Οι FT αμφισβητούν - εμμέσως πλήν σαφώς - τήν μόνη επιτυχία τής κυβέρνησης. Τήν υπερκάλυψη τής τελευταίας έκδοσης ελληνικών ομολόγων...

Ολοι μάθαμε χθές ότι οι αγορές υπερκάλυψαν τήν προσφορά ελληνικών ομολόγων καί η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ (και ο κ. Παπανδρέου στό Νταβός σήμερα) τό ερμήνευσαν αυτό σάν επιτυχία έστω καί με το υψηλό τίμημα τού δυσβάστακτου επιτοκίου (6,1%).
Οι FT σήμερα έχουν μιά ακόμα εκδοχή γιά τήν ιστορία αυτή..
Εν ολίγοις αμφισβητούν τήν αυθεντικότητα τής ζήτησης και μιλάνε γιά «φουσκωμένα» βιβλία προσφορών....

Γιατί κατέρρευσε το ελληνικό 5ετές ομόλογο
By Anousha Sakoui, David Oakley
Δημοσιεύθηκε: 16:50 - 28/01/10


Η κατάρρευση των τιμών των ελληνικών ομολόγων χθες, μολις 24 ώρες μετά την επιτυχή διάθεση νέας έκδοσης ομολόγου ύψους 8 δισ. ευρώ, εγείρει την ανησυχία ότι οι νέες εκδόσεις «μαρκετάρονται» υπερβολικά επιθετικά σε μια περιοδο που οι δανειολήπτες κόπτονται να εξασφαλίσουν κεφάλαια.

Οι διαχειριστές της πώλησης του ομολόγου των 8 δισ. ευρώ συγκέντρωσαν παραγγελίες ύψους 25 δισ. ευρώ για το 5ετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου, μέγεθος πενταπλάσιο από εκείνο που πίστευε η κυβέρνηση.

Όμως, παρά το μεγάλο βιβλίο παραγγελιών, που υποδεικνύει εύρωστη ζήτηση για την έκδοση, η απόδοση των ομολόγων χθες αυξήθηκε από 6,10% σε 6,35% στην δευτερεύουσα αγορά.

Σε κάποιο σημείο χθες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε 69 μονάδες βάσης, με την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που εισήλθε η χώρα στο ευρώ. Τα yields των 10ετών ομολόγων τελικώς έκλεισαν στο 6,7% με άνοδο 48 μονάδων βάσης.

Ορισμένοι επενδυτές δηλώνουν ότι τα ομόλογα υπέστησαν πιέσεις όταν η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για ξεχωριστή πώληση ομολόγων στην Κίνα και δεν έχει ανατεθεί σε κάποια επενδυτική τράπεζα να συζητήσει κάποια πώληση. Κάποιοι άλλοι αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα της ζήτησης.

Οι ανησυχίες αυτές προκύπτουν την ώρα που οι τιμές άλλων ομολόγων πέφτουν επίσης, εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς και της αδυναμίας των χρηματιστηριακών αγορών.
«Υπάρχει μια τεράστια τάση υπερβολικής προώθης (μαρκετάρισμα) αυτών των εκδόσεων, για να δημιουργηθεί πυρετός, να κάνουν τους επενδυτές να νοιώσουν ηλίθιοι αν δεν μπουν στην συμφωνία,» δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων από το Λονδίνο.

Ο επενδυτής πίστευε ότι κάποιες συμφωνίες πώλησης ομολόγων γίνονται με βάση την προσδοκία ανόδου της τιμής στην δευτερογενή αγορά και όχι με βάση την πιστωτική ποιότητα του δανειζόμενου. «Υπονοείται ότι θα πρέπει να αγοραστεί η έκδοση γιατί υπερκαλύφθηκε 10 φορές… είναι η ψυχολογία του πλήθους. Δείχνει πόσο ανώριμη είναι η αγορά για να γίνονται τέτοια πράγματα –και να αποδίδουν…. είναι προσβολή για κάποιους.»

Ο Gary Jenkins, επικεφαλής προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Evolution, δήλωσε: «Οι υπολογισμοί που κάνουν οι τράπεζίτες που επιμελούνται των κοινοπρακτικών εκδόσεων πάντα «προσθέτουν» κάτι στο πραγματικό βιβλίο παραγγελιών.» Η Morgan Stanley, μια από τις αναδόχους της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, διέψευσε ότι τα βιβλία «φουσκώθηκαν.»

Ενας τραπεζίτης που πρόσκειται στα γεγονότα, δήλωσε: «Είδαμε σημαντική ζήτηση γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των τίτλων της Ελλάδας δεν καθρεφτίζουν τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη –αν και η μεταβλητότητα ίσως συνεχιστεί, μάλλον είναι υπερβολική.»

Την περασμένη εβδομάδα, ένα σώμα που εκπροσωπεί επενδυτές σε καλυμμένα ομόλογα, δημοσιοποίησε τις ανησυχίες του για την διαδικασία του «γκρίζου βιβλίου προσφορών.» Εκτιμούν ότι περιορίζει τον χρόνο που έχουν στην διάθεσή τους οι επενδυτές για να αποτιμήσουν τις πληροφορίες.

Ο Martin Egan, Global Head of Primary Markets στην BNP Paribas, δήλωσε ότι οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για την διαχείριση των βιβλίων παραγγελιών και το πώς οι τράπεζες μαρκετάρουν τις εκδόσεις. Αυτές οι ανησυχίες εκδηλώθηκαν πέρσι, όταν εμφανίστηκαν πολύ μεγάλα βιβλία παραγγελιών, ενώ η διασπορά σε επενδυτές ήταν ισχνή.

«Υπάρχει μια κίνηση προς την κατεύθυνση να γίνει η διαδικασία έκδοσης και επένδυσης σε ομόλογα πιο αποδοτική και διαφανής. Η αγορά ομολόγων είναι μια ταχέως κινούμενη, καινοτόμα αγορά και πρέπει να βρούμε ένα κοινό τόπο όπου θα ταιριάζουν εκδότες και επενδυτές στις πρωτογενείς και δευτερογενείς αγορές.



ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.....http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/566820/ArticleFTgr.aspx

Σχόλια