«Το Αμπου Ντάμπι θα βοηθήσει το Ντουμπάι» καί ένα (μικρό αλλά κατατοπιστικό) who is who τού Ντουμπάι....

Το Αμπου Ντάμπι θα επιλέξει και θα αποφασίσει με ποιο τρόπο θα βοηθήσει το γειτονικό Ντουμπάι που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ανακοίνωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Αμπου Ντάμπι.

«Θα δούμε τις υποχρεώσεις του Ντουμπάι και θα τις εξετάσουμε μία προς μία.Δεν σημαίνει ότι το Αμπου Ντάμπι θα εγγυηθεί όλα τα χρέη του», τόνισε προς το ο κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Μερικές από τις οντότητες του Ντουμπάι είναι εμπορικές,ημικυβερνητικές.Το Αμπου Ντάμπι θα επιλέξει και θα αποφασίσει πότε και που θα βοηθήσει», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Τί είναι όμως τό Ντουμπάι...
Μια "ευκαιρία" να δούμε ψύχραιμα κάποια ενδιαφέροντα και σημαντικά στοιχεία για τον επιχειρηματικό χάρτη του εμιράτου, ένα «Who is Who» των επιχειρήσεων του Ντουμπάι, όπως το περιγράφει το πρακτορείο Reuters.
Ποιος κυβερνά;

Καθένα από τα επτά εμιράτα κυβερνάται από την δική του οικογενειακή εξουσία, τα περισσότερα μέλη της οποίας έχουν σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Ντουμπάι κυβερνά η οικογένεια Al Maktoum και η γραμμή ανάμεσα στην ατομική περιουσία των κυβερνώντων και τα «κρατικά» ενεργητικά, δεν είναι πάντα σαφής.







Ποιοι είναι οι μεγάλοι όμιλοι;

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι κατέχει τρεις μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους: Την Dubai Holding που διοικεί ο Mohammed Al Gergawi, την Dubai World του Sultan bin Sulayem και την Investment Corporation of Dubai (ICD).


Ποιες εταιρίες κατέχουν;

Η Dubai World, το επενδυτικό όχημα του Σεΐχη al-Maktoum, περιλαμβάνει τον ναυτιλιακό κολοσσό DP World και την κατασκευαστική Nakheel, η οποία κατασκεύασε μεταξύ άλλων το διάσημο νησιωτικό σύμπλεγμα του «Φοίνικα». Η Dubai Holding περιλαμβάνει τις κατασκευαστικές Sama Dubai, Dubai Properties και Tatweer, που όλες έχουν συγχωνευτεί με την Emaar, που αποτελεί τμήμα της ICD. Η ICD αγκαλιάζει κρίσιμες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην λειτουργία του οεμιράτου, όπως η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και ύδρεσης και η επιχείρηση οδικών δικτύων και μεταφορών, καθώς και η Dubai Aluminum (Dubal) και ο εθνικός αερομεταφορέας Emirates.


Υπάρχει πρόβλημα υποχρεώσεων;

Τα περισσότερα χρέη του Ντουμπάι, τα οποία εξέθεσε η χρηματοπιστωτική κρίση, προκύπτουν από την Dubai World. Η τρέχουσα κρίση προκλήθηκε όταν ο όμιλος ζήτησε καθυστέρηση αποπληρωμής ισλαμικού ομολόγου 3,5 δισ. δολ. που λήγει 14 Δεκεμβρίου.









Τι έκανε το Αμπού Ντάμπι;

Το Αμπού Ντάμπι, το οποίο κυβερνά η οικογένεια Al Nahayan δεν παρενέβη απευθείας προς διάσωση του Ντουμπάι, γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει άμεσες πολιτικές επιπτώσεις στην ελευθερία κινήσεων του Ντουμπάι, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο μέλος των ΗΑΕ. Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, που έχει έδρα στο Αμπού Ντάμπι, έχει αγοράσει 10 δισ. δολ. από το ομολογιακό πρόγραμμα 20 δισ. δολ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ντουμπάι στις αρχές του έτους. Την κρίσιμη Πέμπτη, δύο τράπεζες του Αμπού Ντάμπι, αγόρασαν επιπλέον ομόλογα αξίας 5 δισ. δολ.


Σε τι κατάσταση είναι η οικονομία του Αμπού Ντάμπι;

Το Αμπού Ντάμπι βρίσκεται εκεί όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου των Εμιράτων. Τα ΗΑΕ, με πληθυσμό μικρότερο των 5 εκατομμυρίων, είναι ο τρίτος ισχυρότερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ελέγχει το μεγαλύτερο sovereign wealth fund του πλανήτης, το Abu Dhabi Investment Authority. Τα ενεργητικά του εκτιμάται ότι αποτιμώνται στα 500-700 δισ. δολάρια. ...(από http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/558409/ArticleNewsWorld.aspx)

Σχόλια