Τρελά λεφτά θά βγάλουν οι τράπεζες καί οι επενδυτές απο τό παιγνίδι με τα ελληνικά ομόλογα, τίς αναλύσεις τών οίκων καί τα spreads...

Μπράβο στά παιδιά...
Μιλάμε γιά τρελά λεφτά καί τό κυριότερο σίγουρα...
Σάν να κλέβεις εκκλησία...
Καί να μήν ξεχνάμε ότι τα (τρελά) λεφτά πού θα βγάλουν οι μάγκες θα τα πληρώσουμε εμείς...
Γιατί να πάρουν μετοχές εταιριών ?
Καλύτερα μετοχές μπανανιών...
Τραβάς πέντε εκθέσεις , τούς υποβαθμίζεις ανεβαίνουν τα επιτόκια σέ παρακαλάνε να τα πάρεις , τά παίρνεις , σου λένε ευχαριστώ καί μετά πέφτουν τα επιτόκια σέ λογικά επίπεδα καί εσύ έχεις σέ δύσκολους καιρούς τρελά κέρδη απο τούς φόρους πού θα βάλει ο Παπακωνσταντίνου στούς πολίτες...
Καλή μπάζα man, σέ δύσκολους καιρούς έτσι?
Μπράβο στα παιδιά...

Διαβάζουμε στό ΠΘ...

Τρελά λεφτά ‘βλέπουν’ οι τράπεζες!
Τις τελευταίες ημέρες τα τηλέφωνα κτυπούν ασταμάτητα σε ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρείες, ωστόσο οι επενδυτές δεν ζητούν την αγορά μετοχών, αλλά την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου !!!

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες παρά τις ζημιές που θα εγγράψουν στο δ΄ τρίμηνο – λόγω της ανόδου του spread των ελληνικών δεκαετών από τις 120 μονάδες στα μέσα Οκτωβρίου, στις 277 μονάδες – μεσοπρόθεσμα αναμένεται να εγγράψουν σημαντικά κέρδη καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν την συρρίκνωση του spread στις 180 μονάδες αλλά και έως τις 100 μονάδες !!

Τρελά λεφτά ‘βλέπουν’ οι τράπεζες!


Συγκεκριμένα, ελληνική τραπεζική χρηματιστηριακή με μεγάλη θέση στα ελληνικά ομόλογα εκτιμούσε ότι του Ιανουαρίου η διαφορά στα δεκαετή ομόλογα θα συρρικνωθεί στις 180 μονάδες.

Την ίδια πρόβλεψη έκανε και η γαλλική τράπεζα Societe Generale η οποία εκτιμούσε επίσης ότι η διαφορά θα περιοριστεί στις 180 μονάδες.

Μεγαλύτερη μείωση, όμως, αναμένει ένας έμπειρος τραπεζίτης ο κ. Ιάκωβος Γεωργάνας πρόεδρος της ΕΧΑΕ ο οποίος ανέφερε ότι η διαφορά θα μειωθεί στις 100 μονάδες επειδή αναμένει ότι, μόλις θα βγουν τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα του προγράμματος σταθερότητας, τότε θα μειωθούν και οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Σημαντική παράμετρος για την μείωση της διαφοράς θα παίξει το πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο εφόσον πείσει τις αγορές τότε αρκεί για μια αναστροφή, τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και στο χρηματιστήριο.

Πάντως εφόσον οι προβλέψεις επαληθευθούν και η διαφορά μειωθεί, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν σημαντικά κέρδη καθώς στα χαρτοφυλάκια του κατέχουν ομόλογα του δημοσίου όλων των εκδόσεων.

Η Εθνική Τράπεζα κατέχει ομόλογα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 7,5 δισ. ευρώ, η Eurobank 9,5 δισ. ευρώ η Αγροτική 1 δισ ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 5,5 δισ. ευρώ.

Ζήτηση από τους Έλληνες ιδιώτες

Το ενδιαφέρον, όμως, από την υπόθεση των ελληνικών ομολόγων είναι η μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται από τους ΄Ελληνες ιδιώτες οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες ρωτούν τις χρηματιστηριακές προκειμένου να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, η αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πιθανότατα να είναι ελκυστική για τους ιδιώτες, όμως, αυτό αφορά τους επενδυτές διαθέτουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Εξάλλου, η αγορά των ελληνικών ομολόγων για τους ιδιώτες με χαμηλότερα κεφάλαια δεν ενδείκνυται αυτή την εποχή- όχι μόνο γιατί οι διαφορές είναι μικρές - καθώς σύντομα οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν και ένα νέο γύρο «πολέμου» στις τραπεζικές καταθέσεις.

Μάλιστα, ορισμένες εκδόσεις ιδιαίτερα οι κοντινές στα τριετή και τα πενταετή ομόλογα ήταν μέσα στις κορυφαίες προτιμήσεις ξένων οίκων που ασχολούνται με την ελληνική αγορά (Nomura).
http://www.protothema.gr/content.php?id=57344

Σχόλια