Ενώ ο Παπανδρέου "λύνει" τα προβλήματα τού πλανήτη στόν Αγιο Δομίνικο, οι διεθνείς αναλυτές τόν έχουν πάρει στό ψιλό....

Διαβάστε με τί ασχολείται ο κ. Παπανδρέου στόν Αγιο Δομίνικο καί ταυτόχρονα τί δηλώνουν γιαυτόν και την κυβέρνησή του έγκυροι διεθνείς αναλυτές...

Πρώτα οι δηλώσεις Παπανδρέου...

Η κρίση που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα δεν είναι μια απλή οικονομική κρίση είναι και κρίση οικολογική, ενεργειακή, ακόμα και δημοκρατικών θεσμών.

Αυτή είναι η διαπίστωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που διεξήχθη στον Αγιο Δομίνικο.





Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για τους λόγους αυτούς δεν αρκεί να περιμένουμε παθητικά να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση και να επανέλθουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να προωθηθούν τώρα τομές και μεγάλες αλλαγές για μια διαφορετική πορεία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι πρωτοπόρα στην προώθηση αυτών των αλλαγών στην οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει να στηρίξουμε, πρόσθεσε, μια ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος στον πλανήτη και να προχωρήσουμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και σε μια νέα σχέση μεταξύ ανθρωπότητας και περιβάλλοντος.....κλπ κλπ (από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Τήν ίδια στιγμή διαβάζουμε στό ΒΗΜΑ...

Νέα επίθεση στην Ελλάδα για την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξαπολύει ο ξένος Τύπος, όπως συνέβη και πριν από περίπου έναν χρόνο, σε μια περίοδο όπου τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δέχονται επίθεση στις διεθνείς χρηματαγορές οδηγώντας τη διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά σε υψηλότερα επίπεδα.

Στα σχετικά δημοσιεύματα η χώρα μας κατηγορείται ότι εισήλθε στη ζώνη του ευρώ για λόγους πρεστίζ ή για βραχυπρόθεσμα οφέλη, χωρίς να γνωρίζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε υπογράφοντας την είσοδό της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Επιπλέον τονίζουν ότι, όταν την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναφερόταν σε ορισμένες οικονομίες που κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους λόγω της κακής δημοσιονομικής εικόνας τους, όλοι ήξεραν ότι εννοούσε την Ελλάδα.





Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας το spread των ελληνικών με τους γερμανικούς τίτλους σημείωσε νέα άνοδο στις 178 μονάδες βάσης από 133 μονάδες βάσης κατά μέσον όρο τον Οκτώβριο. Η διεύρυνση της διαφοράς απόδοσης προκλήθηκε από τις ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων από θεσμικά χαρτοφυλάκια υπό τον φόβο πτώχευσης της οικονομίας της Ελλάδας. Ηδη το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει ξεπεράσει τους πρωταθλητές του είδους Ιταλούς και πλέον το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πολλές επιλογές σε σχέση με τα ελλείμματα.

Στις ξένες εφημερίδες δεν λείπουν και τα ειρωνικά σχόλια του τύπου «Καλή τύχη» («Good luck») προς τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως αναφέρεται σχετικά, έχει να αντιμετωπίσει τόσο τους λιμενεργάτες που προέρχονται από το ΚΚΕ και κλείνουν κάθε λίγο και λιγάκι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας όσο και το κόμμα του, οι αντιδράσεις των στελεχών του οποίου «ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να πάρει πίσω το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ».

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις αναλυτών οι οποίοι σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης αμφιβάλλουν για το «αν έχουν καταλάβει (σ.σ.: οι κυβερνώντες) πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση», ενώ εκτιμούν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα φτάσει στο 135% του ΑΕΠ από 99% το 2008. Σε άλλα πιο τεχνοκρατικά δημοσιεύματα επισημαίνεται η σημαντική αύξηση των τιμών των credit-defaults swaps που είναι συνδεδεμένα με την ελληνική οικονομία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση απέναντι στην πιθανότητα πτώχευσης μιας χώρας.

Επιπλέον σημειώνεται ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει να κάνει και με την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει επίπονες για το κοινωνικό σύνολο μεταρρυθμίσεις.

Σε σχέση με τις 10 Νοεμβρίου το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων αξίας 10 εκατ. ευρώ έναντι του κινδύνου πτώχευσης για διάστημα πέντε ετών έχει αυξηθεί κατά 22% στις 180.500 ευρώ σε ετήσια βάση από 148.000

ευρώ.

Πρόκειται για κόστος υψηλότερο των 168.000 ευρώ που κοστίζει η αντίστοιχη ασφάλιση των ομολόγων της Ιρλανδίας, το τραπεζικό σύστημα της οποίας κατέρρευσε πριν από λίγους μήνες λόγω της κρίσης.



Σχόλια