Μάς επήρανε χαμπάρι και γελάνε πλέον καί δημόσια μαζί μας. Η μεγάλη πλάκα δέ είναι ότι χωρίς τα CDS τα επιτόκια θα ήταν μεγαλύτερα...
Αυτό πού λεγόταν απο όλους τούς σοβαρούς ανθρώπους ιδιωτικά (απο διακριτικότητα και λύπηση για τα χάλια ενός ολόκληρου λαού πού διασύρεται) λέγονται πλέον και δημόσια...
Μόνο στήν Ελλάδα ο καθεστωτικός ξεφτιλισμένος ελληνικός τύπος παρουσιάζει (αν και πιό διακριτικά είναι αλήθεια) τόν Γιώργο ως Σούπερμαν -τιμωρό τών κερδοσκόπων πού σώζει τήν ανθρωπότητα....
Διαβάστε τι λέει ο ξένος τύπος (σημειώστε ότι ο γραπτός τύπος είναι πιό διακριτικός, στίς τηλεοράσεις τα λένε πιό χύμα και είναι ειρωνικοί και χασκογελάνε)....
«Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις είναι αποτέλεσμα, όχι αιτία, των προβλημάτων της Ελλάδας»
O αμερικανικός Τύπος για την επίσκεψη Παπανδρέου και την επίθεση στην κερδοσκοπία
Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και την έκκλησή του για κοινό μέτωπο απέναντι στους κερδοσκόπους αναφέρονται δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.
Η Wall Street Journal φιλοξενεί άρθρο γνώμης με τον τίτλο «Η Αθήνα και οι “κερδοσκόποι”», το οποίο αναφέρει ότι η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης με τους «κερδοσκόπους» είναι αντιπαραγωγική. Όπως επισημαίνεται, η υποχώρηση των spreads μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα λιτότητας «δυστυχώς δεν έβαλε τέλος στις ελληνικές θεωρίες συνωμοσίας». «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις βλάπτουν πραγματικά την οικονομία και οδηγούν σε μείωση των κυβερνητικών εσόδων, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει καλό στην οικονομία με το να επιπλήττει τους ίδιους “κερδοσκόπους” που εκείνος έχει ανάγκη για να αγοράσουν το χρέος της χώρας του. Η συμβουλή μας είναι να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας από την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων στη μονιμότητα. Αυτό θα βελτίωνε πολύ περισσότερο τη δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας από οποιαδήποτε άνοδο στους φόρους».
Το άρθρο καταλήγει ότι «τα στοιχήματα που θέλουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί είναι το αποτέλεσμα, όχι η αιτία, των πιστωτικών προβλημάτων της – ο τρόπος για να καταστούν τα κέρδη των κερδοσκόπων απώλειες είναι ο περιορισμός του κράτους και η αναζωογόνηση του ιδιωτικού τομέα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το άρθρο αναλυτή του Associated Press που αναδημοσιεύει η Washington Post, με τίτλο «Οι περιορισμοί στα παράγωγα ενδέχεται να βλάψουν, όχι να βοηθήσουν, την Ελλάδα». «Τα credit default swaps (CDS) – συμβόλαια που ασφαλίζουν το χρέος – στην πραγματικότητα συνέβαλαν ώστε να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Χωρίς αυτά, υποστηρίζουν αναλυτές, οι επενδυτές θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να αγοράζουν το ελληνικό χρέος». Το άρθρο φιλοξενεί σχόλιο του καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ντάρελ Ντάφι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ελλείψει των CDS, «το δανειακό κόστος της Ελλάδας θα κλιμακωνόταν καθώς οι πιστωτές θα ζητούσαν υψηλότερα επιτόκια».
Άλλο άρθρο στην Washington Post υπεραμύνεται του ρόλου των κερδοσκόπων, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν στόχο να βλάψουν την Ελλάδα, αλλά να βγάλουν κέρδος. «Καθώς παρακολουθώ το σάλο που έχει προκληθεί γύρω από το ρόλο της Γουόλ Στριτ στην ελληνική κρίση, ένα από τα πράγματα που με εκπλήσσουν είναι το γεγονός ότι κάποιοι εκπλήσσονται με τη συμπεριφορά της Γουόλ Στριτ. Είστε εξοργισμένοι που η Γουόλ Στριτ βοήθησε την Ελλάδα να κρύψει μέρος του χρέους της και μετά άρχισε να βάζει στοιχήματα ότι το χρέος δεν θα ξεπληρωθεί; Καλώς ήρθατε στον πραγματικό κόσμο των αγορών το 2010…. Η Γουόλ Στριτ δεν προσπαθεί να βλάψει την Ελλάδα – θέλει απλώς να βγάλει χρήματα. Αν υπήρχε η δυνατότητα να βγει κέρδος με τη δημιουργία επενδυτικών εργαλείων που θα έκαναν την Ελλάδα πιο εύπορη και λιγότερο χρεωμένη, η Γουόλ Στριτ θα τα δημιουργούσε με χαρά. Δεν τη νοιάζει».
Τέλος, δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται στο ρεύμα που παρατηρείται εναντίον των CDS και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες στρέφονται τώρα κατά των επενδυτικών εργαλείων που πρότεινε η Goldman Sachs Επιμένουν ότι τα credit default swaps – και οι traders που τα διαχειρίζονται – έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα στην Ελλάδα και αλλού. Την ίδια ώρα ενισχύονται οι φωνές που καλούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να θεσπίσουν ελέγχους στην αγορά κερδοσκοπικών επενδυτικών εργαλείων και συγκεκριμένα αυτών των swaps».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1788042
Σχόλια