Οι τραπεζίτες παρακολουθούν με αγωνία τόν κ. Παπανδρέου να λέει "άλλα αντ΄ άλλα τής Παρασκευής το γάλα" γιά κάρτες, δάνεια κλπ...

Οι τραπεζίτες παρακολουθούν με αγωνία τα τεκταινόμενα, σχεδιάζοντας την αντίδρασή τους, επί της ουσίας του νόμου και όχι «επί της αρχής», όπως χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι συμφώνησαν η ΤτΕ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σαφές είναι το μήνυμα τόσο από τον κ. Παπανδρέου όσο και από την κ. Κατσέλη που στέλνουν στους τραπεζίτες για την «επόμενη ημέρα».
Και αυτό δεν είναι άλλο, παρά, ανατροπές τόσο στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και στην «επικοινωνία» μεταξύ τραπεζιτών και κράτους, με την πολιτική εξουσία να επιχειρεί να πάρει προβάδισμα αποφάσεων όσον αφορά τη διαχείριση χαρτοφυλακίων των ιδιωτικών τραπεζών και την πιο αυστηρή εποπτεία τους, αναζητώντας παράλληλα τα πρόσωπα τα οποία θα υλοποιήσουν τα σχέδια αυτά.

Κύριο ζήτημα για τους τραπεζίτες αποτελεί το γεγονός ότι το κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών που αφορούν στις ρυθμίσεις των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θα πρέπει να το αναλάβουν οι ίδιοι.
Γι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζουν την αντίδρασή τους σε περίπτωση κατάθεσης για ψήφιση της εν λόγω πρότασης νόμου από τη Βουλή, καθώς είναι αμφίβολο κατά πόσο η κατάσταση των ισολογισμών όλων των τραπεζών είναι σε θέση να υποδεχθεί μία τέτοια ρύθμιση που επιβαρύνει τα κεφάλαιά τους εν μέσω κρίσης.
Επιπλέον, πηγές της τραπεζικής αγοράς καθώς και αναλυτές, επισημαίνουν ότι προκειμένου η κυβέρνηση να επιβάλει με νόμο τις ρυθμίσεις αυτές στις τράπεζες και μάλιστα ακόμα και τις κρατικές, θα πρέπει να τις βγάλει από το χρηματιστήριο, καθώς αντίκεινται στον νόμο περί απιστίας των μετόχων κυρίως όσον αφορά στο «χάρισμα» των κατοικιών ή άλλων εξασφαλίσεων των τραπεζών το οποίο ζημιώνει τους μετόχους της τράπεζας.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι τα προσημειωμένα ακίνητα αποτελούν εξασφαλίσεις για τις τράπεζες και σε περίπτωση που παραμείνουν στους οφειλέτες και δεν βγουν σε πλειστηριασμό ώστε να εισπράξει το πιστωτικό ίδρυμα μέρος της οφειλής, ζημιώνουν τους μετόχους πραγμα που αποτελεί απιστία προς τους μετόχους.
Τίθενται δηλαδή ζητήματα διατάραξης των συνθηκών της διεθνούς αγοράς, ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εισηγμένων τραπεζών, του ελέγχου των μετόχων τους και του κόστους που θα προκύψει τόσο από τη διαγραφή χρεών όσο και από το πάγωμα.
Οι φορείς
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, πριν κατατεθεί η πρόταση νόμου «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» στη Βουλή (22/7/09), τον Απρίλιο 2009 είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με οικονομικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, (ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΕΤ, ΤτΕ, ΔΣΑ, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών).
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Λ. Κατσέλη «κανένας φορέας δεν εξέφρασε αντίρρηση επί της αρχής για την εισαγωγή της πρότασης νόμου στη χώρα μας» και ότι «ακόμα και η ΕΕΤ δεν αμφισβήτησε επί της αρχής την αναγκαιότητα του θεσμού».
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, η Ρύθμιση Χρεών εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες. Με αφετηρία τις ΗΠΑ (13ο κεφάλαιο της Bankruptcy Reform Act, 1978), που διαθέτουν ήδη εδώ και 30 χρόνια ρυθμίσεις για την απαλλαγή των υπερχρεωμένων ιδιωτών από τα χρέη τους, και άλλες χώρες την τελευταία 15ετία έχουν υιοθετήσει τέτοιες ρυθμίσεις. Οπως ο γερμανικός πτωχευτικός νόμος του Οκτωβρίου 1994, που ισχύει από την 01.01.1999 (άρθρα 304 - 314), ο σουηδικός νόμος για τη ρύθμιση χρεών (1992), ο ολλανδικός (1998), ο φινλανδικός (1993), ο αυστριακός (1994), ο γαλλικός (1992) κ.ά.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Γ. Κουμουτσάκος: Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ενώ είναι βέβαιο ότι τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιήσει.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Γ. Παπακωνσταντίνου: Είναι μια υπεύθυνη πρόταση, μετρημένη, που δίνει μαι δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με κανόνες και με προϋποθέσεις. Είναι ένα πλαίσιο νομικό που υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Τράπεζες

