Οι Ελληνες αναρχοαυτόνομοι είναι έξυπνα οργανωμένοι, εξαπλωμένοι σέ όλη τή χώρα καί αποτελεσματικοί κατά τρόπο μοναδικό στήν Ευρώπη...
Υπάρχει ένα κενό ενημέρωσης τών πολιτών ως πρός τον τρόπο πού είναι οργανωμένοι οι Ελληνες αναρχοαυτόνομοι. Στήν πραγματικότητα ο κοσμος δέν γνωρίζει ότι δέν μιλάμε γιά άσχετες παρέες μεταξύ τους πού ενώνονται περιστασιακά αλλά γιά κανονική οργάνωση πού μάλιστα είναι εξαπλωμένη σέ όλη τη χώρα , όχι μόνο στίς μεγάλες πόλεις...
Ο Χρυσοχοίδης μάλιστα λέει σήμερα στό ΒΗΜΑ.
"Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κύκλος της αναρχοαυτονομίας, από την οποία αντλεί δυναμικό η νέα τρομοκρατία, είναι ευρύς, μαζικός, εξαπλωμένος σε όλη τη χώρα και μοναδικός στην Ευρώπη."
Η φράση αυτή φαίνεται κοινότυπη αλλά δέν είναι...
Υπάρχει συγκεκριμένη "μαζική" οργάνωση...
Προφανώς κάποια πράγματα δέν γράφονται για να μήν προκύψει έμμεση διαφήμιση...
Οπως και να έχει τό πρόβλημα ασφαλείας τής χώρας είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό...
Τό οργανωμένο έγκλημα, οι μετανάστες και η διαπλοκή αυτών με το χώρο τών αντιεξουσιαστών δημιουργεί ένα μίγμα εκρηκτικό...
"Εχει δε πτυχές αδιερεύνητες και ως τώρα μη προσεγγίσιμες" όπως λέει πάλι ο Χρυσοχοίδης σέ μιά φράση κλειδί...
Διαβάστε τό άρθρο τού ΒΗΜΑΤΟΣ...
O κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι υπερκινητικός, δεν μπορεί να μείνει ήσυχος ούτε λεπτό. Οσοι τον έχουν συναντήσει γνωρίζουν ότι μετακινείται συνεχώς, ότι δεν έχει ησυχία. Και όταν ερωτάται γιατί συμβαίνει αυτό, απαντά ότι είναι βιωματικό και εξηγεί πως «όταν ήταν μικροί, ο πατέρας τους χάλαγε τον φράχτη για να έχουν τα παιδιά δουλειά».
Κάπως έτσι λοιπόν μόλις ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αντιμετώπισε από τη δεύτερη ημέρα επεισόδια και σπασίματα στην οδό Σόλωνος, δεν περίμενε ούτε ώρα. Κινήθηκε σχεδόν αυτόματα, έστειλε τις διμοιρίες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια και μαζί μήνυμα δυναμικής παρουσίας.
«Ο πολιτικός πρέπει να δρα» συνηθίζει να λέει σε εκείνους που τον επικρίνουν ότι επέδειξε σπουδή και βιασύνη και προσθέτει ότι «ο υπουργός είναι επιχειρησιακός, οφείλει να λαμβάνει αποφάσειςώστε να βελτιώνει τη θέση της χώρας και των πολιτών». «Αλλιώς δεν έχει νόημα να παραμένει στη θέση του» συμπληρώνει με έμφαση.
«Οταν ανέλαβα το υπουργείο βρήκα φοβισμένους ανθρώπους, που κοιτούσαν πώς να περάσει η μέρα για να πάνε σπίτι τους» εξομολογείται σε ιδιωτικές συζητήσεις και εξηγεί ότι «τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές δεν είναι ταιριαστές με την εποχή». «Ετσι χάθηκε ο Γρηγορόπουλος, από αυτή τη λογική της επανάπαυσης και της αδράνειας» επιμένει σε όλους τους τόνους.
