Πώς καταλαβαίνει κανείς ότι το ελληνικό κράτος είναι μπανανία; Από τά προνόμια τών υπαλλήλων τής Βουλής....


Οι υπάλληλοι τής Βουλής - λόγω επαγγέλματος - είναι κοντά στούς Βουλευτές πού αποφασίζουν ποιοί θα πάρουν καί πόσα λεφτά...
Στήν πραγματικότητα αυτό είναι τό κύριο προσόν τους έναντι άλλων υπαλλήλων τού ελληνικού κράτους οι οποίοι μπορεί και να εργάζονται σκληρότερα...
Τό γνωρίζετε ότι οι υπάλληλοι τής Βουλής παίρνουν 15ο καί 16ο μισθό ? (???)
Τό γνωρίζετε ότι μοιράζονται ποσά απροσδιορίστου αιτιολογίας?

Διαβάζουμε στήν Καθημερινή...

Πενιχρή η συμβολή της Βουλής στις αναγκαίες θυσίες
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Σε μικρές «διορθωτικές» κινήσεις και όχι σε δραστική περικοπή δαπανών φαίνεται πως θα εξαντληθεί η όποια προσπάθεια δηλώθηκε αρμοδίως ότι θα καταβληθεί για συμμετοχή της Βουλής στην επίλυση του σοβαρότατου οικονομικού προβλήματος της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι πως στο πλαίσιο της συζήτησης, η οποία έχει ήδη αρχίσει στο παρασκήνιο, έχουν κατατεθεί αρκετές -ενίοτε και τολμηρές- προτάσεις. Ωστόσο, σχεδόν όλες προσκρούουν σε έντονες αντιδράσεις τόσο από τους εκπροσώπους του έθνους όσο και από τους... υπαλλήλους, ομάδες των οποίων ατύπως προειδοποιούν μέχρι και με δυναμικές κινητοποιήσεις στο ενδεχόμενο περιορισμού των «κεκτημένων» τους.

Στον απόηχο της γκρίνιας των «300», που προκάλεσε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί η συζήτηση περί την ανάγκη για μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέχεια της επιθυμίας του πρώτου να εξεταστούν τρόποι «περαιτέρω συμβολής του Κοινοβουλίου στην εθνική προσπάθεια για αντιμετώπιση της άσχημης δημοσιονομικής κατάστασης». Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της συζήτησης του προϋπολογισμού και το περιεχόμενό της -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»- ήταν γενικό: οι δύο άνδρες έδωσαν νέο ραντεβού για το αμέσως προσεχές διάστημα, αυτή τη φορά με «μολύβι και χαρτί» και συγκεκριμένες προτάσεις.

Καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι, πέραν του 5% της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης που αποφασίστηκε για το 2009 και θα διατηρηθεί και το τρέχον έτος, φαίνεται να «κλειδώνει» και η απόφαση να μειωθούν σε ποσοστό -μάλλον 15%- οι απολαβές των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Υπενθυμίζεται ότι υπογράφοντας απλώς στο «παρουσιολόγιο», ασχέτως δηλαδή του εάν παρακολουθούν ή συμμετέχουν, οι βουλευτές μέλη των επιτροπών δικαιούνται ανά συνεδρίαση το ποσόν των περίπου 270 ευρώ. Το κονδύλι για τις βουλευτικές αποζημιώσεις ανέρχεται για το 2010 στα 27.035.100 ευρώ, ενώ εκείνο για τη συμμετοχή στα θερινά τμήματα και τις επιτροπές στα 5.503.500 ευρώ. Αγνωστο και μάλλον απίθανο είναι αν θα πειραχτούν τα διάφορα επιδόματα των «300» (οργάνωση γραφείου, έξοδα κίνησης, οικογενειακή παροχή κ.ά.) ή αν τερματιστεί το καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης που έχουν οι βουλευτές για εισοδήματα από τυχόν παράλληλη άσκηση επαγγέλματος.

Ενα άλλο κονδύλι το οποίο μπήκε προς στιγμήν στο μικροσκόπιο όλων εκείνων που αναζητούν τρόπους μείωσης του κόστους λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι αυτό που αφορά τις αποδοχές των υπαλλήλων. Το «κεκτημένο» εδώ, κατ’ άλλους προνόμιο-πρόκληση, είναι οι δύο επιπλέον μισθοί ετησίως. Πρόκειται για τους περίφημους 15ο και 16ο μισθούς που λαμβάνουν με τη μορφή αφορολόγητου επιδόματος εθιμικά, κάθε που κλείνει και ανοίγει η Ολομέλεια, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο... Αμέσως όμως μόλις κυκλοφόρησε στους διαδρόμους της Βουλής, ως απλή υπόθεση εργασίας, το ενδεχόμενο να κοπεί αυτό το προνόμιο, πληροφορίες φέρουν να καταγράφεται ως αντίδραση η προειδοποίηση πως οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα σημάνει έναρξη κινητοποιήσεων! Ετσι, η «μέση λύση» φαίνεται να είναι η λήψη απόφασης απλώς για... φορολόγηση των «επιδομάτων».

Τα κονδύλια για το 2010
Πάντως, τα κονδύλια για τις αμοιβές των υπαλλήλων για το 2010 είναι: 28,6 εκατ. ευρώ για τον βασικό μισθό των τακτικών υπαλλήλων και των ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και σχεδόν 3 εκατ. για τους ορισμένου χρόνου. Τα διάφορα επιδόματα των πρώτων φαίνεται να ανέρχονται περίπου σε 5,7 εκατ. ευρώ.

Στο... μέτωπο των πάσης φύσεως αποζημιώσεων και «παρεπόμενων παροχών υπαλλήλων, στρατιωτικών και οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας», εντοπίζονται και οι ακόλουθες πιστώσεις: α. Αποζημίωση για υπερωριακή εργασία 16.670.700 ευρώ. β. Λοιπές πρόσθετες παροχές και αποζημιώσεις 20.087.000 ευρώ. γ. Αποζημίωση για απασχόληση πέραν του κανονικού ωραρίου υπαλλήλων που έχουν διατεθεί σε γραφεία βουλευτών 5.660.000 ευρώ.

Κάπου εκεί συναντά κανείς και αδιευκρίνιστες πιστώσεις, όπως η με κωδικό «ΚΑ 0515 – Αποζημίωση μελών συλλογικών οργάνων». Πρόκειται, όπως σημειώνεται ασαφώς, για αποζημιώσεις μελών «εξωυπηρεσιακών επιτροπών», που ανέρχονται στο ποσόν των 11.527.700 ευρώ! Και αυτά, όπως και όλα τα προαναφερόμενα, σε ετήσια βάση. Οι παράμετροι αυτού του «ειδικού καθεστώτος» -ορισμένες μόνο εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με το εύρος της δημοσιονομικής κρίσης και τις συνεχείς επισημάνσεις των αρμοδίων ότι απαιτούνται θυσίες απ’ όλους- κάνουν τις κυοφορούμενες αποφάσεις για περικοπές στο Κοινοβούλιο ή ακόμα και την προ μηνών λήψη απόφασης για περιστολή των πιστώσεων σε ποσοστό μόλις -1,75% να φαντάζουν υπερβολικά, σχεδόν προκλητικά, λίγες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100021_06/01/2010_385818

Σχόλια