Ανατριχίλα στό πανελλήνιο από τίς αποκαλύψεις γιά τήν περίπτωση Κακαουνάκη...

Σέ μιά χώρα πού ο επαγγελματισμός αποτελεί άγνωστη έννοια, πού οι επαγγελματικές ομάδες θεωρούν αυτονόητο να υποστηρίζουν τούς συναδέλφους τους χωρίς προηγούμενη έρευνα καταγγελιών, πού η ατιμωρησία καί η ανομία είναι καθεστώς, αντίστοιχα φαινόμενα στόν τομέα τής υγείας προκαλούν ανατριχίλα στούς πολίτες της...
Ο λόγος προφανής...
Μέ τρόμο οι Ελληνες πολίτες παρακολουθούν τήν εξέλιξη τής υπόθεσης Κακαουνάκη καί όλοι φέρνουν στό νού τους δικές τους περιπτώσεις (γνωστών , συγγενών) αναρωτώμενοι μήπως καί εάν...
Ως γνωστόν στήν Ελλάδα ο κόσμος καταριέται λέγοντας "να στα φάνε οι γιατροί και οι δικηγόροι" καί επίσης ως γνωστόν ο "απλός" λαός γνωρίζει ότι τα επαγγελματικά λάθη τών γιατρών τα καλύπτει τό χώμα...

Διαβάζουμε στό ΠΘ...

Κατηγορείται με μήνυση ένας από τους θεράποντες ιατρούς του Ν. Κακαουνάκη

Κατηγορείται με μήνυση ένας από τους θεράποντες ιατρούς του Ν. Κακαουνάκη


Την ώρα που ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες θανάτου του Ν. Κακαουνάκη, νέα στοιχεία που έφερε στο φως το ρ/δ ΘΕΜΑ 9,89 έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το ρ/δ ΘΕΜΑ 9,89, ο ένας από τους θεράποντες γιατρούς του Ν. Κακαουνάκη, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ιατρικό λάθος ασθενούς από την Φθιώτιδα, ο οποίος και απεβίωσε.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε το ρ/δ ΘΕΜΑ 9,89, οι συγγενείς του ασθενούς, είχαν υποβάλει μήνυση κατά του ιατρού Σ.Σ., ο οποίος παρά τις κατηγορίες συνέχιζε να χειρουργεί.


Όπως προαναφέραμε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Ιωάννης Σακελάκος διέταξε αυτεπάγγελτα την έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για ενδεχόμενες ευθύνες του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει η εισαγγελέας πρωτοδικών κ.Μπότσα, η οποία έχει εντολή παράλληλα να ερευνήσει αν στην υπόθεση προκύπτουν ευθύνες και για παραβίαση ιατρικού απορρήτου που αφορά δημοσιοποίηση στοιχείων του φακέλου του εκλιπόντος.

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια του Νίκου Κακαουνάκη, εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον των ιατρών του Ευαγγελισμού, κατηγορώντας για βάναυση παραβίαση του ιατρικού απορρήτου.

Σε επιστολή της, η οικογένεια παραθέτει απόσπασμα του κειμένου του θεράποντος ιατρού, κ. Σ. Μπαράτση, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Νίκος Κακαουνάκης πέθανε από μόλυνση.

Στην επιστολή της η οικογένεια αναφέρει:

«Είχαμε αποφασίσει, τόσο κατά την διάρκεια της νοσηλείας του Νίκου, όσο και μετά τον θάνατο του, να μην συμμετέχουμε σε δημόσια συζήτησηγια ιατρικές πράξεις. Για τον λόγο αυτό η επιστολή μας που δημοσιεύτηκε στο Καρφί στις 2 Ιανουαρίου αναφερόταν μόνο σε θέματα δεοντολογίας και ηθικής τάξης και όχι στα ενδεχόμενα ιατρικά λάθη, χωρίς καν να κατονομάζει τους θεράποντες ιατρούς.

Οι ίδιοι όμως, προφανώς γιατί συνειδητοποιούν την ευθύνη τους, προχώρησαν σε μια πρωτοφανή όσο και αξιόποινη πράξη, δημοσιοποιώντας στοιχεία του ιατρικού φακέλου και μάλιστα αναληθή και παραποιημένα, παραβιάζοντας βάναυσα κάθε έννοια ιατρικού απορρήτου και προσωπικών δεδομένων.

Δεν έχουμε σκοπό να μπούμε σε δημόσια συζήτηση για το εάν ένας έμπειρος γιατρός μπορούσε με ακίνδυνο τρόπο να αφαιρέσει έναν έμμισχο πολύποδα, για το ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη ιατρική αντιμετώπιση στα επόμενα χειρουργεία, για το εάν το ιστορικό του ασθενούς αξιολογήθηκε ιατρικά πριν ο χειρουργόςαποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των χειρουργείων του από 2000 σε 2003.

Επειδή όμως η ευπρέπεια και ο σεβασμός στον νεκρό ερμηνεύονται ως αποδοχή όσων ειπώθηκαν από τους χειρούργους, παρακαλέσαμε τον χειρουργό κ Σ. Μπαράτση, ο οποίος λόγω ήθους, αρνήθηκε να κάνει τηλεοπτικές δηλώσεις, να συντάξει απάντηση σχετικά με την αιτία θανάτου και την ιατρική αντιμετώπιση. Σύμφωνα με απόσπασμα αυτής:

«Το σύνδρομο της οστεοποίησηςδεν οδηγεί αναπόφευκτα στο θάνατο εάν αντιμετωπιστεί χειρουργικά σωστά.

Ο θάνατος προέκυψε από σηπτικό shock και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οικαλλιέργειες που ελήφθησαν κατά την διάρκεια της τελευταίας επέμβασης στο ΙΑΣΩ από ενδοκοιλιακά αποστήματακαι από το επιπλουν έδειξαν κlebsiella pneumoniae, μύκητεςκαι ψευδομονάδα πράγμα το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη σηπτικού παράγοντα μέσα στην κοιλιά του ασθενούς»

Τα υπόλοιπα θα ειπωθούν στην ΕΔΕ, η οποία ελπίζουμε να διεξαχθεί από ανεξάρτητο φορέα, και στον Ιατρικό σύλλογο.

Δεν θα συνεχίσουμε τον δημόσιοδιάλογο που προκαλούν οι ιατροί του Ευαγγελισμού και το ίδιο παρακαλούμε να κάνουν οι φίλοι αλλά και οι συνάδελφοι του Νίκου».



http://www.protothema.gr/content.php?id=57290

Σχόλια