«Η χώρα έχει προβλήματα και η ηγεσία οφείλει να δίνει τον τόνο, δρώντας έξυπνα, σοβαρά και επαγγελματικά, με σχέδιο, στόχους και πίστη στα ατομικά δικαιώματα και στις δημοκρατικές ελευθερίες, ώστε να μη δίνει αφορμές,σαν και αυτή που ανοήτως προσφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον κ. Δημ. Παπαχρήστο» .
Στη βάση αυτών των αντιλήψεων ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε από την αρχή δράση και δεν δίστασε να επικηρύξει τους καταζητούμενους και ευρισκόμενους σε καθεστώς παρανομίας αδελφούς Σεϊσίδη και τον Γρ. Τσιρώνη. Και την επομένη άνοιξε νέος κύκλος αίματος με 96 σφαίρες εναντίον έξι αστυνομικών έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής.
«Οσοι υποστηρίζουν ότι η επίθεση έγινε για την επικήρυξη δεν γνωρίζουν ότι τέτοιες επιχειρήσεις χρειάζονται προετοιμασία τουλάχιστον 15-20 ημερών» λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας με κάθε ευκαιρία ότι το πρόβλημα της ασφάλειας είναι μεγάλο και σύνθετο. Εχει δε πτυχές αδιερεύνητες και ως τώρα μη προσεγγίσιμες.
Οσο για τη νέα τρομοκρατία, εδραία είναι η πεποίθηση ότι κινείται σε γκρίζα ζώνη και δεν έχει τις αναστολές και τους περιορισμούς της προηγούμενης γενιάς. Οι φυλακισμένοι στον Κορυδαλλό λήστευαν τράπεζες για να χρηματοδοτούν τη δράση τους, αλλά δεν έπαιζαν με τους ποινικούς, ούτε πολυβολούσαν στα τυφλά. Η νέα γενιά είναι άλλο πράγμα. Δεν ορίζεται από τη μαρξιστικολενινιστική ηθική, είναι προϊόν της υπερκαταναλωτικής εποχής, θρέφει βαθύ μίσος για το σύστημα και τους όποιους εκπροσώπους του, η λογική της είναι αναρχοαυτόνομη, αντιηγετική και τον περασμένο Δεκέμβριο έφτιαξε τον δικό της μύθο και έκτοτε καλλιεργεί τη φαντασίωση της γενικευμένης εξέγερσης. Και το κρισιμότερο, βρήκε στον δρόμο κόσμο άγουρο, έτοιμο να ακούσει ακόμη και τις πλέον ακραίες εκδοχές της βίας.
Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κύκλος της αναρχοαυτονομίας, από την οποία αντλεί δυναμικό η νέα τρομοκρατία, είναι ευρύς, μαζικός, εξαπλωμένος σε όλη τη χώρα και μοναδικός στην Ευρώπη. Εχει μάλιστα εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουν περάσει στην παρανομία τουλάχιστον έξι 18χρονα και 20χρονα παιδιά που συμμετείχαν ή διατηρούσαν δεσμούς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς». Και εντυπωσιάζεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του να παραδοθούν, παρ΄ ότι έχει δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια από το δημοκρατικό πολίτευμα.
Αυτό τον κάνει να πιστεύει ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας εξελίσσεται δυναμικά, όπως όλα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι δημιουργεί τις δικές του δυναμικές, έχει τη δική του κουλτούρα και διαμορφώνει τα δικά του ήθη. Ακριβώς δε επειδή δεν δεσμεύεται από τις παραδόσεις της «17 Νοέμβρη» και του ΕΛΑ, πιστεύει ακράδαντα ότι βρίσκεται σε επαφή και διασύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα. Υπάρχουν ενδείξεις τέτοιας επαφής και σχέσης. Στην ομάδα Παλαιοκώστα που απήγαγε τον βιομήχανο Μυλωνά συμμετείχε και νεαρός αντιεξουσιαστής. Στις φυλακές επίσης γίνεται πανηγύρι μεταξύ επιφανών ποινικών και κινούμενων στη ζώνη της τρομοκρατίας αναρχικών. Και βεβαίως εξηγείται. Οι πρώτοι επιζητούν κάλυψη και υποστήριξη και οι δεύτεροι χρήματα και εργαλεία.
