Γιά γέλια και γιά κλάματα. Οταν ο Παπανδρέου ολοκλήρωσε τήν περιοδεία του σέ Ευρώπη καί Αμερική τό spread έφτασε στήν υψηλότερη τιμή του (310 μ.β.)


"Αυτή ήταν βασικά μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να ενισχύσει την εικόνα της Ελλάδας, ενώ η πραγματική δουλειά του πρωθυπουργού είναι να βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό," δήλωσε ο Peter Morici, καθηγητής οικονομικών, στο Πανεπιστήμιο του Maryland.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ικανοποίησε τους πολιτικούς αλλά όχι και τις αγορές

Harry Papachristou in Washington - 12.03.2010

Η περιοδεία αστραπή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, κέρδισε τα χειροκροτήματα για τα μέτρα λιτότητας αλλά απέτυχε να εντυπωσιάσει τις κεφαλαιαγορές.

Τα θερμά λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, και οι υποσχέσεις στήριξης από τον Γάλλο Πρόεδρο Nicolas Sarkozy δεν μείωσαν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό για να το αντέξει η χώρα με την ανεπάρκεια ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Το πρίμ που ζητάνε οι "επενδυτές" για να αγοράσουν τα Ελληνικά 10-ετη ομόλογα αντί των Γερμανικών, διευρύνθηκε στις 310 μονάδες βάσης, την Τετάρτη, όταν ο Παπανδρέου έκλεισε την περιοδεία του.

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο spread από τότε που ξεκίνησε το ταξίδι του, έξι μέρες πρίν για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας Jean-Claude Juncker και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την περασμένη Παρασκευή.

"Αυτή ήταν βασικά μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να ενισχύσει την εικόνα της Ελλάδας, ενώ η πραγματική δουλειά του πρωθυπουργού είναι να βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό," δήλωσε ο Peter Morici, καθηγητής οικονομικών, στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού για την Ελλάδα, απαιτεί συγκεκριμένη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την αναδιάρθρωση του αβάστακτου χρέους.

"Λαμβάνοντας υπόψη την άσχημη οικονομική θέση της Ελλάδας και την έλλειψη οποιασδήποτε οργανωμένης δράσης εκ μέρους της ΕΕ, είμαι πραγματικά έκπληκτος που το επιτόκιο των ομολόγων είναι τόσο χαμηλό», δήλωσε ο Σάιμον Τζόνσον, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και τώρα στο Peterson Institute for International Economics.

"Τα Ελληνικά spreads θα μειωθούν μόνο στην περίπτωση που κάποιες κρατικές Τράπεζες η οιονεί κυβερνητικοί οργανισμοί θα βγούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουν την αγορά", δήλωσε ο Αλί Zulfiqar, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SGH Macro Advisors, από την Νέα Υόρκη.

Το τεράστιο μέγεθος του ελλείμματος του προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και αποκαλύφθηκε από τον Παπανδρέου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Επίσης έδωσε το έναυσμα για συζητήσεις με σκοπό την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών δεινών των χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα.

«Σε πολιτικό επίπεδο, έχουμε αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της χώρας," δήλωσε ο Παπανδρέου στους δημοσιογράφους. "Τώρα κάνουμε τον αγώνα για τις αγορές, οι οποίες έχουν επιφυλάξεις."

Κατηγορώντας τους κερδοσκόπους, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα επιτόκια των ομολόγων είναι άδικα προς την χώρα του, λαμβάνοντας υπόψη το σκληρό δημοσιονομικό πακέτο λιτότητας που πέρασε σε νόμο την περασμένη εβδομάδα και είναι ύψους 4,8 δις ευρώ.

Το πακέτο, που περιλαμβάνει αύξηση των φόρων και μείωση των μισθών των Δημοσίων υπαλλήλων, έχει ως στόχο να διαλύσει τις αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει τον φιλόδοξο στόχο της να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 8,7 τοις εκατό του ΑΕΠ, φέτος, από το 12,7 τοις εκατό του 2009.

