Λ.Λαυρενιάδης: Ιδρύει έδρα μελετών ΝΑ. Ευρώπης στην Ουάσινγκτον. Παρών στήν εκδήλωση καί ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ κ. Z. Βrezinski.

Την ίδρυση Έδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο Center For Strategic and International Studies της Ουάσινγκτον, ανήγγειλε ο Δρ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για τη διαμόρφωση νέων δυνατοτήτων και ευκαιριών, καθώς και για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι, «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο δρόμο πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας που συνιστά όρο και προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια των λαών της».

Λ.Λαυρενιάδης: Ιδρύει έδρα μελετών ΝΑ. Ευρώπης στην Ουάσινγκτον




Στην εκδήλωση της χορηγίας της έδρας από τον όμιλο Λαυρεντιάδη παρέστη και ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ κ. Zbignew Βrezinski( στην φωό με τον Δρα Λαυρέντη Λαυρεντιάδη) o οποίος ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας διευκρίνισε ότι, η λύση του Νabucco, επιλέγεται όχι για να αντιμετωπιστεί η πρόταση της Ρωσίας, αλλά με βάση την οπτική της διαφοροποίησης¸ δηλαδή η Ευρώπη να μην εξαρτάται από ένα και μοναδικό ενεργειακό αγωγό.

Υπ΄ αυτά τα δεδομένα, το τουρκικό ενδιαφέρον για να καταστεί κόμβος είναι κατανοητό, αλλά σε κάθε περίπτωση, η « άποψη της Ε.Ε και των ΗΠΑ είναι ότι η πρόσβαση στην ενέργεια θα πρέπει να είναι διαφοροποιημένη.»

Στην τοποθέτησή του, ο Δρ. Λαυρεντιάδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης αποθεμάτων «νοητικού κεφαλαίου» για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών, ενώ αναφέρθηκε στη στενή σχέση ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και την παραγωγή πολιτικής, αλλά και στην πεποίθησή του ότι η συνεισφορά των επιτυχημένων επιχειρηματιών στη διεθνή κατανόηση αποτελεί ουσιαστική ευθύνη.

Σημείωσε δε ότι αυτά τα στοιχεία αποτέλεσαν το έναυσμα για την απόφαση υλοποίησης της εν λόγω πρωτοβουλίας συνεργασίας με το κορυφαίο ινστιτούτο στρατηγικής της Ουάσινγκτον, το CSIS.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Έδρας, ο ιδρυτής της επισήμανε ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της πρόκειται να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες με στόχο την επιρροή στη διαμόρφωση πολιτικής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Διευκρίνισε επίσης, ότι ανάμεσα στους σκοπούς της Έδρας θα είναι η παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης σε κυβερνητικά στελέχη, διαμορφωτές πολιτικής και επιχειρηματίες, ενώ θα «συνεισφέρει στη διαμόρφωση κρίσιμων πολιτικών συζητήσεων» σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Dr. Zbigniew Brzezinski: «Αυξανόμενη ελληνική παρουσία στις παγκόσμιες υποθέσεις»

O καθηγητής κ. Zbigniew Brzezinski, ξεκινώντας την ομιλία του με μια περιγραφή της φύσης του ίδιου του CSIS εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία ίδρυσης της Έδρας, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο γεγονός και μια απόδειξη του εποικοδομητικού ρόλου του CSIS παγκοσμίως, ως ενός ινστιτούτου στρατηγικής προσανατολισμένου στην παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής.

Επιπλέον, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί όραμα και ανάληψη ευθύνης από την πλευρά του Δρ. Λαυρεντιάδη, η οποία αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας σε μια προσπάθεια κατανόησης και προσέγγισης της Ν.Α. Ευρώπης με τις ΗΠΑ.

Σημείωσε δε, ότι αυτή προσπάθεια σηματοδοτεί την αυξανόμενη Ελληνική παρουσία στις παγκόσμιες υποθέσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο καθηγητής Brzezinski σημείωσε ότι σε ότι αφορά τις τουρκικές επιδιώξεις στον ενεργειακό τομέα, αυτές είναι θεμιτές όσο συμβαδίζουν με την Αμερικανική και Ευρωπαϊκή πολιτική διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών, καθώς και ότι project σαν την κατασκευή του αγωγού Nabucco δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα πραγματικότητα πλουραλισμού, ασφάλειας και σταθερότητας.

Ειδικότερα, ο κ. Brezinski διευκρίνισε ότι, η λύση του Νabucco, επιλέγεται όχι για να αντιμετωπιστεί η πρόταση της Ρωσίας, αλλά με την οπτική της διαφοροποίησης¸ δηλαδή η Ευρώπη να μην εξαρτάται από ένα και μοναδικό ενεργειακό αγωγό.

Στην τοποθέτησή του, ο πρώην βοηθός Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πρέσβης κ. Marc Grossman, εστίασε στο ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη δημιουργία μιας αναβαθμισμένης συλλογικής αμυντικής προσπάθειας, κάνοντας αναφορά στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και στη σημασία προώθησης της πολυεπίπεδης συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας σε σημαίνοντα ζητήματα ανθρώπινης ασφάλειας.

Παίρνοντας το λόγο η κυρία Heather Conley, πρώην αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ανώτατη ερευνήτρια στο CSIS, σημείωσε ότι με την εκλογή προέδρου και ΥΠΕΞ της ΕΕ υπάρχει ενθουσιασμός στις ΗΠΑ και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει τον δυναμισμό της. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι σημαντικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν είναι η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνάς της.

Τέλος, διευκρίνισε ότι η ΕΕ δεν είναι ανταγωνιστής, αλλά εταίρος των ΗΠΑ, τονίζοντας και η ίδια την ανάγκη ενός στρατηγικού διαλόγου....http://www.protothema.gr/content.php?id=54285

Σχόλια