Η οικονομική κατάσταση τής χώρας τώρα πού μιλάμε. Δηλώσεις Παπαθανασίου στο πρακτορείο Bloomberg...

Τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού παραδέχεται δια στόματος υπουργού Οικονομίας σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg η κυβέρνηση. Το έλλειμμα, παρά τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα που θέσπισε, όπως εκτίμησε ο Γ. Παπαθανασίου, θα φθάσει φέτος στο 6%, έναντι στόχου 3,7% του ΑΕΠ.

Επίσης δήλωσε ότι θα υπαρχει μικρή συρρίκνωση στην οικονομία, ενώ προηγουμένως μίλαγε για μηδενική ανάπτυξη. Και οι δύο εκτιμήσεις, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, λειαίνουν το έδαφος για παράταση της δημοσιονομικής επιτήρησης. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός αναφέρει σχετικά: «φυσικά και θα ζητήσουμε παράταση και πρέπει να αποδειξουμε ότι την αξίζουμε».

Η τελευταία του ρήση, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί εάν η Ελλάδα δεν αποδείξει ότι λόγω ειδικών συνθηκών (ύφεση) θα πρέπει να πάρει παράταση, και ότι δεν απέτυχε απλά η δημοσιονομική της πολιτική, τότε αυτή θα συνοδευτεί από πολύ δυσμενείς όρους επιτήρησης, δηλαδή την επιβολή δημοσιονομικών μέτρων από τις Βρυξέλλες, μετά από διαπραγμάτευση άρθρο 104 παρ. 9 της Ε.Ε., σ' αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα μέτρα που θα λάβει και η σύσταση των Βρυξελλών είναι η περιστολή του ελλείμματος, με μέτρα κυρίως περικοπής των δαπανών.

Ο ίδιος ο υπουργός σημειώνει ότι το τελικό ύψος του ελλείμματος, το οποίο θα είναι κατά πολύ υψηλότερο της πρόβλεψης για 3,7%, θα εξαρτηθεί από την επιτυχία έκτακτων φορολογικών μέτρων, όπως η φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής.

«Η οικονομική μας πολιτική είναι ξεκάθαρα προσαρμοσμένη στο πλαίσιο της περικοπής των δημόσιων δαπανών», επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

«Φυσικά και θα ζητήσουμε παράταση» και «πρέπει να αποδείξουμε ότι την αξίζουμε», δηλώνει ο ίδιος αναφερόμενος στην προθεσμία τη χώρας μας για περιορισμό του ελλείμματος στα επίπεδα που ορίζει η Ε.Ε. έως το 2010.

«Το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή συρρίκνωση» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι στις τελευταίες εκτιμήσεις του συμπεριλαμβάνει και στοιχεία από την θερινή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Παπαθανασίου απέφυγε να δώσει εκτιμήσεις για το μέγεθος του δημόσιου δανεισμού του 2010. «Αν και οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2009, η μεταβλητότητα διατηρείται. Θα ήταν ανεύθυνο να διακινδυνεύσει κάποιος να δώσει ακριβή εκτίμηση για το τι θα συμβεί το 2010, ωστόσο το πρόγραμμα δημόσιου δανεισμού το επόμενο έτος θα έχει την απαραίτητη ευελιξία ώστε να ανταποκριθούμε σε οποιεσδήποτε συνθήκες».

«Με τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και τις ΗΠΑ να εξέρχονται από την ύφεση, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι πιο θετικές και η ανάκαμψη θα υποστηριχθεί από τα χαμηλά επιτόκια», ανέφερε επίσης ο κ. Παπαθανασίου.

Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια «στα τρέχοντα επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις», ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για «ανάκαμψη δύο ταχυτήτων» στην Ευρωζώνη και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα βελτιωθεί τουλάχιστον κατά το ποσοστό του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Καδδά Δήμητhttp://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=83449ρα

Σχόλια