Αλλωστε το οργανωμένο έγκλημα τα τελευταία χρόνια έχει και αυτό εξελιχθεί. Εφθασε να ελέγχει το λαθρεμπόριο καυσίμων, κινεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, οργανώνει απαγωγές, διακινεί όπλα, ναρκωτικά και βεβαίως ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και λαθρομετανάστες. Διαθέτει πλέον πάρα πολλά χρήματα, επενδύει τεράστια ποσά στη μαύρη οικονομία, συναλλάσσεται με την επίσημη και διεκδικεί τη νομιμοποίηση εσόδων προκειμένου να εξασφαλίσει περιουσιακά στοιχεία ή απλώς νομική κάλυψη και ισχύ. Η απαγωγή Παναγόπουλου είναι χαρακτηριστική και ενδεικτική των δυνατοτήτων της διασύνδεσης και της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος ακόμη και στο κράτος.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι ένας τυπικός πολιτικός. Παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, γνωρίζει τις προτεραιότητες της Εuropol και τις εκθέσεις που επισημαίνουν ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι διεθνικό και πως αν δεν ελεγχθεί εγκαίρως θα απειλήσει στο μέλλον τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αντιλαμβάνεται τις αλληλεπιδράσεις, ξέρει ότι το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και γυναικών ελέγχεται από τους ξένους και ότι οι δικοί μας αναλαμβάνουν τη νομιμοποίηση και διακίνηση των παράνομων εσόδων, κινώντας τεράστια ποσά σε μια ευρύτατη ζώνη από την Αλβανία ως την Ουκρανία. Απίθανα πρόσωπα διατηρούν απίστευτους τραπεζικούς λογαριασμούς, όλος ο ποινικός κώδικας ξεπλένει χρήμα online, το οργανωμένο έγκλημα δείχνει να απορροφά με πρωτοφανή ταχύτητα τα μοντέρνα και τεχνολογικά προηγμένα πιστωτικά αγαθά, μια άλλη απειλητική ζώνη αναπτύσσεται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας.
Επιμονή στο δόγμα δημοκρατία με πυγμή
Του ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ O κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη τη βεβαία, γι΄ αυτόν, επαφή μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της νέας τρομοκρατίας. Οπως εξομολογείται σε ιδιαίτερες συνομιλίες του, αν η σχέση διευρυνθεί και σταθεροποιηθούν οι δεσμοί τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα στον τομέα της ασφάλειας και να πλήξουν καθοριστικά τη σταθερότητα της οικονομίας. Γι΄ αυτό θεωρεί ότι το έργο της αποκάλυψης δεν είναι εύκολο. Απαιτεί συνδυασμένη και ολοκληρωμένη δράση ώστε να πιαστεί η άκρη του νήματος και να ξηλωθεί μια κι έξω. Ταυτοχρόνως γνωρίζει ότι πρέπει ταχύτατα να ελεγχθεί ο κύκλος των υποστηρικτών, και τα πολλά υποσυστήματα που τον συνθέτουν. Γι΄ αυτόν έχει εξαιρετική σημασία η όλη επιχείρηση να εξελιχθεί χωρίς να διασαλευθεί η κοινωνική ειρήνη και τάξη. Ετσι επιμένει στο δόγμα δημοκρατία με πυγμή, που ορίζεται από το δίπτυχο μηδενική ανοχή στην ανομία, αλλά και μηδενική ανοχή στην αστυνομική βία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωρίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν αναπτύχθηκαν άθλιες συμπεριφορές από αστυνομικά όργανα, ότι στη διάρκεια τυπικών ελέγχων και προσαγωγών αθώοι πολίτες τσαλαπατήθηκαν μόνο και μόνο επειδή η εμφάνισή τους δεν ταίριαζε στα γούστα των οργάνων της τάξης. Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο, για να είναι όλα ξεκαθαρισμένα, μεταδίδει ότι τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα επιβεβαιώνουν πίστη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαλλαγή της Αστυνομίας από τα συντηρητικά σύνδρομα. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη του κ. Χρυσοχοΐδη σε αυτή τη δεύτερη θητεία στον επίμαχο από την πρώτη στιγμή τομέα της τάξης και της ασφάλειας. Σίγουρα πάντως η προσπάθειά του δεν θα είναι τυπική. Εθεσε τον πήχη ψηλά και τα γεγονότα τον ψήλωσαν ακόμη περισσότερο. Μένει να αποδειχθεί αν θα καταφέρει όντως να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επιβάλει τελικώς το απαιτητικό δόγμα του.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=278538&dt=01/11/2009
Ο Χρυσοχοίδης μάλιστα λέει σήμερα στό ΒΗΜΑ.
"Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κύκλος της αναρχοαυτονομίας, από την οποία αντλεί δυναμικό η νέα τρομοκρατία, είναι ευρύς, μαζικός, εξαπλωμένος σε όλη τη χώρα και μοναδικός στην Ευρώπη."
Η φράση αυτή φαίνεται κοινότυπη αλλά δέν είναι...
Υπάρχει συγκεκριμένη "μαζική" οργάνωση...
Προφανώς κάποια πράγματα δέν γράφονται για να μήν προκύψει έμμεση διαφήμιση...
Οπως και να έχει τό πρόβλημα ασφαλείας τής χώρας είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό...
Τό οργανωμένο έγκλημα, οι μετανάστες και η διαπλοκή αυτών με το χώρο τών αντιεξουσιαστών δημιουργεί ένα μίγμα εκρηκτικό...
"Εχει δε πτυχές αδιερεύνητες και ως τώρα μη προσεγγίσιμες" όπως λέει πάλι ο Χρυσοχοίδης σέ μιά φράση κλειδί...
Διαβάστε τό άρθρο τού ΒΗΜΑΤΟΣ...
O κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι υπερκινητικός, δεν μπορεί να μείνει ήσυχος ούτε λεπτό. Οσοι τον έχουν συναντήσει γνωρίζουν ότι μετακινείται συνεχώς, ότι δεν έχει ησυχία. Και όταν ερωτάται γιατί συμβαίνει αυτό, απαντά ότι είναι βιωματικό και εξηγεί πως «όταν ήταν μικροί, ο πατέρας τους χάλαγε τον φράχτη για να έχουν τα παιδιά δουλειά».
Κάπως έτσι λοιπόν μόλις ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αντιμετώπισε από τη δεύτερη ημέρα επεισόδια και σπασίματα στην οδό Σόλωνος, δεν περίμενε ούτε ώρα. Κινήθηκε σχεδόν αυτόματα, έστειλε τις διμοιρίες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια και μαζί μήνυμα δυναμικής παρουσίας.
«Ο πολιτικός πρέπει να δρα» συνηθίζει να λέει σε εκείνους που τον επικρίνουν ότι επέδειξε σπουδή και βιασύνη και προσθέτει ότι «ο υπουργός είναι επιχειρησιακός, οφείλει να λαμβάνει αποφάσειςώστε να βελτιώνει τη θέση της χώρας και των πολιτών». «Αλλιώς δεν έχει νόημα να παραμένει στη θέση του» συμπληρώνει με έμφαση.
«Οταν ανέλαβα το υπουργείο βρήκα φοβισμένους ανθρώπους, που κοιτούσαν πώς να περάσει η μέρα για να πάνε σπίτι τους» εξομολογείται σε ιδιωτικές συζητήσεις και εξηγεί ότι «τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές δεν είναι ταιριαστές με την εποχή». «Ετσι χάθηκε ο Γρηγορόπουλος, από αυτή τη λογική της επανάπαυσης και της αδράνειας» επιμένει σε όλους τους τόνους.
«Η χώρα έχει προβλήματα και η ηγεσία οφείλει να δίνει τον τόνο, δρώντας έξυπνα, σοβαρά και επαγγελματικά, με σχέδιο, στόχους και πίστη στα ατομικά δικαιώματα και στις δημοκρατικές ελευθερίες, ώστε να μη δίνει αφορμές,σαν και αυτή που ανοήτως προσφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον κ. Δημ. Παπαχρήστο» .
