Η Ηurriyet δίνει όλες τίς λεπτομέρειες για τη νέα ενιαία Κύπρο. Μία υπηκοότητα, δύο επίσημες γλώσεις και ενιαία αστυνομική δύναμη αντί για στρατό...

Μία υπηκοότητα, δύο επίσημες γλώσεις και ενιαία αστυνομική δύναμη αντί για στρατό, θα έχει η νέα ενιαία Κύπρος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ηurriyet (Χουριέτ).

Ωστόσο, όπως επίσημαίνεται στο δημοσίευμα, «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, παραμένουν τα ζητήματα της κυριαρχίας και του περιουσιακού.





Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο έχουν συμφωνήσει ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος να εκλέγονται από τη Γερουσία και να αναλαμβάνουν καθήκοντα εναλλάξ, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα αποτελείται από έξι Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους.

Ωστόσο, «το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στην ενιαία κυριαρχία», γράφει η Χουριέτ και σημειώνει ότι «η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ομόσπονδη δομή και δεν αποδέχεται τα δύο κυρίαρχα κράτη», ενώ «η τουρκική πλευρά θέλει να διατηρήσει τη σημερινή δομή».

Επίσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι το περιουσιακό, καθώς «δεν έχει βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις».

Καταλήγοντας, η Χουριέτ σημειώνει ότι η λύση στην οποία θα καταλήξουν οι δύο ηγέτες, θα τεθεί προς έγκριση στις δύο πλευρές, υπό μορφή δημοψηφίσματος.

Πηγή ΑΠΕ

Σχόλια