Le Monde: "Οι κερδοσκόποι βρίσκονται πίσω από κάποιες πυρκαγιές"


(ΣΣ Πρόκειται γιά συνέντευξη πού δημοσιεύει η εφημερίδα με τον Κ. Λιαρίκο υπεύθυνο τής τής ελληνικής WWF. Απ΄την άλλη είναι φανερό ότι η συντάκτρια τού κειμένου και άρα η εφημερίδα "υιοθετεί" τά λεγόμενα τού κ. Λιαρίκου...Σημειώνουμε ότι -κατά πολλούς- η Λε Μόντ είναι η πιό έγκυρη Γαλλική εφημερίδα)

Νά η συνέντευξη.

Ορισμένοι παρατηρητές κατηγορούν τούς κερδοσκόπους ακινήτων ότι περιπλέκουν την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Γιατί;

Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει κτηματολόγιο. Δεν μπορούμε να χτίσουμε τίποτα πουθενά, αλλά από νομική άποψη, δεν υπάρχει όριο μεταξύ δάσών, χωράφιών και κατοικημένων περιοχών. Αποτέλεσμα: Όταν ένα κομμάτι του δάσους γίνεται καπνός, οι ιδιοκτήτες των καμένων στην περιοχή μπορούν εύκολα να προσποιούνται ότι ήταν οικοδομήσιμο. Ορισμένοι ιδιοκτήτες επωφεληθούνται από ένα νομικό κενό και, δεδομένης της τιμής της γης, οι πράξεις αυτές είναι πολύ προσοδοφόρες.

Εννοείτε ότι ορισμένες πυρκαγιές ανάβουν εσκεμμένα ...

Απολύτως. Η διαφθορά βοηθώντας, πολλά προάστια έχουν αυξηθεί έτσι, κομμάτι-κομμάτι. Αλλά η κερδοσκοπία με τά ακίνητα δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Στην Πελοπόννησο, για παράδειγμα, τα δάση καίγονται γιά να φυτεφτούν ελαιόδεντρα. Οι δασικές εκτάσεις μετατρέπονται σε γεωργική γη, και είναι έτσι πιο κερδοφόρες.

Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2007 μετά από ένα κύμα πυρκαγιών που προκάλεσαν το θάνατο 77 ατόμων, είχε δεσμευθεί για τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Τί γίνεται σήμερα?

Ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει ένα μητρώο των δασών για την πλήρωση του νομικού κενού που μόλις ανέφερα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα τα παραμελούν οι κυβερνήσεις αυτό το θέμα εδώ και τριάντα χρόνια και τίποτα δεν κινείται. Η οικοδομή αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Θυμάμαι ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης νομίζω, ο οποίος δήλωσε ότι η προστασία των δασών και Αρχαιολογίας ήταν οι εχθροί της ανάπτυξης. Πρέπει να ειπωθεί ότι η ελληνική κοινωνία σε γενικές γραμμές δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Συνέντευξη: Ελίζα Barthethttp://www.lemonde.fr/europe/article/2009/08/24/grece-les-speculateurs-sont-a-l-origine-de-certains-incendies_1231523_3214.html

Σχόλια