Siemens: Δικαιοσύνη και πολιτική αγωνίζονται στην Ελλάδα για τον «έλεγχο» του σκανδάλου...


Μαγνητοταινίες και συλλήψεις στη Γερμανία
Του Τασου Tελλογλου
Την ώρα που δικαιοσύνη και πολιτική αγωνίζονται στην Ελλάδα για τον «έλεγχο» του σκανδάλου της Siemens, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, ένας καθ' έξιν εγκληματίας και ένας χρεωμένος λάτρης ιπποδρόμου στη Γερμανία κατηγορούνται από την εισαγγελία του Μονάχου για παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας του Χριστοφοράκου με τους συνηγόρους του

λίγες μέρες πριν από τη σύλληψή του από τη βαυαρική αστυνομία στο Ροζενχάιμ. Η εισαγγελία του Μονάχου και η αστυνομία κατάσχεσαν το προϊόν της παράνομης ηχογράφησης στον υπολογιστή ενός από τους δράστες και φυσικά το περιεχόμενό του, επειδή είναι προϊόν εγκλήματος, παραμένει επτασφράγιστο.

Στη δικογραφία της υπόθεσης, που βρίσκεται στην κατοχή των εφημερίδων Sueddeutsche Zeitung και «Καθημερινή», ο οικοδεσπότης του κ. Χριστοφοράκου, που είναι ένας από τους 3 κατηγορούμενους, φέρεται να γράφει σε ημερολόγιο για τις συνομιλίες του με τον φιλοξενούμενό του ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι «δίνονται μίζες μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο», ενώ από τα μηνύματα στα κινητά δύο εκ των τριών κατηγορουμένων, γίνεται λόγος για υλικό που αφορά μία δεκαετία, μία ωρολογιακή βόμβα σε σχέση με το σύστημα των «παράνομων πληρωμών» στην Ελλάδα. Η δίωξη της παρέας των τριών που φαίνεται ότι «κάρφωσαν» τον κ. Χριστοφοράκο στη βαυαρική αστυνομία -ο ιδιωτικός ντετέκτιβ ομολογεί ότι ειδοποίησε τους αστυνομικούς για το κρησφύγετο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas- έγινε δυνατή έπειτα από υποβολή μήνυσης από τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens και τον έναν από τους δικηγόρους του αμέσως μετά τη σύλληψη του Χριστοφοράκου. Η εισαγγελέας Μπάρμπα Στοκινγκές δήλωσε πάντως ότι η εισαγγελία «ούτε θα ακούσει ούτε θα αξιολογήσει το προϊόν της υποκλοπής…».

Η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με την αποκάλυψη σελίδων από το ημερολόγιο της πρώην γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, σύμφωνα με τις οποίες είχαν καταγραφεί κλήσεις από τους Ρ. Σπυρόπουλο τ. γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ και Λ. Ζαγορίτη γ.γ. της Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του 2007 λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές εκείνου του μήνα. Ο ίδιος ο κ. Χριστοφοράκος είχε καταθέσει στη Γερμανίδα εισαγγελέα Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ στις 6 Ιουλίου 2009 ότι σε εκείνο το διάστημα οι λογαριασμοί από τους οποίους ήταν σε θέση να αντλήσει «πολιτικό χρήμα» ήταν μπλοκαρισμένοι από την ελβετική εισαγγελία. «Οι πολιτικοί», αναφέρει ο κ. Χριστοφοράκος στην κατάθεσή του στο Μόναχο, «μου ζητούσαν τα χρήματα που τους αναλογούσαν (σ.σ.: με βάση το ποσοστό 2% επί του τζίρου των τηλεπικοινωνιών, ακόμα και το 2007, πράγμα που έβρισκα απίστευτο, γιατί σε αυτό το χρονικό διάστημα η υπόθεση διαφθοράς της Siemens ήταν ήδη ένα τεράστιο σκάνδαλο στην Ελλάδα…». Αν ισχύει η κατάθεση Χριστοφοράκου, αυτό σημαίνει ότι πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων τού ζητούσαν χρήματα ώς και 10 μήνες μετά την εισβολή της βαυαρικής αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και 9 μήνες μετά την έναρξη της προανάκρισης στην Ελλάδα!
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100012_29/01/2010_388722

Σχόλια