Βεντέτα άνοιξε ο Ομπάμα μέ τήν CIA. Αμα δέν τόν φάει κι αυτόν κανάς τρελός με καραμπίνα καλά θα είναι...

(ΣΣ Οπως είναι λογικό η CIA ποτέ δέν χώνεψε τήν εκλογή Ομπάμα. Δέν φτάνει πού είναι Δημοκρατικός είναι καί μαύρος. Φυσικά τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Οπως θα διαβάσετε παρακάτω στό άρθρο πού αναδημοσιεύουμε ο Ομπάμα έχει ανοίξει (εδώ και καιρό) πόλεμο με την CIA. Εμείς απο τη μεριά μας ελπίζουμε να τον φυλάνε καλά οι αντίστοιχες υπηρεσίες...)

Μέτωπο Ομπάμα με τη CIA
Ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει υπό τον άμεσο έλεγχό του τις ανακρίσεις υπόπτων τρομοκρατών και ξεκινά έρευνα για βασανιστές της εποχής Μπους.
Με απόφαση Ομπάμα ο έλεγχος των ανακριτικών μεθόδων για ύποπτους τρομοκράτες δεν ανήκει πλέον στη CIA, αλλά σε μια νέα επίλεκτη ομάδα με τα αρχικά HIG

«Βεντέτα» με τη CIA τόλμησε να ανοίξει ο Μπαράκ Ομπάμα, τη στιγμή που δίνει σκληρές πολιτικές μάχες για το ασφαλιστικό σύστημα και την πράσινη ανάπτυξη. Ο Λευκός Οίκος έδωσε, χθες, πράσινο φως για τη δίωξη μιας ντουζίνας βασανιστών της CIA στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των «Νew York Τimes». «Ο πρόεδρος στηρίζει την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επανεξέταση των υποθέσεων και θεωρεί πως ήταν σωστή», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μπιλ Μπάρτον.
Παράλληλα, η «Washington Ρost» αποκάλυψε ότι με απόφαση του Αμερικανού προέδρου την προηγούμενη εβδομάδα, ο έλεγχος των ανακριτικών μεθόδων για ύποπτους τρομοκράτες δεν θα ανήκει πλέον στη CIA, αλλά σε μια νέα επίλεκτη μονάδα με τα αρχικά HIG. Αυτή θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών και θα εδρεύει στο αρχηγείο του FBI. Το σημαντικότερο είναι πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα την ελέγχει απευθείας μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Η HIG έχει σκοπό να «εξανθρωπίσει» τις βάρβαρες τεχνικές κράτησης και ανάκρισης της ομάδας Μπους - Τσένι - Ράμσφελντ, που οδήγησαν στα κολαστήρια του Γκουαντανάμο και του Αμπου Γκράιμπ, βελτιώνοντας παράλληλα τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ.
Η «διαρροή» για την ομάδα HIG συνέπεσε με αποκαλύψεις των «Νew York Τimes» ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει τη δίωξη μιας ντουζίνας πρακτόρων της CIA για βασανιστήρια - κάτι που αργότερα επιβεβαιώθηκε με πανηγυρικό τρόπο. Συγκεκριμένα η υπηρεσία δεοντολογίας πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, να δώσει το πράσινο φως για ανακρίσεις σε βάρος πρακτόρων που φέρονται αναμειγμένοι σε κακοποίηση κρατουμένων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Καταλύτης για την τιμωρία των βασανιστών της CIA είναι η περίφημη έκθεση του γενικού της επιθεωρητή του 2004, η οποία έως τώρα κρατείτο μυστική. Ομως η Αμερικανική Ενωση Ατομικών Ελευθεριών (ACLU) πέτυχε δικαστικά τη δημοσιοποίησή της. Ετσι χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμενόταν να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες από όσα διέρρευσαν στον Τύπο τις προηγούμενες μέρες. Ηδη γράφτηκε ότι ανακριτές της CIA βασάνιζαν υπόπτους της Αλ Κάιντα με εικονικές εκτελέσεις, απειλές με ηλεκτρικά τρυπάνια και εκκωφαντικούς πυροβολισμούς από γειτονικά κελιά. Ολα αυτά κατά παράβαση των ομοσπονδιακών νόμων περί βασανιστηρίων.
«Καυτή πατάτα»
Ο εκπρόσωπος της CIA, Πολ Τζιμιλιάνο, ισχυρίστηκε ότι η υπηρεσία δεν έχει λάβει την πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επανεξέταση των σχετικών υποθέσεων. Η καυτή πατάτα τώρα βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, ο οποίος είναι πρακτικά υποχρεωμένος να διατάξει νέα ανάκριση.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι βασανιστές της CIA θα φτάσουν απαραίτητα ως το εδώλιο, αφού κάτι τέτοιο θα «δυναμίτιζε» την ήδη προβληματική σχέση του Ομπάμα με την υπηρεσία. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δυσκολεύτηκε να επιβάλει ως διευθυντή της CIA τον εκλεκτό του Λίο Πανέτα, λόγω των αντιδράσεων που συναντούσε από κυκλώματα των πρακτόρων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegaus.grhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=5508833

Σχόλια