Η οργανωμένη μειοψηφία επικρατεί πάντα όταν έχει να αντιμετωπίσει μία πλειοψηφία που είναι σκορποχώρι. Η μάχη της «γαλάζιας» διαδοχής.

Η μάχη της «γαλάζιας» διαδοχής

Του Σταυρου Λυγερου

Ανακοινώνοντας τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, ο Κώστας Καραμανλής όρισε το πεδίο της μάχης για τη διαδοχή. Η δυναμική, όμως, της πρότασης για εκλογή προέδρου από τα μέλη και τους φίλους απειλεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρωτοστατεί, επειδή στο συνέδριο δεν έχει ελπίδες να κερδίσει. Οι δύο επικρατέστεροι, ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνουν ανοικτοί στην εκλογή από τη βάση για να δείξουν ότι δεν φοβούνται. Αυτή η διαδικασία, όμως, εμπεριέχει και για τους δύο αβεβαιότητα.

Το είδος του εκλεκτορικού σώματος θα παίξει ρόλο, αλλά ο παράγοντας που θα καθορίσει την έκβαση της μάχης θα είναι η συσπείρωση ή όχι του καραμανλικού κορμού. Η Ντόρα Μπακογιάννη προετοιμάζεται πολλά χρόνια γι’ αυτήν τη μάχη. Το δικό της (οικογενειακό) σύστημα είναι το πιο συνεκτικό και οργανωμένο. Εκτός από τα ερείσματα στη Ν.Δ., διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στα ΜΜΕ και συμμαχίες με άλλα εξωκομματικά κέντρα εξουσίας, τα οποία ασκούν επιρροή στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Ολα αυτά δίνουν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών ένα πλεονέκτημα, αλλά δεν της εξασφαλίζουν τη νίκη. Το κρίσιμο μειονέκτημά της είναι ότι παραμένει μειοψηφία και στον κομματικό μηχανισμό και στη βάση της παράταξης. Οι καραμανλικοί είναι πολύ δυσαρεστημένοι με τον απερχόμενο αρχηγό τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, κατά κανόνα δεν επιθυμούν η Ν.Δ. να ξαναπέσει στα χέρια της οικογένειας Μητσοτάκη. Το διάχυτο αυτό αίσθημα, ωστόσο, δεν αρκεί. Εάν οι καραμανλικοί επιδείξουν αδράνεια ή διασπασθούν, η νίκη της Ντόρας Μπακογιάννη θα είναι εύκολη. Η οργανωμένη μειοψηφία επικρατεί πάντα όταν έχει να αντιμετωπίσει μία πλειοψηφία που είναι σκορποχώρι.

Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη είναι ο κορμός των καραμανλικών να συσπειρωθεί γύρω από μία ισχυρή αντίπαλη υποψηφιότητα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα, έναντι των άλλων που ψαρεύουν στα ίδια νερά. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Εάν δώσει τη μάχη με οργανωτικούς - ψηφοθηρικούς όρους είναι εκ των προτέρων χαμένος. Αυτό είναι προνομιακό γήπεδο για την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η μόνη δυνατότητα του Μεσσήνιου πολιτικού να επικρατήσει είναι να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης στο ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο. Αν πει καθαρά τι Ν.Δ. θέλει, θα υποχρεώσει και τους συνυποψηφίους του να πράξουν το ίδιο. Εάν δώσει ιδεολογική ταυτότητα και πολιτική διέξοδο μπορεί να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα. Η παράταση του καθεστώτος της θολούρας στο ιδεολογικό επίπεδο και του «βλέποντας και κάνοντας» στο πολιτικό, αποπολιτικοποιεί τη μάχη της διαδοχής και ως εκ τούτου ευνοεί την πλευρά που διαθέτει πόρους και μηχανισμό ψηφοθηρίαςhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100090_09/10/2009_332670

Σχόλια

Ο χρήστης Atithasos είπε…
Το blog μας atithasos.blogspot.com αποτελεί και δικό σας βήμα έκφρασης και προβληματισμού.
Στείλτε μας κι εσείς την αποψή σας για το συνέδριο της ΝΔ στο: discus123@msn.com.
για να αναρτηθεί στο blog στα πλαίσια του διεξαγώμενου διαλόγου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Λυγερος φυσικα ειναι αριστεροπασοκος δημοσιογραφος,ενας απο τους εκατονταδες που υπαρχουν.
Αλλα το ερωτημα ειναι τι ακριβως σημαινει πολυδιασπαση;Γιατι η Ντορα ειναι σε ενα στρατοπεδο και οι αλλοι σε αλλο που "διασπαται';
Για να απαντηθει το ερωτημα πρεπει καποιος να μας πει ποιες ιδεολογικες διαφορες εχει η Ντορα με τους αλλους.
Στα ισια και οχι με μισολογα και φημες.Προς το παρον δεν ακουω τιποτα.Ας θεσει λοιπον ο Σαμαρας τις ιδεολογικοπολιτικες διαφορες του να τις μαθουμε και εμεις και να γινει συζητηση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ανώνυμος 2.51

Μου ακούγεσαι ως προερχόμενος από την Αραβαντινού μεριά. Σε έπιασα, έτσι?

Ως προς τις ιδεολογικές διαφορές της Ντόρας (φυσικά εννοούμαι το Μητσοτακέικο γενικότερα, που αποτελεί "σύστημα" βγαλμένο και ραμμένο με στάνταρντς τύπου πασόκ), και επί της ουσίας των σχολίων σου, το Μητσοτακέικο ουδέποτε εξέφραζε τη ΝΔ ως παράταξη, παρά μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτής, των οπαδών του νεοφιλελευθερισμού (στα λέω στα ίσια και όχι με μισόλογα, όπως ζητάς). Η ΝΔ χτίστηκε ως συνέχεια της ΕΡΕ και του Καραμανλισμού. Δεν νομίζω είναι ανάγκη να σου αναλύσω το τι πρέσβευε και πρεσβεύει ο Καραμανλισμός. Μαθήματα πολιτικής θεωρίας επί του συγκεκριμένου, μια άλλη φορά.

Υποθέτω ότι πολύ σύντομα ο Σαμαράς, αλλά και ο Αβραμόπουλος, θα θέσουν τις ιδεολογικοπολιτικές τους πλατφόρμες (η βάση της ΝΔ, της οποία προσωπικά εγώ όπως και χιλιάδες άλλοι με υπερηφάνεια αποτελούμαι μέλη, περιμένουμε να κάνει το ίδιο και η Ντόρα, αν έχει, που δεν έχει)