Τήν πάτησαν (πολύ) χοντρά όσοι δήλωσαν τούς ημιυπαίθριους. Καί έχασαν τα λεφτά τους καί δήλωσαν και μιά παρανομία....

Αντισυνταγματικός και με τη βούλα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο νόμος Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους χώρους, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κηρύξει κατεδαφιστέα όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά το 1983 ανεξάρτητα εάν είναι εντός ή εκτός σχεδίου.

Το ΣτΕ χαρακτηρίζει επίσης παράνομη και την εξαίρεση από την κατεδάφιση «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου που ενθάρρυνε τον κόσμο για τη «τακτοποίηση» δίνοντας ένα είδος «συγχωροχάρτι» στους αυθαιρετούχους.



Πρόκειται για μία αναμενόμενη από όλους τους επιστημονικούς φορείς απόφαση (μηχανικούς, νομικούς, πολεοδόμους -χωροτάκτες), η οποία όμως προσθέτει ένα μεγάλο βάρος στους πολίτες που «πάτησαν» στο νομοθέτημα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης και πλήρωσαν για το κλείσιμο των παράνομων χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι, ισόγεια, γκαράζ).

Την προηγούμενη εβδομάδα που η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε το πάγωμα του νόμου για έξι μήνες, είπε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει επισήμως από τις πολεοδομίες να δώσουν στοιχεία για τον αριθμό αυτών των πολιτών αλλά η έρευνα συνεχίζεται.

Εκτιμάται πάντως ότι είναι μεταξύ 10.000 έως και 15.000.

Ο κυριότερος λόγος που οι πολίτες γίνονται πιο ευάλωτοι έναντι του νόμου είναι ότι εάν γίνει στο μέλλον κάποια καταγγελία εναντίον τους στην πολεοδομία, εκείνη οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση και να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες επιβάλλοντας –ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει -πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης αυθαιρέτου ή όπου χρειάζεται εκδίδοντας ακόμη και πρωτόκολλα κατεδάφισης.



Αυτό άλλωστε ήταν ένα στοιχείο που θεωρούσαν δισεπίλυτο πολλά στελέχη πολεοδομιών από την ανάγνωση του νόμου.




«Εμπιστεύτηκαν μια ασόβαρη πολιτεία και έγιναν όμηροι»

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Μπεριάτο καθηγητή του τμήματος χωροταξίας και πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η νέα κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει μεταβατικές διατάξεις για όσους έχουν πληρώσει καθώς «οι πολίτες αυτοί γίνονται έρμαια του κάθε γείτονα που θα «στραβώσει» και θα πάει να τους καταγγείλει».



Όπως τονίζει «ο κόσμος που έκανε χρήση των ρυθμίσεων εμπιστεύτηκε μια ασόβαρη πολιτεία, η οποία έχει θέσει σε καθεστώς ομηρίας μία μερίδα των πολιτών που πλήρωσαν για να τακτοποιήσουν τις παρανομίες τους».





Η απόφαση του ΣτΕ, στηρίζεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος και τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό και εκδόθηκε με αφορμή παλαιότερη προσφυγή στο ΣτΕ της κοινότητας Εκάλης εναντίον αυθαίρετου ξενοδοχείου. Το 2007, το αυστηρό Ε΄ τμήμα του ΣτΕ (απόφαση 3610/2007) είχε κρίνει ότι μόνο τα αυθαίρετα πρώτης γενιάς (πριν το νόμο 1337/ 1983) μπορούσαν να διασωθούν από την κατεδάφιση, αναφέροντας ότι κάθε μεταγενέστερη πράξη του νόμου από την κατεδάφιση είναι αντισυνταγματική.



Πάνω σε αυτή τη λογική στηρίχθηκε και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία αναφέρει ότι η διατήρηση της αυθαιρεσίας αλλοιώνει το περιβάλλον και έχει ως συνέπεια λόγω της αύξησης του συντελεστή δόμησης τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, τη νόθευση και την ανατροπή της πολεοδομικής νομοθεσίας.



Να γίνει αναστολή

οικοδομικών εργασιών



Σύμφωνα με την κ. Μπάτσιου Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Πολεοδόμων- Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), η αντισυνταγματικότητα του νόμου ήταν γνωστή από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκαν οι ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.



«Εκείνο που είναι σημαντικό σήμερα είναι πώς θα αποτρέψουμε στο μέλλον το εμπόριο των ημιυπαίθριων χώρων και πως θα επιβάλλουμε κανόνες στους ελέγχους των οικοδομών» δηλώνει και προσθέτει ότι η πολιτεία για να αποφύγει νέα γενιά αυθαιρέτων μέχρι να ρυθμίσει το θέμα θα έπρεπε να προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών εργασιών.



Ο ΣΕΠΟΧ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την κυρία Μπιρμπίλη προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα για την αυθαίρετη δόμηση και προτάσεις για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η μεταφορά συντελεστή δόμησης.



«Η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει στην πράξη ότι ο νόμος Σουφλιά ήταν προς εξυπηρέτηση των κατασκευαστών ακινήτων οι οποίοι και τώρα ακόμη στα απούλητα διαμερίσματα έχουν κλείσει του ημιυπαίθριους χώρους» αναφέρει ο κ. Μπεριάτοςhttp://www.protothema.gr/content.php?id=48894

Σχόλια

Ο χρήστης ΣΚΑΙς είπε…
Πάλι διαφήμιση του πρώτου ΘΕΜΑΤΟΣ μας κάνεις! Ας είναι όμως. Κοίτα πώς έχει το πράγμα. Η απόφαση δεν βγήκε για τους ημιηπαίθριους.
Η απόφαση αφορά τα αυθαίρετα κτήρια κατά κύριο λόγο,που μάλιστα έχουν δηλωθεί μετά το 1983. Άρα πρέπει να κατεδαφιστούν! Το ίδιο φυσικά και οι ημιηπαίθριοι χώροι που από τότε κτίζονται ανεξέλεγκτα. Άρα λοιπόν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να αρχίσει το γκρέμισμα για τα σπίτια πρώτα. Όταν τελειώσουν τα σπίτια θα αρχίσει το γκρέμισμα στους ημιηπαίθριους. Και τότε ξυπνήσαμε όλοι και οι δικαστές!
Η τακτοποίηση ήταν λύση και φαίνεται και από αυτήν την απόφαση! Τι να λέμε τώρα... Το ΘΕΜΑ τι να μας πει ρε WOLF!