Αν η Ελλάδα παίξει έξυπνα (καί βρεί από "κάπου" χρηματοδοτηση) οι κερδοσκόποι θα χάσουν σέ μιά νύχτα τρελά λεφτά καί θα μετανιώσουν πικρά...

...δεν είναι μόνο η Ελλάδα εγκλωβισμένη από τις αγορές.
Το ίδιο ισχύει και για τους σπεκουλαδόρους. Τι θα επιλέξουν;

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι κερδοσκόποι ποντάρουν στήν αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων απο κάπου αλλού...
Εάν όμως κάτι γίνει , τότε θα τούς καούν τα χέρια...
Τό παιγνίδι είναι ακόμα ανοιχτό...

Διαβάζουμε στό ΒΗΜΑ...

Και ένα καλό νέο. Μου λένε ότι παρά τις φήμες περί του αντιθέτου, ο κόκκινος «θείος από το Πεκίνο» (με τα 2 τρισ. δολάρια επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα...) εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι γνωρίζοντες λένε ότι αν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, τότε όσοι κερδοσκόποι ποντάρουν στην ελληνική χρεοκοπία θα χάσουν αρκετά δισ. μέσα σε ένα βράδυ. Αν όμως όχι;






Καί μιά ενδιαφέρουσα άποψη γιά τό παιγνίδι γάτας καί ποντικού ανάμεσα στήν Ελλάδα καί τούς κερδοσκόπους...

Εγκλωβισμός Ελλάδας και κερδοσκόπων!

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτά συμβαίνουν μόνο με την Ελλάδα.

Από τη μία πλευρά, η χώρα έχει φτάσει στο σημείο όπου ουσιαστικά δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το εξωτερικό, εκτός ίσως κι αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα διαστήματα, ενώ το ίδιο περίπου ισχύει και για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, αν τουλάχιστον πιστέψουμε ορισμένους έμπειρους τραπεζίτες.

Για να χρησιμοποιήσουμε την αργκό της εποχής, μετά το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999 η χώρα είναι εγκλωβισμένη.

Το καλό είναι ότι πρόλαβε να δανειστεί 10 δισ. ευρώ σε 5ετή ομόλογα κυμαινόμενου και σταθερού επιτοκίου και επιπλέον 3 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια μέχρι σήμερα.

Ακόμη κι αν πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει τα 3μηνα και 6μηνα έντοκα που λήγουν σε μερικούς μήνες, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Χονδρικά, το Δημόσιο έχει καλύψει τις ανάγκες του μέχρι τα μέσα με τέλη Μαρτίου και έχει μερικές εβδομάδες καιρό ακόμη για να δανειστεί περισσότερα ώστε να έχει καλύψει ένα μέρος των 22 δισ. ευρώ και πλέον που θα χρειαστεί το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου.

Όμως, εγκλωβισμένη δεν είναι μόνο η χώρα.

Εγκλωβισμένοι είναι επίσης κι αρκετοί σπεκουλαδόροι που σόρταραν ελληνικά κρατικά ομόλογα τις προηγούμενες εβδομάδες για να τα αγοράσουν φθηνότερα και να βγάλουν λεφτά.








Σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι κερδοσκοπικές θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν μειωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν πριν απο λίγο καιρό.

Οι εκτιμήσεις θέλουν οι ανοιχτές θέσεις σε ελληνικά ομόλογα να είναι σήμερα χαμηλότερες των 10 δισ. ευρώ και να κυμαίνονται κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 6 και 9 δισ. ευρώ.

Στο απόγειό τους, οι θέσεις ανοιχτών πωλήσεων (σορτάρισμα) σε ελληνικά ομόλογα εκτιμώνταν σε 17 - 20 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι ανοιχτές θέσεις από hedge funds αξίας 2 - 3 δισ. ευρώ έκλεισαν κατά την έκδοση του τελευταίου κοινοπρακτικού 5ετούς ομολόγου.

Όμως, οι σπεκουλαδόροι βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα δίλημμα, καθότι έχουν ακούσει επίσης ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει πιθανόν κάποιο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Αν η λοιπόν η Ε.Ε. προστρέξει όντως σε βοήθεια της Ελλάδας, όπως ψιθυρίζεται, οι ίδιοι κινδυνεύουν να χάσουν πολλά λεφτά γιατί τα spreads θα συμπιεστούν αρκετά αν το πακέτο βοήθειας αποδειχτεί αξιόπιστο.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να χάσουν επίσης πολλά λεφτά αν επιχειρούσαν να κλείσουν τις ανοιχτές θέσεις αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.


Με τις αγορές να μην έχουν βάθος, θα μπορούσαν να συμπιέσουν τα spreads 100 μονάδες βάσης και βάλε αν έβγαιναν να αγοράσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας π.χ. 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση θα έβλεπαν την αξία του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου τους να κατακρημνίζεται.

Επομένως, δεν είναι μόνο η Ελλάδα εγκλωβισμένη από τις αγορές.

Το ίδιο ισχύει και για τους σπεκουλαδόρους. Τι θα επιλέξουν;

Δύσκολο να πει κάποιος.


Αν όμως ήταν να επιλέξουμε, θα στοιχηματίζαμε ότι τα hedge funds θα διάλεγαν την τακτική της αναμονής (wait-and-see), ελπίζοντας είτε να αφεθεί η Ελλάδα στη μοίρα της από την Ε.Ε. είτε η τελευταία να κάνει κάποιο μοιραίο λάθος με τη δομή της βοήθειας που θα δικαιολογούσε εκ νέου άνοιγμα των ελληνικών spreads.


Dr. Money

dr@euro2day .....http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/568378/Article.aspx

Σχόλια

Ο χρήστης socrates είπε…
Άλλο ένα ωραίο το παραμυθάκι, έτσι για να πουλάμε φρούδες ελπίδες στους ιθαγενείς.
Εάν η Ελλάδα βρεί κάπου αλλού χρηματοδότηση οι κακοί θα χάσουν και οι καλοί θα κερδίσουν.
Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
Και εγώ εάν είχα καλή φωνή, έμενα στο Χόλυγουντ, είχα "διασυνδέσεις" και στηνόμουνα στους πλούσιους δεν θα χρειαζόταν να δουλεύω σκληρά, διότι θα με έλεγαν Μαντόνα.
Ποιός πιστεύει τίς παρλαπίπες των Λαμπρακο-φυλλάδων βρε παιδιά;
Τί είναι οι κερδοσκόποι, υδραυλικός;
Δεν μας εξυπηρετεί ένας, αλλά δεν πειράζει θα βρούμε άλλον;
Κάθε CDS που πουλιέται αγοράζεται από κάποιο counterparty, είναι τρελλός αυτός;
Don't τσίμπ, πρόκειται για προπαγάνδα προς κουτούς (ή απονήρευτους).
Προφανώς έχουν μετοχές στο Χρηματιστήριο και προσπαθούν να γυρίσουν το κλίμα για να τις "χώσουν" στους άσχετους.