ΦΠΑ …σε ό,τι κινείται! (Δικηγόροι, γιατροί, οδοντίατροι, ασφαλειομεσίτες κλπ)

Οι δικηγόροι που διαχρονικά απαλλάσσονταν από τη φορολόγηση ύψους 4,5% ως 19% θά φορολογηθούν?

Ριζικές ανατροπές στο φορολογικό σύστημα της χώρας βάζει πλέον στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο, μη αποκλείοντας ακόμα και την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ δεκάδων επαγγελματιών που, εκ του νόμου, εξαιρούνται σήμερα.

Όπως διαφαίνεται, 24 χρόνια μετά την καθιέρωση του ΦΠΑ στη χώρα μας, η κυβέρνηση αποφασίζει «να ανακατέψει την τράπουλα» για να φέρει «ζεστό χρήμα» στα άδεια κρατικά ταμεία, βάζοντας στην «τσιμπίδα» επαγγέλματα και υπηρεσίες -με πρώτους τους δικηγόρους- που διαχρονικά απαλλάσσονταν από τη φορολόγηση ύψους 4,5% ως 19%.





Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας στο protothema.gr πως «όλες οι προτάσεις για φορολόγηση και απαλλαγές θα μπουν στο δημόσιο διάλογο. Καμία απόφαση πριν».

Δικηγόροι … για αρχή

Μια πρόγευση των διαθέσεών του πήρε το ίδιο το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συναντήθηκε την Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός δήλωσε: «ο υπουργός μας υποσχέθηκε ότι καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν γίνει δημόσια διαβούλευση, με συμμετοχή και εκπροσώπων του κλάδου». Τόνισε πως «δεν υπάρχει Προστιθέμενη Αξία στους δικηγόρους» για να φορολογηθεί. Προανήγγειλε πως ο κλάδος είναι διατεθειμένος να αντιδράσει και πως «με τις εντάσεις, ούτε βρίσκονται λύσεις, ούτε εισπράττονται φόροι», υπονοώντας κλείσιμο των δικαστηρίων και απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος από παράβολα και πάσης φύσεως «-όσημα» («μεγαρόσημα» κλπ).

Ποιοι παίρνουν σειρά

Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, η κυβέρνηση «δείχνει» ότι ΦΠΑ μπορεί να επιβληθεί όπου δεν υποκρύπτεται μισθωτή ή εξηρτημένη εργασία, καθώς και υπηρεσίες προς το δημόσιο.

Συνεπώς, τη μοίρα των δικηγόρων θα ακολουθήσουν και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που εξαιρούνται σήμερα από το ΦΠΑ, όπως:

- η παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφους,

- υπηρεσίες υγείας από γιατρούς, μαίες, νοσοκόμους και φυσιοθεραπευτές,

- η παροχή υπηρεσιών από οδοντοτεχνίτες και οδοντογιατρούς.

- ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, εφόσον υπερβαίνουν κρατικά τιμολόγια,

- η παροχή υπηρεσιών από κτηνίατρους,

- ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια και η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ερωτηματικό παραμένει εάν, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση βάλει τελικά «στο στόχαστρο», εν μέσω της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης, και άλλες κατηγορίες όπως υπηρεσιών:

- ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες,

- ασφαλειομεσίτες και ασφαλιστικούς πράκτορες,

- εργασίες διαπραγμάτευσης μετοχών, ομολογιών κλπ

- διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων......http://www.protothema.gr/content.php?id=52422

Σχόλια