Ακόμα καί εάν η Ελλάδα μειώσει τούς μισθούς δέν είναι βέβαιο ότι θα σωθεί. «Σε παγίδα αποπληθωρισμού έχει πιαστεί η Ελλάδα»

Στήν Ελλάδα έχουμε όλοι πειστεί ότι τό πρόβλημά μας θα λυθεί εάν μιά κυβέρνηση πετύχει ένα νοικοκύρεμα καί εάν περιορίσει τήν απίστευτη γενικευμένη διαφθορά καί ανομία απο τήν οποία μαστίζεται η χώρα...
Φυσικά αυτά είναι προαπαιτούμενα καί αυτονόητα αλλά δέν αρκούν.
Τό κύριο πρόβλημα τής χώρας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας...
Να το πούμε αλλιώς...
Εκτός απο τουριστικές καί ναυτιλιακές υπηρεσίες η χώρα δέν παράγει τίποτα άλλο πού να πουλιέται .....
Ολα τα υπόλοιπα (προιόντα, υπηρεσίες) δέν τα αγοράζει κανείς...

Διαβάζουμε στήν Ναυτεμπορική...

«Σε παγίδα αποπληθωρισμού έχει πιαστεί η Ελλάδα»

«Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ενδεχομένως αυξήσει (έστω και λίγο) τον κίνδυνο της διάσπασης, καθώς και την ανάγκη πρόβλεψης ενός τέτοιου σεναρίου», αναφέρει ο Ambrose Evans-Pritchard στο άρθρο του στον Telegraph.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός από την ευρωζώνη συνεπιφέρει και αποκλεισμό από την ΕΕ, καθώς σκοπός είναι όλα τα κράτη μέλη να ενταχθούν στην ευρωζώνη (πλην ελαχίστων).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να τροποποιήσει τους κανονισμούς της όσον αφορά στις εξασφαλίσεις προκειμένου να υποστηρίζει το ελληνικό χρέος. «Κανένα κράτος δεν πρόκειται να τύχει ειδικής μεταχείρισης», προειδοποίησε.

Καθώς η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία (PIIGS) βουλιάζουν στον αποπληθωρισμό, τα πραγματικά τους επιτόκια θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο. «Είναι σαν να αυξάνονται τα επιτόκια στα ήδη εξασθενημένα PIIGS», σχολιάζει ο Στίβεν Τζεν από την BlueGold Capital. Η πολιτική της ΕΚΤ θα γίνει «προ-κυκλική»: πολύ αυστηρή για το Νότο, πολύ χαλαρή για το Βορρά.

Ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει μείωση μισθών αποφεύγοντας τις κοινωνικές αναταραχές, δεν διαθέτει την ανοιχτή οικονομία και τον εξαγωγικό κλάδο που ενδεχομένως θα έσωζε την Ιρλανδία σε ανάλογες συνθήκες. Η Ελλάδα έχει πιαστεί σε μια παγίδα αποπληθωρισμού, καταλήγει ο αρθρογράφος. (Ναυτεμπορική)




Ας δούμε όμως τί εννοούμε λέγοντας αποπληθωρισμό...

Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΦΕΡΝΕΙ ΠΑΓΩΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ

Αποπληθωρισμός




Πίσω από αυτή τη λέξη κρύβεται η προοπτική τα αγαθά που παράγονται να μένουν απούλητα λόγω έλλειψης ζήτησης, φαινόμενο που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε διαρκή συρρίκνωση των τιμών. Αν και αυτό στην αρχή δείχνει καλό, για τους καταναλωτές, στην πράξη είναι μεγάλος κίνδυνος. Αυτό γιατί οι εταιρείες μην μπορώντας να πουλήσουν τα αδιάθετα αγαθά, σταματούν την παραγωγή νέων, κάτι που μεταφράζεται σε ανεργία και πάγωμα επενδύσεων.

«Δύσκολα βγαίνεις»

Είναι μια αρρώστια που όπως πολλοί ομολογούν, αν κολλήσουμε, θα είναι δύσκολο να θεραπεύσουμε. «Ο αποπληθωρισμός είναι κάτι πολύ τρομακτικό, περισσότερο απ' ό,τι μια ύφεση, επειδή όταν βρίσκεσαι μέσα σ' αυτόν είναι δύσκολο να βγεις», προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor's Ντέιβιντ Βάις.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ακόμη ένα μεταφρασμένο άρθρο που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Το Δεκέμβριο είδαμε πληθωρισμό 2,6%. Εν μέσω ύφεσης, πρόκειται για τεράστιο νούμερο. Για στασιμοπληθωρισμό πάμε και όχι για αποπληθωρισμό.

Πάει, χάλασε και η Ναυτεμπορική μου φαίνεται...