Η Europol λέει ότι η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι του λαθρεμπορίου, του δουλεμπορίου και του ξεπλύματος χρήματος.

Σταυροδρόμι του ευρωπαϊκού εγκλήματος η Ελλάδα

Ραγδαία εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος λόγω της οικονομικής κρίσης προβλέπει η Εuropol. Στην έκθεση «ΟCΤΑ 2009» η υπηρεσία καταγράφει λεπτομερώς τους πέντε κόμβους του οργανωμένου εγκλήματος στον ευρωπαϊκό χώρο, συνδέει τη μετανάστευση με τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους διακλαδώνονται οι εθνικές μαφίες και κάνει μνεία στην Ελλάδα, η οποία διαδραματίζει ρόλο σταυροδρομιού για το εμπόριο ναρκωτικών, το trafficking, το λαθρεμπόριο και το ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση η χώρα μας αποτελεί κλάδο όλων των διαδρομών του οργανωμένου εγκλήματος στον ευρωπαϊκό χώρο. Συγκεκριμένα αποτελεί απόληξη του βορειοδυτικού κόμβου (Ολλανδία- Βέλγιο) σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ανθρώπων, σημείο-«κλειδί» στο λαθρεμπόριο τσιγάρων του νότιου κόμβου (Νότια Ιταλία), θαλάσσια επέκταση του νοτιοδυτικού κόμβου (Ισπανία) και οδική του βορειοανατολικού κόμβου (Βαλτική) με αντικείμενο τη σωματεμπορία και τα ναρκωτικά και κρίσιμο πέρασμα για τον νοτιοανατολικό κόμβο (λιμάνι της Κωστάντζας) σε μακρά λίστα «επιχειρηματικής δραστηριότητας» εθνικών και υπερεθνικών μαφιών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Εuropol, τα επόμενα χρόνια αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εγκληματικών ομάδων που επιχειρούν στους συγκεκριμένους κόμβους, επισημαίνοντας μάλιστα τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο της τουρκικής μαφίας.

Στην έκθεση γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο το οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται τη μετανάστευση σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο μέσω στρατηγικών ΙΝ-SΟ (δηλαδή επηρεασμού κοινωνιών και οικονομιών). Η συγκεκριμένη μέθοδος συνίσταται στον προσεταιρισμό μη ενσωματωμένων ομάδων στην ευρωπαϊκή κοινωνία, «ασκώντας πίεση ή παρέχοντάς τους αυτό που χρειάζονται απεγνωσμένα». Σύμφωνα με τη Εuropol, τέτοιες πρακτικές αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα στον επαναπατρισμό των μεταναστευτικών εμβασμάτων- ο οποίος ελέγχεται από τη μαφία μέσω νομότυπων τηλεφωνείων και Ιnternet καφέ-, στον εξαναγκασμό σε λαθρεμπόριο και σε «εκμετάλλευση της εργασίας». Μάλιστα, για την τελευταία πρακτική γίνεται σαφής μνεία στην Ελλάδα, όπου πακιστανοί και κούρδοι εγκληματίες «ασκούν επιρροή στους ομοεθνείς τους μετανάστες μέσω ελέγχου της μαύρης αγοράς εργασίας».

Η Εuropol προβλέπει διεύρυνση της μαύρης αγοράς πλαστών ή λαθραίων προϊόντων, «σε μια πιθανή προσπάθεια των εμπλεκομένων για τη διατήρηση των επιπέδων της κατανάλωσης ή των κερδών υπό συνθήκες χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ακόμη, σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη αναμένεται να διαδραματίσουν «ο συσχετισμός μεταξύ του διαθέσιμου πλούτου των “καταναλωτών” και της ζήτησης για συγκεκριμένα αγαθά» και «η παράτυπη ή αδήλωτη εργασία» - καθώς το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να επωφεληθεί παρέχοντας παράνομους εργάτες σε κατά τα άλλα νόμιμες επιχειρήσεις ή εκμεταλλευόμενο εργαζομένους.

Επίσης, παρ΄ όλη την ύφεση εντός ΕΕ, αναμένεται να μη μειωθεί «η ροή παράνομων μεταναστών ή θυμάτων του trafficking», ενώ προβλέπεται αύξηση της κινητικότητας στην κοινοτική επικράτεια, «η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει παράτυπη εργασία και καταστάσεις εκμετάλλευσης». Σε περίπτωση που αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα μιλάμε «για ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση για τους νομοταγείς πολίτες και επιχειρήσεις», λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Επιπροσθέτως, η Εuropol προειδοποιεί για την πιθανότητα «επιχειρηματίες που μάχονται για την επιβίωση στην αγορά να πέσουν θύματα του οργανωμένου εγκλήματος», με κύριο πεδίο δράσης την τοκογλυφία, ενώ δεν αποκλείει καθόλου τμήμα της νόμιμης αγοράς να ανοίξει «παρτίδες» με τη μαφία. Ακόμη, η υπηρεσία προβλέπει ότι η ύφεση θα δυσχεράνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης στην κοινωνία των περιθωριακών ομάδων και των μεταναστών, μιλώντας για δημιουργία νέων γκέτο- με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης η υπηρεσία αναφέρεται στην επιχειρούμενη απόπειρα του οργανωμένου εγκλήματος για διείσδυσή του στην κανονική οικονομία και καλεί τις εθνικές αρχές και τους φορείς της οικονομίας σε επαγρύπνηση ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και στην επανεπένδυση παράνομων κερδών. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=278084&dt=28/10/2009

Σχόλια

Ο χρήστης Γραφεας Πεζικου είπε…
Πότε έγινε αυτή η αξιολόγηση?Τώρα τελευταία προφανώς,μέσα στον Οκτώβρη του 2009..........Σα δεν ντρεπ@@@@@@