Στη βάση αυτών των αντιλήψεων ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε από την αρχή δράση και δεν δίστασε να επικηρύξει τους καταζητούμενους και ευρισκόμενους σε καθεστώς παρανομίας αδελφούς Σεϊσίδη και τον Γρ. Τσιρώνη. Και την επομένη άνοιξε νέος κύκλος αίματος με 96 σφαίρες εναντίον έξι αστυνομικών έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής.
«Οσοι υποστηρίζουν ότι η επίθεση έγινε για την επικήρυξη δεν γνωρίζουν ότι τέτοιες επιχειρήσεις χρειάζονται προετοιμασία τουλάχιστον 15-20 ημερών» λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας με κάθε ευκαιρία ότι το πρόβλημα της ασφάλειας είναι μεγάλο και σύνθετο. Εχει δε πτυχές αδιερεύνητες και ως τώρα μη προσεγγίσιμες.
Οσο για τη νέα τρομοκρατία, εδραία είναι η πεποίθηση ότι κινείται σε γκρίζα ζώνη και δεν έχει τις αναστολές και τους περιορισμούς της προηγούμενης γενιάς. Οι φυλακισμένοι στον Κορυδαλλό λήστευαν τράπεζες για να χρηματοδοτούν τη δράση τους, αλλά δεν έπαιζαν με τους ποινικούς, ούτε πολυβολούσαν στα τυφλά. Η νέα γενιά είναι άλλο πράγμα. Δεν ορίζεται από τη μαρξιστικολενινιστική ηθική, είναι προϊόν της υπερκαταναλωτικής εποχής, θρέφει βαθύ μίσος για το σύστημα και τους όποιους εκπροσώπους του, η λογική της είναι αναρχοαυτόνομη, αντιηγετική και τον περασμένο Δεκέμβριο έφτιαξε τον δικό της μύθο και έκτοτε καλλιεργεί τη φαντασίωση της γενικευμένης εξέγερσης. Και το κρισιμότερο, βρήκε στον δρόμο κόσμο άγουρο, έτοιμο να ακούσει ακόμη και τις πλέον ακραίες εκδοχές της βίας.
Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κύκλος της αναρχοαυτονομίας, από την οποία αντλεί δυναμικό η νέα τρομοκρατία, είναι ευρύς, μαζικός, εξαπλωμένος σε όλη τη χώρα και μοναδικός στην Ευρώπη. Εχει μάλιστα εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουν περάσει στην παρανομία τουλάχιστον έξι 18χρονα και 20χρονα παιδιά που συμμετείχαν ή διατηρούσαν δεσμούς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς». Και εντυπωσιάζεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του να παραδοθούν, παρ΄ ότι έχει δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια από το δημοκρατικό πολίτευμα.
Αυτό τον κάνει να πιστεύει ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας εξελίσσεται δυναμικά, όπως όλα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι δημιουργεί τις δικές του δυναμικές, έχει τη δική του κουλτούρα και διαμορφώνει τα δικά του ήθη. Ακριβώς δε επειδή δεν δεσμεύεται από τις παραδόσεις της «17 Νοέμβρη» και του ΕΛΑ, πιστεύει ακράδαντα ότι βρίσκεται σε επαφή και διασύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα. Υπάρχουν ενδείξεις τέτοιας επαφής και σχέσης. Στην ομάδα Παλαιοκώστα που απήγαγε τον βιομήχανο Μυλωνά συμμετείχε και νεαρός αντιεξουσιαστής. Στις φυλακές επίσης γίνεται πανηγύρι μεταξύ επιφανών ποινικών και κινούμενων στη ζώνη της τρομοκρατίας αναρχικών. Και βεβαίως εξηγείται. Οι πρώτοι επιζητούν κάλυψη και υποστήριξη και οι δεύτεροι χρήματα και εργαλεία.
