Αποστάσεις τού Συνήγορου του Πολίτη (!!!) , κ. Γ. Καμίνη από τη ρύθμιση περί ιθαγένειας. Ο μεγάλος ποδηλάτης ακούει;

.....Οχι, η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα, αλλά μία από τις πράξεις κρατικής εξουσίας που έχει απόηχο κρατικής κυριαρχίας, είπε ο κ. Καμίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Γ. Φλωρίδη που ζητούσε να μάθει «αν είναι πράγματι τμήμα του σκληρού πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας ή κλασική διοικητική πράξη που υφίσταται δικαστικό έλεγχο, ή δικαίωμα που καθίσταται απαιτητό με βάση διεθνείς συνθήκες»- ...
Αποστάσεις Καμίνη από τη ρύθμιση περί ιθαγένειας

Προσεκτικές αποστάσεις κράτησε ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Γ. Καμίνης έναντι της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την απόδοση ιθαγένειας υπό προϋποθέσεις στα παιδιά μεταναστών, καθώς και στην απόδοση δικαιώματος ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής κ. Καμίνης είπε ότι σαφέστατα είναι υπέρ της άποψης μετανάστες που έχουν νομιμοποιηθεί και έχουν συνάψει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας, να αποκτήσουν κάποια στιγμή ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα, όταν όμως ο λόγος έφθασε στα προβλεπόμενα από το προσχέδιο ήταν σαφής: «Αποφεύγω να τοποθετηθώ, αν όμως κληθώ από το υπουργείο θα το πράξω». Με δεδομένη τη διχογνωμία που υπάρχει και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ακραία θέση του ΛΑΟΣ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει και μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καμίνης απέφυγε επιμελώς να υποστηρίξει διακηρυσσόμενες κυβερνητικές θέσεις ότι η ιθαγένεια είναι δικαίωμα. -Οχι, η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα, αλλά μία από τις πράξεις κρατικής εξουσίας που έχει απόηχο κρατικής κυριαρχίας, είπε ο κ. Καμίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Γ. Φλωρίδη που ζητούσε να μάθει «αν είναι πράγματι τμήμα του σκληρού πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας ή κλασική διοικητική πράξη που υφίσταται δικαστικό έλεγχο, ή δικαίωμα που καθίσταται απαιτητό με βάση διεθνείς συνθήκες»- Είναι διοικητική πράξη ή αλληλουχία διοικητικών πράξεων στην έκδοση της οποίας ο πολίτης έχει δικαιώματα, ήταν η απάντηση του Συνηγόρου.

Εκκρεμότητα
Αν και στους διαδρόμους της Βουλής διοχετεύθηκε διαφωνία του κ. Καμίνη με το νομοσχέδιο, ο ίδιος ο Συνήγορος μίλησε για εξαιρετική εκκρεμότητα που δημιουργεί την «υπόνοια πιθανών αθέμιτων συναλλαγών από αδιαφάνεια» με τη βραδυπορία απόδοσης ιθαγενείας σε 150.000 κυρίως Αλβανούς μετανάστες. Εχουν δοθεί ώς τώρα, είπε, σε 30.000 άτομα, ενώ καταγράφεται πελατειακή παρέμβαση και βουλευτών για ανατροπή της σειράς εξετάσεως των αιτήσεων.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι άλλο είναι η άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής και άλλο η πολιτική απόδοσης ιθαγενείας «πόσω μάλλον όταν γίνεται λόγος για αθρόα απονομή ιθαγενείας». Στην επισήμανση του κ. Τηλ. Χυτήρη ότι κάτι θα πρέπει να γίνει για να μπει τάξη με τους μετανάστες «αντί των άναρθρων κραυγών και των ακραίων θέσεων που προσβάλλουν τη χώρα μας», αλλά και στην ερώτηση του κ. Β. Πολύδωρα αν υπάρχει προηγούμενο ευρωπαϊκή χώρα να παραχωρεί ιθαγένεια σε παρανόμως εισερχόμενους, ο κ. Καμίνης τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας όλων των διαδικασιών στην απόδοση της ιθαγένειας και σε παρανόμως και νομίμως εισελθόντες που έχουν νομιμοποιηθεί.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η αιχμή που άφησε ο Συνήγορος του Πολίτη κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη για ερωτήματα που ετέθησαν από τους κ. Π. Παυλόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη και Φ. Κουβέλη, είτε για δηλώσεις του υπουργού κατά της Αστυνομίας είτε με τις αθρόες προσαγωγές στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου: «Από οποιαδήποτε κρατική αρχή παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας, υπάρχει πρόβλημα. Οταν έχουμε 700 ή 800 προσαγωγές και αφήνονται ελεύθεροι σε πολύ σύντομο χρόνο, έχουμε πρόβλημα, αφού προϋποτίθενται κάποιες εξατομικευμένες υπόνοιες τέλεσης παράνομων πράξεων».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_20/01/2010_387490

Του Γιάννη Ιωάννου




Σχόλια