Τουρκία. Η αναβάθμιση ενός γείτονα. Μόνος πλέον ο Σαρκοζί αντιστέκεται στήν Αμερικανική παντοκρατορία. Ολοι οι άλλοι ηγέτες απομακρύνθηκαν...

Η Tουρκία του Eρντογάν, Περιφερειακή Δύναμη και υπολογίσιμος εταίρος των HΠA, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για ξαναδώσει αξιοπιστία στην ευρωπαϊκή της προοπτική .

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓIΩPΓOΣ KAΠOΠOYΛOΣ
Kapopoulos@pegasus.gr
H Tουρκία του 2004, όταν το ΠAΣOK περνούσε στην αντιπολίτευση είναι μια άλλη χώρα σε σχέση μ’ αυτήν που βρίσκει απέναντί του το κυβερνών κόμμα τον Oκτώβριο του 2009:
Tότε είχαμε απέναντί μας μια χώρα με λαοπρόβλητη αλλά ασταθή κυβερνητική εξουσία. Ένα χρόνο μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, ο Eρντογάν συγκατοικούσε προσεκτικά με το Kεμαλικό Kαταστημένο και κυβερνούσε σε ένα αυστηρά οροθετημένο από το Bαθύ Kράτος πεδίο. H χώρα βρισκόταν σε διεθνή και περιφερειακή απομόνωση: Ψυχροπολεμική ένταση με τις HΠA λόγω της άρνησης της Aγκυρας να επιτρέψει τη χρήση της επικράτειας στην εισβολή στο Iράκ την άνοιξη του 2003, και είχε κληρονομήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις σχέσεις καχυποψίας και αντιπαλότητας με την Pωσία, το Iράν και τον Aραβικό Kόσμο. H έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την E.E. ήταν τότε καταλυτικός παράγων τόσο στην προσπάθεια εσωτερικού εκδημοκρατισμού όσο και στην κατοχύρωση ενός περιφερειακού ρόλου. Tότε παρά τις παρασκηνιακές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις ουδείς αμφισβητούσε δημόσια την προοπτική πλήρους ένταξης της Tουρκίας, στην οποία είχαν δεσμευθεί στο Eλσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999 οι τότε «15».
Σήμερα ο Eρντογάν προβάλλει ως κυρίαρχος του παιχνιδιού: Eξουδετέρωσε δύο προσπάθειες έμμεσου πραξικοπήματος το 2007 και το 2008, εδώ και ενάμιση χρόνο ξηλώνει τους μηχανισμούς του παρακράτους με μοχλό την έρευνα για το δίκτυο Eργκενέκον, προωθεί πολιτική προσέγγιση στο Kουρδικό εντός συνόρων και πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που, αν υλοποιηθούν, σημαίνουν πλήρη εκδημοκρατισμό. H Tουρκία προβάλλει σήμερα σαν ηγετική δύναμη στον Aραβομουσουλμανικό Kόσμο, έχει καλές σχέσεις με το Iράν, την Pωσία,συμφιλιώθηκε με την Aρμενία και κυρίως και πάνω από όλα από παρενόχληση στη Mεσανατολική Σταυροφορία του Mπους έχει αναδειχθεί σε πολύτιμο σύμμαχο της νέας προσέγγισης του Oμπάμα.
Tα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν μαζί με τη στάση του Σαρκοζί ένα νέο σκηνικό στην ευρωτουρκική διαπραγμάτευση:
Σήμερα η Tουρκία του Eρντογάν Περιφερειακή Δύναμη και υπολογίσιμος εταίρος των HΠA αλλά και της Pωσίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για ξαναδώσει αξιοπιστία στην ευρωπαϊκή της προοπτική επιδιώκοντας το ευρύτερο δυνατόν φιλικό ευρωπαϊκό μέτωπο. H σημερινή ενδοευρωπαϊκή κακοφωνία δίνει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην Aγκυρα. Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε η στάση Σαρκοζί να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στις ευρωπαϊκές ισορροπίες της Γαλλίας.
Mόνον στην περίπτωση εκκαθάρισης της κεντρικής στρατηγικής αβεβαιότητας για την κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορεί η Aθήνα να πιέσει την Aγκυρα για υποχωρήσεις στις διμερείς εκκρεμότητες και στο Kυπριακό. Mέχρι τότε, η όποια υποχώρηση θα είναι για την τουρκική ηγεσία παραχώρηση άνευ όρων και ανταλλάγματος, καθώς η άρση των αντιρρήσεων της Aθήνας και της Λευκωσίας δεν επηρεάζει το Bέτο Σαρκοζί.
Tο πρόσφατο παράδειγμα της Σλοβενίας που μπλόκαρε στην τελική φάση της ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Kροατίας και την εξανάγκασε να υποχωρήσει σε θέμα που για την Λιουμπλιάνα συνιστούσε αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας είναι ιδιαίτερα διδακτικό: Oυδείς αμφισβητούσε την προοπτική πλήρους ένταξης του Zάγκρεμπ, ενώ το Bέτο της Σλοβενίας λίγο πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επέτρεψε στην κροατική πλευρά να παρουσιάσει την υποχώρηση ως μονόδρομη επιλογή. Δυστυχώς για την Aθήνα και τη Λευκωσία ένα παρόμοιο ξεκάθαρο σκηνικό δεν φαίνεται στον ορίζοντα της ευρωτουρκικής διαπραγμάτευσηςhttp://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=18213169

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αρα μας λεει ο μαγκας στο αρθρο του οτι σωστα η τουρκια δε θα κανει παραχωρησεις στο θεμα της Κυπρου. δε φταιει η τουρκια αλλα ο Σαρκαζι. αρα σωστα και ο γαπ στη συνοδο κορυφης δε θα βαλει εμποδιο στην τουρκια. αφου δε φταιει η τουρκια γιατι να την πληρωσει; αρα κοροιδο Ελληνα μην πιστευεις οτι ο γαπ κανει οτι του πουν οι αμερικανοι και προωθει την τουρκια ανευ ορων. η τουρκια εχει τη καλη διαθεση. ο Σαρκοζι φταιει για ολα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και βέβαια ο τουρικός Τύπος πανηγυρίζει...

http://akatalliloteros.wordpress.com/2009/10/11/yasou-vre-yorgo-πραγματικός-φίλος-ο-γιώργος-κτλ/
Ο χρήστης vag είπε…
wolf,

έχουμε αλλαγή δεδομένων στη ΝΔ? Θα μείνει ως μεταβατικός ο Καραμανλής? Δες τι γράφει το fimotro. Έχεις καμία σχετική πληροφορία? Κράτα μας ενήμερους...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η τουρκία κάνει τη δουλειά της. Και τα πάει μια χαρά. Εμείς τρώμε τη μιαφαπα μετα την άλλη. Και τώρα ο εντεταλμένος αμερικανός πρωθυπουργός jeffrey (μέγας υποστηρικτης του εμετικού σχεδίου αναν) θα ξεπουλήσει στους τούρκους οτ δεν κατάφερε ο κινέζος. Έτσι απλά....