Αλλωστε το οργανωμένο έγκλημα τα τελευταία χρόνια έχει και αυτό εξελιχθεί. Εφθασε να ελέγχει το λαθρεμπόριο καυσίμων, κινεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, οργανώνει απαγωγές, διακινεί όπλα, ναρκωτικά και βεβαίως ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και λαθρομετανάστες. Διαθέτει πλέον πάρα πολλά χρήματα, επενδύει τεράστια ποσά στη μαύρη οικονομία, συναλλάσσεται με την επίσημη και διεκδικεί τη νομιμοποίηση εσόδων προκειμένου να εξασφαλίσει περιουσιακά στοιχεία ή απλώς νομική κάλυψη και ισχύ. Η απαγωγή Παναγόπουλου είναι χαρακτηριστική και ενδεικτική των δυνατοτήτων της διασύνδεσης και της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος ακόμη και στο κράτος.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι ένας τυπικός πολιτικός. Παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, γνωρίζει τις προτεραιότητες της Εuropol και τις εκθέσεις που επισημαίνουν ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι διεθνικό και πως αν δεν ελεγχθεί εγκαίρως θα απειλήσει στο μέλλον τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αντιλαμβάνεται τις αλληλεπιδράσεις, ξέρει ότι το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και γυναικών ελέγχεται από τους ξένους και ότι οι δικοί μας αναλαμβάνουν τη νομιμοποίηση και διακίνηση των παράνομων εσόδων, κινώντας τεράστια ποσά σε μια ευρύτατη ζώνη από την Αλβανία ως την Ουκρανία. Απίθανα πρόσωπα διατηρούν απίστευτους τραπεζικούς λογαριασμούς, όλος ο ποινικός κώδικας ξεπλένει χρήμα online, το οργανωμένο έγκλημα δείχνει να απορροφά με πρωτοφανή ταχύτητα τα μοντέρνα και τεχνολογικά προηγμένα πιστωτικά αγαθά, μια άλλη απειλητική ζώνη αναπτύσσεται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας.
Επιμονή στο δόγμα δημοκρατία με πυγμή
Του ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ O κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη τη βεβαία, γι΄ αυτόν, επαφή μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της νέας τρομοκρατίας. Οπως εξομολογείται σε ιδιαίτερες συνομιλίες του, αν η σχέση διευρυνθεί και σταθεροποιηθούν οι δεσμοί τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα στον τομέα της ασφάλειας και να πλήξουν καθοριστικά τη σταθερότητα της οικονομίας. Γι΄ αυτό θεωρεί ότι το έργο της αποκάλυψης δεν είναι εύκολο. Απαιτεί συνδυασμένη και ολοκληρωμένη δράση ώστε να πιαστεί η άκρη του νήματος και να ξηλωθεί μια κι έξω. Ταυτοχρόνως γνωρίζει ότι πρέπει ταχύτατα να ελεγχθεί ο κύκλος των υποστηρικτών, και τα πολλά υποσυστήματα που τον συνθέτουν. Γι΄ αυτόν έχει εξαιρετική σημασία η όλη επιχείρηση να εξελιχθεί χωρίς να διασαλευθεί η κοινωνική ειρήνη και τάξη. Ετσι επιμένει στο δόγμα δημοκρατία με πυγμή, που ορίζεται από το δίπτυχο μηδενική ανοχή στην ανομία, αλλά και μηδενική ανοχή στην αστυνομική βία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωρίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν αναπτύχθηκαν άθλιες συμπεριφορές από αστυνομικά όργανα, ότι στη διάρκεια τυπικών ελέγχων και προσαγωγών αθώοι πολίτες τσαλαπατήθηκαν μόνο και μόνο επειδή η εμφάνισή τους δεν ταίριαζε στα γούστα των οργάνων της τάξης. Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο, για να είναι όλα ξεκαθαρισμένα, μεταδίδει ότι τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα επιβεβαιώνουν πίστη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαλλαγή της Αστυνομίας από τα συντηρητικά σύνδρομα. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη του κ. Χρυσοχοΐδη σε αυτή τη δεύτερη θητεία στον επίμαχο από την πρώτη στιγμή τομέα της τάξης και της ασφάλειας. Σίγουρα πάντως η προσπάθειά του δεν θα είναι τυπική. Εθεσε τον πήχη ψηλά και τα γεγονότα τον ψήλωσαν ακόμη περισσότερο. Μένει να αποδειχθεί αν θα καταφέρει όντως να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επιβάλει τελικώς το απαιτητικό δόγμα του.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=278538&dt=01/11/2009
Σχόλια