Τά διεθνή λαμόγια ομολογούν. «Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ιδανική, κερδοφόρα επένδυση»

«Χρυσή πληροφορία για επενδυτές» τα ελληνικά ομόλογα;

«Απεργίες στην Ελλάδα κατά των περικοπών» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Από χθες άρχισαν στην Ελλάδα απεργίες κατά των μέτρων που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Χθες απήργησαν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί και σήμερα απεργούν οι δημοσιογράφοι, οι λιμενεργάτες και το προσωπικό των ακτοπλοϊκών γραμμών. Στις απεργίες κάλεσαν τα προσκείμενα στο ΚΚ συνδικάτα, ενώ οι δύο μεγάλες ενώσεις που στηρίζουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου θέλουν να δώσουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, αν και είναι επίσης αντίθετες με τις περικοπές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.»

«Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ιδανική, κερδοφόρα επένδυση»
Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια: αυστηρή τήρηση των κανόνων

Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια: αυστηρή τήρηση των κανόνων
Πολλά και ποικίλα είναι τα δημοσιεύματα για τα οικονομικά.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit κάνει μια ιστορική αναδρομή των γνωστών και χρόνιων προβλημάτων της Ελλάδας με τίτλο «Η ανίατη χώρα – διαφθορά, πελατειακό σύστημα και εγωισμός: η Ελλάδα στα πρόθυμα της χρεοκοπίας. Πως έφθασε σ' αυτό το σημείο;».

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει οικονομικό ρεπορτάζ της αυστριακής Die Presse με τίτλο «Κερδοφόρα στοιχήματα σε κλονισμένες από την κρίση χώρες της ευρωζώνης»:
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, έτσι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ελκυστικά, αν και με μεγάλο ρίσκο. Μα είναι δυνατόν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να είναι κερδοφόρα "χρυσή πληροφορία" για επενδυτές; Ακούγεται παράξενο, αλλά τα δεκαετή ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν απόδοση 5,7%, ενώ π.χ. τα αυστριακά αγγίζουν μόνον το 2,2%.»
«Ο ειδικός αναλυτής Ράινερ Σίνγκερ εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το υψηλό ρίσκο των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά προσθέτει: ‘η πιθανότητα να πάνε όλα καλά, είναι μεγαλύτερη, από την αντίθετη περίπτωση’. Δηλαδή η χρεοκοπία μιας χώρας - μέλους της ευρωζώνης δεν είναι καθόλου πιθανή. Και αυτό φαίνεται και από την έκκληση της Γερμανίας να βοηθηθεί η Ελλάδα.
Έτσι για επενδυτές που ποντάρουν στην υπόθεση ότι η Ελλάδα, αλλά και καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης, δεν θα χρεοκοπήσει, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι η ιδανική, κερδοφόρα επένδυση.»

Κοντόφθαλμο να επιρρίψουμε τις ευθύνες σε μεμονωμένες χώρες;


"Η πιθανότητα να πάνε καλά τα ελληνικά ομόλογα είναι μεγαλύτερη από την αντίθετη περίπτωση"
Ανάλυση σχετική με την κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα του ευρωβουλευτή των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ, ιδρυτικού μέλους της ΑΤΤΑΚ Γερμανίας, φιλοξενεί σήμερα η γερμανική έκδοση των Financial Times:
«Η Ελλάδα είναι μόνον η κορυφή του χρηματοπιστωτικού παγόβουνου. Ασφαλώς τα προβλήματά της είναι κατά μεγάλο μέρος οικεία κακά, αλλά αυτό ισχύει για όλες τις χώρες που αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την κρίση….Η χρόνια ανικανότητα της Ελλάδας να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή είναι αυτή τη στιγμή ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης…»

«Όμως είναι κοντόφθαλμο να επιρρίψουμε τις ευθύνες για τους μη ισοσκελισμένους προϋπολογιμούς μόνον στις μεμονωμένες χώρες - μέλη της ευρωζώνης. Διότι ακριβώς τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Ενώ όμως οι οικονομίες τους προχωρούν ολοταχώς προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η συνεργασία στον καθορισμό των μισθών ή στο φορολογικό σύστημα αναπτύσσεται ελάχιστα.
Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία κατάφεραν με την προσεκτική μισθολογική πολιτική και τον ανταγωνιστικό προσανατολισμό της φορολογίας τους να έχουν υψηλά αποθέματα στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στο ισοζύγιο πληρωμών….Χώρες όμως όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία με ελλείμματα στο πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών δεν είναι τόσο εύκολο να θέσουν υπό έλεγχο τον κρατικό τους προϋπολογισμό.»

Και ο Πράσινος ευρωβουλευτής καταλήγει: «Η ΕΕ και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να στηρίξουν τις χώρες που έχουν δομικά προβλήματα στον προϋπολογισμό τους αντί να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Πρέπει να περάσουμε από το ανταγωνιστικό σύστημα της φορολογίας στη φορολογική συνεργασία.»


Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5024751,00.html

Σχόλια