Chat Roulette. Τό νέο, sexy site κοινωνικής δικτύωσης (chat με web-cam), γίνεται μόδα....

Η νέα μόδα της κοινωνικής δικτύωσης ονομάζεται Chat Roulette

Όπου κάτσει η μπίλια! Όπως σε μια ρουλέτα, έτσι και το Chat Roulette, που τραβά πια στα όρια το νόημα της κοινωνικής δικτύωσης, φέρνει κοντά τελείως αγνώστους ανθρώπους για να συνομιλήσουν online και με webcamera.






To νέο site γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, αποτελώντας, όπως φαίνεται, πιο «σέξι» επιλογή σε σχέση με τους γνωστούς και φίλους του Facebook, όμως αρκετοί αναλυτές εκφράζουν ήδη ανησυχίες για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η νέα μόδα.

Η νέα υπηρεσία έχει μια νοσταλγική διάθεση, αποπνέοντας κάτι από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν τα online chat rooms είχαν πάρει φωτιά από τις συνομιλίες («καυτές» μερικές φορές) τελείως άγνωστων μεταξύ τους χρηστών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν στο μυαλό τους το σεξ ή κάτι παραπλήσιο. Αυτή τη φορά, χάρη στο Chat Roulette, η εμπειρία είναι «επαυξημένη», καθώς στο μεταξύ έχει εφευρεθεί η web camera.

Το νέο site συνδέει απολύτως τυχαία χρήστες, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο. Αν δεν σου αρέσει η φάτσα αυτού ή αυτής που…σκάει μύτη στην οθόνη σου, απλώς πατάς το κουμπί “Next”. Tόσο απλά...

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το βρετανικό και αμερικανικό Τύπο, η εμπειρία μπορεί να αποδειχτεί από οδυνηρή και σοκαριστική έως αναζωογονητική για τον χρήστη, ανάλογα με την τύχη του (και τα γούστα του!).

Σε κάθε περίπτωση, το Chat Roulette απέχει πολύ από τον «καθαρό» και «υπό έλεγχο» κόσμο του Facebook και των άλλων κοινωνικών δικτύων. Μπορεί να πέσεις πάνω σε κάποιον με τελείως (μα τελείως) διαφορετικά ενδιαφέροντα από τα δικά σου –και Θεός βοηθός!

Η νέα υπηρεσία έχει κάτι από τηλεόραση, όπου κανείς κάνει συνεχώς «ζάπιννγκ» στα κανάλια, μέχρι κάτι να του τραβήξει την προσοχή. Το Chat Roulette ισχυρίζεται ότι απαγορεύει το «χυδαίο, προκλητικό και πορνογραφικό υλικό» και ότι θα μπλοκάρει κάθε χρήστη που παραβαίνει αυτούς τους κανόνες. Στην πράξη όμως ουκ ολίγοι χρήστες δεν φαίνεται να έχουν υπακούσει…

Δεν χρειάζεται κανείς να καταχωρηθεί στο Chat Roulette, για να το χρησιμοποιεί, αλλά το site (θεωρητικά, γιατί κανείς δεν μπορεί να το επιβάλει στην πράξη) δέχεται χρήστες μόνο άνω των 16 ετών. Η χρήση του είναι δωρεάν και εμφανίζεται μόνο μια διαφήμιση κειμένου στο κάτω μέρος της οθόνης.

Ως δημιουργός του site, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ν.Υόρκης», εμφανίζεται ένας 17χρονος Ρώσος με το όνομα Αντρέι Τερνόφσκι. Το site έχει ηλικία λίγων μηνών (εμφανίστηκε το Νοέμβριο του 2009) και τον Ιανουάριο προσέλκυσε κιόλας σχεδόν 1 εκατ. χρήστες.

Αποσπάσματα από συνομιλίες στο Chat Roulette (γύρω στα 1.200) κυκλοφορούν ήδη στο You Tube.

Το κακό είναι ότι ορισμένοι χρήστες αντί να εμφανίζονται οι ίδιοι στην οθόνη, δείχνουν προκατασκευασμένα βίντεο συχνά με απεχθές περιεχόμενο (π.χ. ακραίας βίας), για να σοκάρουν σκοπίμως τον τυχαίο συνομιλητή τους.

Ίσως, πάλι, η «μπίλια» σε ρίξει πάνω σε κάποιον που κουνά μια ναζιστική σημαία, ο οποίος μπορεί να είναι ή να μην είναι όντως φιλο-ναζιστής ή ρατσιστής, τίθεται όμως θέμα προστασίας του ανυποψίαστου χρήστη.

Άλλα sites, όπως τα Omegle.com και Gettingrandom.com, συνδέουν ξένους μεταξύ τους για κουβεντούλα, όμως χωρίς την χρήση βιντεοκάμερας, συνεπώς εκεί ο χρήστης έχει μεγαλύτερα περιθώρια αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Chat Roulette σίγουρα δεν είναι μέρος κατάλληλο για παιδιά – πράγμα που πρέπει να θέσει σε εγρήγορση τους γονείς.
http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=136792

Σχόλια