Αλλά το υψηλό κόστος δανεισμού απειλεί να εκτροχιάσει το σχέδιο καταπολέμησης του ελλείμματος και να προσθέσει προβλήματα στην εσωτερική πολιτική του Παπανδρέου . Ήδη τα εργατικά συνδικάτα, που αντιτίθενται έντονα στα μέτρα λιτότητας, προχώρησαν σε 24-ωρη γενική απεργία την Πέμπτη, με ακυρώσεις πτήσεων, δέσιμο των πλοίων και νέκρωση των δημοσίων μεταφορών ..

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ κουπόνι 6,25 τοις εκατό για να δανειστεί 5 δισ. ευρώ για 10 χρόνια, θέλοντας να αποδείξει ότι είναι ακόμη σε θέση να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές χωρίς οικονομική στήριξη και χωρίς ξένες εγγυήσεις.

Ευρωπαϊκές κυβερνητικές πηγές λένε ότι η Γερμανία και η Γαλλία εργάζονται πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τα οποία-κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αγοράσουν απευθείας ελληνικά ομόλογα, δισεκατομμυρίων ευρώ, η θα παρέχουν εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες που θα τα αγοράσουν.

Ο Παπανδρέου είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέμβει για να περιορίσει το κόστος δανεισμού προς την Ελλάδα εάν η κυβέρνηση αποτύχει να μειώσει τα επιτόκια στην ελεύθερη αγορά.

"Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι κερδοσκόποι είναι να τους κάνεις να αισθάνονται ότι θα χάσουν τα χρήματά τους," είπε ο κ. Παπανδρέου. ($ 1 =. 7369 Euro)

Πηγή: Reuters,Balkans.com Business Newshttp://www.balkans.com/gr/open-news.php?uniquenumber=50663

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν δεν σταματήσει να συκοφαντεί τη χώρα όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, εκθειάζοντας παράλληλα τον εαυτό του, πώς να πέσει το ρημάδι το spread;

Δεν ήταν εκστρατεία ανόρθωσης του κύρους της Ελλάδας, αλλά εκστρατεία προσωπικής αυτοπροβολής. Δικής του προσωπικής αυτοπροβολής, ούτε καν της κυβέρνησής του.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Eιναι πιθανο ομως ο πολεμος κατα των κερδοσκοπων να ειναι ψυχολογικη προετοιμασια της κοινης γνωμης και ιδιως των πασοκων για το δευτερο γυρο των μετρων.
Η τεχνογνωσια απατης της οικογενειας Παπανδρεου δεν πρεπει να υποτιμαται.
Τοσο απο την ΕΕ ,οσο και απο τη ΝΔ-τις λιγες φορες που μιλαει-εχει τονισθει οτι τα μετρα λιτοτητας πρεπει να συμπληρωθουν με αναπτυξιακα μετρα.Αυτα,εφ οσον το κρατος δεν εχει λεφτα πρεπει να προελθουν απο τον ιδιωτικο τομεα και αρα να ειναι υπερφιλελευθερα,οπως νεα ΣΔΙΤ,παραχωρησεις νεων εργων σε ιδιωτες,ιδιωτικοποιησεις,ανοιγμα επαγγελματων κλπ.
Φυσικα και αυτο το δευτερο πακετο ειναι "εκτος της ιδεολογιας ΠΑΣΟΚ" οπως και το πρωτο.Για την ακριβεια ισως να ειναι και εκτος ιδεολογιας ΝΔ και εντος μονο ιδεολογιας Μανου - Ανδριανοπουλου.
Ισως ο Γιωργος πρεπει πρωτα να κατατροπωσει τους κερδοσκοπους και μετα να εξαγγειλει τα νεα μετρα για να μην το παρουν πολυ ασχημα οι πασοκοι.