Κύριο ζήτημα για τους τραπεζίτες αποτελεί το γεγονός ότι το κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών που αφορούν στις ρυθμίσεις των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θα πρέπει να το αναλάβουν οι ίδιοι.
Διαβούλευση

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, πριν κατατεθεί η πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των χρεών στη Βουλή (22/7/09), τον Απρίλιο 2009 είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση χωρίς κανείς να εκφράσει αντίρρηση.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Tι διαστάσεις λαμβάνει σήμερα το φαινόμενο της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών;
Aπό το 2003 έως το 2008 τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Ξεπερνούν σήμερα τα 100 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένα κατά 190% σε σχέση με το 2003.
Πώς θα προκύπτει το ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα ο οφειλέτης στους πιστωτές για 3-5 έτη;
Tο ποσό αυτό θα προσδιορίζεται από το δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και να τα σταθμίζει με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της περιόδου των 3-5 ετών, πρέπει αν έχει εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον 10% των συνολικών οφειλών του οφειλέτη. Από κει κι έπειτα κηρύσσεται η οριστική απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του.
Tι γίνεται εάν ένας οφειλέτης αντιμετωπίζει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για την εξόφληση τουλάχιστον του 10% των συνολικών οφειλών του;
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, όπου το εισόδημα του οφειλέτη δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών του αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών.
Προστατεύεται η κύρια κατοικία του οφειλέτη;
H κύρια κατοικία του οφειλέτη, κατά την διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη, προστατεύεται. O οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την εξαίρεσή της από την περιουσία που ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών, εφόσον δεν υπερβαίνει σε έκταση το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξανόμενο κατά είκοσι επί τοις εκατό.
Aπαλλαγή χρεών σημαίνει πτώχευση;
H διαδικασία αυτή διαφέρει ριζικά από την πτώχευση των εμπόρων, όσον αφορά τον επιδιωκόμενο σκοπό. Στην απαλλαγή του καταναλωτή από τα χρέη του στόχος είναι η επανένταξή του στην οικονομική και κοινωνική ζωή με την επανάκτηση της οικονομικής ελευθερίας τουhttp://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=16593146

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τον Καραμανλή πιο πολύ τον στρίμωξε η Κωσιώνη, του "κεντροδεξιού" κατά τα άλλα, συγκροτήματος Αλαφούζου. Πόσο τυχαίο ήταν άραγε?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέει.
Άν τυχόν τον ψηφίσουν οι αγαθοί συμπατριώτες μας και μας κατσικωθεί για πρωθυπουργός, θα πούμε το δεσπότη Παναγιώτη.
Θα πάει η ανεργία στο 20% σαν την Ισπανία.
Τί νομίζεις, οι τραπεζίτες έχουν να χάσουν τίποτε;
Γελάνε με αυτά τα αστεία που λέει το giorgakis.
Ούτε στις κρατικά ελεγχόμενες τράπεχες δεν μπορούν να γίνουν αυτά που λέει ο Κάτμαν.
Είναι ντροπή να λέγονται τέτοιες κοτσάνες από πολιτικό αρχηγό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
diafono oti oi trapezites exoun agonia gia to ti leei
xeroun oti meta tin apomakrinsi apo to tameio tis kalpis, den exei epistrofes..

alloste to klima gia kolotoumpa meta tis ekloges to proetoimase kai xthes, me tin erotisi gia "alla" stoixeia tis oikonomias, eno ixere ta alithina apo ton almounia kata paradoxi tou, kai kapoies diloseis gia "elegxo" amesos meta tis ekloges..

ta pragmata einai apla,
an vgei tha kanei enan "elegxo", tha pei oti den iparxoun lefta alla epeidi agapa tous ellines tha daneistei me kapelo gia na tous dosei..