Deutsche Bank καί Morgan Stanley εναντίον Goldman Sachs. Συνεχίζεται ο πόλεμος τού γαλλογερμανικού άξονα εναντίον τής Αμερικανικής τράπεζας...

..."Χτυπούν την Goldman Sachs για όσα έκανε στο παρελθόν γιατί δεν μπορούν ευθέως να την κατονομάσουν ως έναν από τους βασικούς παίκτες της κερδοσκοπίας που διεξάγεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα".....
....Οι πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για περιορισμό του ρόλου της Goldman εντάθηκαν στο Νταβός και πήραν μορφή σχεδόν απαίτησης, ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες από τον γαλλογερμανικό άξονα την προπερασμένη εβδομάδα....
Kαβγάς τραπεζών για το ελληνικό "πάπλωμα"

του Χρήστου Κίτσιου
Άγριος υπόγειος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των μεγάλων ξένων τραπεζών για μία θέση στην τελευταία πράξη του "ελληνικού δράματος", καθώς μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση και η ευρωζώνη θα πρέπει να έχουν πάρει αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν αν και υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα αναχρηματοδοτήσει ομαλά το χρέος της.

Η Ελλάδα θα πρέπει, το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, να δανειστεί περί τα 24 δισ. ευρώ από τις αγορές, για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν. Πρόκειται για το πιο κρίσιμο τεστ της φετινής χρονιάς, καθώς τα spreads των ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η... νηνεμία που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές οφείλεται, σύμφωνα με στελέχη των δύο αγορών, στη στάση αναμονής που τηρούν οι ξένοι, εν όψει των αποφάσεων της κυβέρνησης και των Βρυξελλών.

Με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση, το άνοιγμα νέων short θέσεων ενέχει, προς το παρόν, υψηλό κίνδυνο. Από την άλλη, η απροθυμία της κυβέρνησης να υιοθετήσει τα μέτρα που συνιστούν οι Βρυξέλλες δεν μειώνει την όρεξη των κερδοσκόπων.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους ίδιους, για παιχνίδι αντοχών σε οικονομικό και σε πολιτικό πεδίο καθώς θα δοκιμαστούν και τα... αμορτισέρ της ευρωζώνης στην περίπτωση που η Ελλάδα φθάσει στην επόμενη μεγάλη έκδοση ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου, χωρίς να έχουν αναγκαστεί οι κερδοσκόποι να κλείσουν short θέσεις.





Αυτήν τη στιγμή η ρευστότητα στα ταμεία του Δημοσίου αρκεί για αποπληρωμές δανείων ως τα τέλη Μαρτίου, εφόσον οι ταμειακές ροές δεν επηρεαστούν από τις απεργίες και δεν υπάρξει ανάγκη για έκτακτες ενισχύσεις.

Ένα από τα οφέλη της παράτασης του δράματος είναι η κινητοποίηση των μεγάλων ξένων τραπεζών. Το μεγάλο ύψος των δανειακών αναγκών του Δημοσίου το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου (έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί το 50% του εναπομείναντος για φέτος δανειακού προγράμματος) και τα υψηλά spreads κάνουν την Ελλάδα το μεγαλύτερο "φιλέτο" για τις ξένες τράπεζες.

Εφόσον η κυβέρνηση λάβει τα μέτρα που συνιστούν οι Βρυξέλλες, η κάλυψη των εκδόσεων εκτιμάται ότι θα είναι άνετη καθώς οι short θέσεις εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και οι κάτοχοί τους θα σπεύσουν να κλειδώσουν μέρος των υπεραξιών τους αγοράζοντας νέες εκδόσεις.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει μέτρα "αλά γκρέκα" και συντηρηθεί η δυσπιστία των αγορών, τότε τα spreads θα παραμείνουν ψηλά, οι εκδόσεις θα καλυφθούν δύσκολα, με ή χωρίς ευρωπαϊκή εγγύηση, και οι προμήθειες αναδοχής που θα πληρώσει το Δημόσιο θα είναι ακόμη πιο τσουχτερές.


Τι χάνει σε ομόλογα - συγχρηματοδοτούμενα η Goldman Sachs

Για τους παραπάνω λόγους έχει ξεσπάσει, εδώ και ένα περίπου 20ήμερο, ένας άγριος υπόγειος πόλεμος μεταξύ των μεγάλων ξένων τραπεζών, με έπαθλο τις παρουσιάσεις και τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων το επόμενο τρίμηνο.

Τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο την περασμένη εβδομάδα για τον ρόλο της Goldman Sachs στον χειρισμό του ελληνικού χρέους από το 2000 έως σήμερα αποτελούν την κορυφή μόνο του παγόβουνου.

"Χτυπούν την Goldman Sachs για όσα έκανε στο παρελθόν γιατί δεν μπορούν ευθέως να την κατονομάσουν ως έναν από τους βασικούς παίκτες της κερδοσκοπίας που διεξάγεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα", αναφέρει τραπεζικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομική διπλωματία αποφάσισε έστω και με καθυστέρηση να κινητοποιηθεί.

Οι πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για περιορισμό του ρόλου της Goldman εντάθηκαν στο Νταβός και πήραν μορφή σχεδόν απαίτησης, ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες από τον γαλλογερμανικό άξονα την προπερασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα με αποτέλεσμα η Goldman να μη συμπεριλαμβάνεται στις ζυμώσεις για την επόμενη κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων.

Είναι πιθανόν δε η αμερικανική τράπεζα να αποκλειστεί και από τις παρουσιάσεις που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών στην Αμερική και στην Ασία, παρότι ήταν ο εμπνευστής του ανοίγματος των ελληνικών εκδόσεων στις παραπάνω αγορές και διαθέτει ισχυρό πελατολόγιο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Άπω Ανατολή.

Εκτός νυμφώνος μένει η Goldman Sachs και από την προωθούμενη σύσταση Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης. Ενός ταμείου, δηλαδή, που θα χρηματοδοτεί πράσινες επενδύσεις και θα συσταθεί με κρατικά και τραπεζικά κεφάλαια. Η Goldman Sachs ήταν αυτή που είχε επεξεργαστεί την ιδέα με την προηγούμενη κυβέρνηση (για το τότε Ταμείο Αναχρηματοδότησης) και είχε μάλιστα εξασφαλίσει και τη συμμετοχή της γερμανικής KfW.

Κερδισμένες οι Deutsche Bank - Morgan Stanley

Στον αντίποδα, κερδισμένη, σύμφωνα με τραπεζίτες, από τις ανακατατάξεις βγαίνει η Deutsche Bank, της οποίας ο ρόλος μαζί με αυτόν της Morgan Stanley στον χειρισμό του δημόσιου χρέους θα ενισχυθεί. Μικρότερα αλλά σημαντικά για το μέγεθός τους είναι και τα κέρδη για δύο - τρεις ακόμη ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ως αποτέλεσμα της καραμπόλας που προκάλεσε η ευρωπαϊκή οικονομική διπλωματία, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αλλαγή στάσης από την πλευρά κάποιων τραπεζών. Τα desks ομολόγων μεγάλων ξένων τραπεζών δηλώνουν φωναχτά πλέον ότι είναι long σε ελληνικά ομόλογα, ενώ δειλό κλείσιμο ανοιχτών θέσεων παρατηρείται και από μερικούς πελάτες τους.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν θα μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να κάμψει τις ισχυρότατες κερδοσκοπικές πιέσεις, χωρίς να έχει μαζί του την ισχυρότερη τράπεζα στον κόσμο, της οποίας οι πελάτες κατέχουν περίπου 50 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, ενώ κάποιοι εξ αυτών (Paulson, Moore Capital Management κ.ά.) έχουν μεγάλες short θέσεις σε ελληνικούς τίτλους.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος asset management εγχώριας τράπεζας, μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα πάρει τα μέτρα που της συνιστούν οι Βρυξέλλες ή αν εγγυηθεί τις εκδόσεις ο γαλλογερμανικός άξονας. Διαφορετικά η δυσμένεια στην οποία έχει περιπέσει η Goldman Sachs θα είναι παροδική.

Αγορές από Morgan Stanley και Capital στο Χ.Α.

Ευοίωνο δείγμα είναι ότι εδώ και δύο εβδομάδες μεγάλοι ξένοι brokers όπως η Morgan Stanley και κυρίως τελικοί επενδυτές όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια της Capital αγοράζουν μεθοδικά δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλουςhttp://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/569905/Article.aspx

Σχόλια