαιτεί κοινές προσπάθειες", δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, χωρίς να κάνει σχόλια για το θέμα του γουάν.

Ανέφερε επίσης ότι είναι πρόθυμος να εργαστεί με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης και τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εν όψει της σινοευρωπαϊκής συνόδου στις 6 Οκτωβρίου, κάλεσε την Ε.Ε. να αναγνωρίσει την ελεύθερη οικονομία της Κίνας, συμβάλλοντας έτσι στην άμυνα του Πεκίνου από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για antidumping από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα προσφέρει την ενίσχυση της προστασίας δικαιωμάτων copyright και τη διεύρυνση του διμερούς εμπορίου. "Η Κίνα δεσμεύεται για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, για ενίσχυση της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, για διεύρυνση του διμερούς εμπορίου και για αναβάθμιση της τεχνολογικής συνεργασίας", δήλωσε κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσω διερμηνέα.

Παρά την ανάπτυξη που καταγράφει όμως, η Κίνα παραμένει αναπτυσσόμενη οικονομία, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός. "Η βασική πραγματικότητα της Κίνας, ο τεράστιος πληθυσμός, η αδύναμη οικονομική βάση και η ανισομερής ανάπτυξη δεν έχουν αλλάξει δραστικά", ανέφερε στην ελληνική βουλή.

"Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μόλις το ένα όγδοο του ελληνικού και το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι τριπλάσιο απ' ό,τι στην Ελλάδα. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι αναπτυσσόμενη οικονομία".

Δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να βγει από την κρίση χρέους που κλόνισε το ευρώ και τόνισε πως η Κίνα θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Το διμερές εμπόριο θα πρέπει να διπλασιαστεί στα 8 δισ. ευρώ ετησίως το 2015 με αύξηση κυρίως στις παραδοσιακές εξαγωγές της Ελλάδας, όπως το ελαιόλαδο.

"Πριν από λίγους μήνες υπογράψαμε μία συμφωνία για την αγορά 290 τόνων ελληνικού ελαιολάδου", δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Χθες το βράδυ, για πρώτη φορά στη ζωή μου, βούτηξα ένα κομμάτι ψωμί σε ελαιόλαδο. Και ήταν πολύ νόστιμο".


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/606455/ArticleFTgr.aspx

Σχόλια