Δέν είναι μόνο το 15% πού είναι άνεργοι. Υπάρχουν 850.000 άνθρωποι πού "ζούν" με κάτω από 740 ευρώ τό μήνα. Εχει λύσεις ο Παπανδρέου;
Κάποτε έρχεται η στιγμή τής αλήθειας...
Η στιγμή τής αλήθειας για τον κ. Παπανδρέου δέν θα είναι ούτε το στύλ τών υπουργών του, ούτε τα κρατικά αυτοκίνητα, ούτε τό ίντερνετ...
Στή χώρα υπάρχει ένα 15% τού ενεργού πληθυσμού πού είναι άνεργοι και οι οποίοι έχουν πρόβλημα επιβίωσης..
Καί υπάρχουν άλλοι 850.000 άνθρωποι πού "ζούν" με κάτω απο 740 ευρώ τό μήνα!!!
Ολοι αυτοί έχουν πρόβλημα επιβίωσης...
Πραγματικό πρόβλημα, δέν βγαίνουν όσα και να περικόψουν...
Μιλάμε για ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια τής κοινωνίας...
Εκεί θα κριθεί ο κ. Παπανδρέου...
Εχει λύσεις?
Θά αναμένουμε και θα κρίνουμε..
Διαβάζουμε στό Εθνος.
Αμοιβές πείνας για πάνω από 850.000 εργαζομένους
Περισσότερα από 850.000 άτομα δεν καταφέρνουν να πάρουν ούτε τον κατώτερο μισθό και καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από 740 ευρώ τον μήνα (που αποτελεί τη βάση της εθνικής συλλογικής σύμβασης).
Πρόκειται για εργαζομένους που έχουν «υποκύψει» στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, νέους που συμμετέχουν σε προγράμματα stage και ανέργους που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με το επίδομα του ΟΑΕΔ (εδώ πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχουν υπολογιστεί οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν δικαιούνται καν το επίδομα).
Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στον διάλογο κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικάτων για τις εργασιακές σχέσεις, που ξεκινά αυτή την εβδομάδα και θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς.
Στόχος του νέου υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, και του υφυπουργού, Γιώργου Κουτρουμάνη, που σήμερα αναμένεται να δώσουν ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών τους, είναι τα σχετικά νομοσχέδια να έχουν περάσει από τη Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν έξι μεγάλες «ομάδες»:
- Οι 300.000 μισθωτοί, οι οποίοι ωστόσο αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών (δηλαδή, τα μπλοκάκια). Πρόκειται για ένα από τα «τρικ» που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, οι οποίοι επωφελούνται από «παραθυράκια» και αναγκάζουν τους εργαζομένους να εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Με τον τρόπο αυτόν οι επιχειρήσεις γλιτώνουν την καταβολή εισφορών, επιδομάτων και αποζημιώσεων στην περίπτωση απόλυσης.
- Οι 257.500 μερικώς απασχολούμενοι, αριθμός που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ανοδική πορεία. Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς το ποσοστό της μερικής απασχόλησης έφτασε το 6,15% από 5,8% πέρσι (αύξηση που αναλογεί σε 14.500 άτομα).
- Οι 180.000 άνεργοι που παίρνουν το επίδομα των 455 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως 200.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν παίρνουν καμία οικονομική ενίσχυση (με εξαίρεση 861 άτομα που δικαιούνται ένα επίδομα της τάξης των 200 ευρώ)!
- Οι 80.000 νέοι των stage, που παίρνουν κάθε μήνα 500 με 600 ευρώ και δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
- Οι περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι που έχουν επηρεαστεί άμεσα από την οικονομική κρίση. Πρόκειται για εργαζομένους που έχουν αναγκαστεί να δεχτούν τα τετραήμερα, την εκ περιτροπής απασχόληση κ.ά., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μισθό τους.
- Οι περίπου 20.000 ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι.
Βασική προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η ριζική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (μπλοκάκια, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.). Η αρχή θα γίνει με την αλλαγή του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων, με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες να εκδηλώνονται εντός της χρονιάς.
Για την αντιμετώπιση της ανεργίας -με έμφαση στους νέους- θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την μεταφορά των stage από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, πιθανότατα εντός του έτους.
Η διάρκεια των stage θα είναι 6 μήνες και θα απευθύνεται σε νέους μέχρι 30 ετών (αν και εξετάζεται το ενδεχόμενο το όριο να διαμορφωθεί στο 32ο έτος). Μετά τη λήξη του εξαμήνου θα μπορεί να υπάρξει σύνδεση με το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Το πρόγραμμα θα προβλέπει τετραετή επιδότηση για νέες προσλήψεις και θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 50 ατόμων. Το ποσοστό της επιδότησης θα ξεκινά από το 100% τον πρώτο χρόνο και θα πέφτει σταδιακά στο 25% τον τέταρτο χρόνο (για τα άτομα με ειδικές ανάγκες η επιδότηση θα είναι πενταετής).
Τέλος η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, σε συνδυασμό με τη ριζική αναμόρφωση του ΟΑΕΔ. Στόχος είναι να υπάρξει ένας «επαναπροσδιορισμός» των προγραμμάτων και αναμένεται να δοθεί βαρύτητα στις δράσεις της κοινωνικής εργασίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.grhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=7184887#
Σχόλια
Ειδικά όταν θα αρχίσουν να τραβάνε από τη μία οι απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι και από την άλλη το Δ.Ν.Τ. δεν θα ξέρουμε από που να φύγουμε.
Υπερβολές;
ΟΚ.