«Επιχείρηση Κλουβί». Πώς το βαθύ τουρκικό κράτος τρομοκρατούσε καί εκκαθάριζε τίς μειονότητες μέσα στήν Τουρκία.

«Επιχείρηση Κλουβί»
Διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη παρακρατικών αξιωματικών στο τουρκικό Ναυτικό

Παρακρατικός μηχανισμός, αποτελούμενος από εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς αποκαλύφθηκε στους κόλπους του τουρκικού Ναυτικού. Στο στόχαστρό του βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά και οι μειονότητες.






Τα σχέδια δράσης της επίδοξης χούντας -«Επιχείρηση Κλουβί» (Kafes)- εντοπίστηκαν στο σπίτι ενός πλωτάρχη ε.α. και σύμφωνα με αυτά, όπως αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος, η όλη επιχείρηση προέβλεπε τέσσερις φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα γινόταν η χαρτογράφιση των μειονοτήτων στη χώρα, φάση που σύμφωνα με τις τουρκικές εισαγγελικές Αρχές βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη. Η δεύτερη φάση προέβλεπε ψυχολογικές επιχειρήσεις εκφοβισμού των μειονοτήτων. Στην τρίτη φάση οι προσπάθειας της ομάδας των αξιωματικών θα επικεντρώνονταν στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων στον Τύπου και τη λειτουργία ιδεολογικά φίλα κείμενων δικτυακών τόπων. Στην τέταρτη και τελευταία φάση θα ξεκινούσαν δολοφονίες και επιθέσεις κατά των μειονοτήτων.

Η δράση της ομάδας κατά των μειονοτήτων εξυπηρετούσε παράλληλα, σύμφωνα με τα σχέδια τους, στην αύξηση της πίεσης και των επικρίσεων κατά της κυβέρνησης από το εξωτερικό, καθώς για τις επιθέσεις υπεύθυνοι θα εμφανίζονταν οι ισλαμιστές.

Η ομάδα αξιωματικών εντός του Ναυτικού είχε συγκεντρώσει σημαντική ποσότητα οπλισμού, η οποία είχε εντοπιστεί θαμμένη σε ερημική τοποθεσία, στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου, τον περασμένο Φεβρουάριο στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονταν την εποχή εκείνη για τη δράση του παρακρατικού μηχανισμού με την κωδική ονομασία Εργκενέκον.

Μεταξύ του οπλισμού εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, αντιαρματικά όπλα, όπλα κατάλληλα για δράση σε αστικό περιβάλλον, τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών κ.ά. Τα μέλη της ομάδας ήταν κατώτεροι και μεσαίοι αξωματικοί. Τη δικαστική έρευνα για τη δράση του παράνομου μηχανισμού επιβεβαίωσε η τουρκική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά την τακτική εβδομαδιαία συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ.

Την Παρασκευή, η εφημερίδα Ταράφ αποκάλυψε ότι η χούντα εντός του Ναυτικού είχε καταγράψει αναλυτικά τους συνδρομητές της μαχητικής αρμενικής εφημερίδας «Άγκος», ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκφράζονται υποψίες ότι η ίδια ομάδα πιθανώς βρίσκεται πίσω από την κλοπή, πριν από δύο χρόνια, από τα γραφεία ελληνικού σωματείου στην Κωνσταντινούπολη ενός υπολογιστή στον οποίο υπήρχαν τα στοιχεία από το συνέδριο που είχε διοργανώσει η ελληνική μειονότητα.

Newsroom http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1077157&lngDtrID=245

Σχόλια