Μέ πολύ «αυτοπεποίθηση» οι συνήγοροι τού Χριστοφοράκου. «Πετύχαμε αυτό ακριβώς που θέλαμε». Αν η ΝΔ έχει απορίες γιά χρηματοδοτήσεις ας μάς ρωτήσει...

«Ας έρθουν εδώ από τη ΝΔ να με ρωτήσουν»
Δήλωση του Μ. Χριστοφοράκου, μέσω του συνηγόρου του, μετά την κατηγορία που του απήγγειλε εισαγγελέας του Μονάχου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ«Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει στοιχεία για πληρωμές στα ταμεία της από τη Siemens, τότε ας μας στείλει σχετικό αίτημα. Θα το διαβιβάσω αμέσως στον πελάτη μου. Είμαι σίγουροςότι αυτός θα της απαντήσει επακριβώς». Αυτή την εκπληκτική προσφορά έκανε χθες ο εκ των συνηγόρων του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Στέφαν Κουρσάβε , στο Μόναχο. Με αυτή τη δήλωση απαντούσε στις πληροφορίες από την Αθήνα, ότι οι ιθύνοντες του κυβερνώντος κόμματος διαβεβαιώνουν συνεχώς πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δεχθεί ποτέ χρήματα από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Ηellas.

Η δήλωση χαρακτηρίζει και τη νέα «αυτοπεποίθηση» που απέκτησαν τις τελευταίες ημέρες οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου. Η αφετηρία της είναι η απόφαση της εισαγγελέως Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ να ζητήσει από δικαστήριο του Μονάχου την καταδίκη του φυγόδικου στην Ελλάδα σε ένα έτος φυλάκιση με αναστολή και σε πρόστιμο ύψους 750.000

ευρώ. «Πετύχαμε αυτό ακριβώς που θέλαμε» λέει ο κ. Κουρσάβε. Για μεγάλη επιτυχία της υπεράσπισης μιλάνε και γνωστοί νομικοί του Μονάχου. «Στην αρχήπολλοί τούς κορόιδευαν» λέει ένας από αυτούς. «Αυτοί πέτυχαν όμως ένα μάξιμουμ, αν στην καταδίκη συνυπολογισθεί η καθυστέρηση που θα προκύψει από την επιδιωκόμενη παράδοσή του στην Ελλάδα».

Η επιτυχία της υπεράσπισης είναι προφανώς η αποτυχία της ελληνικής Δικαιοσύνης, που μέχρι τελευταίας στιγμής δεν πίστευε (ή έκανε ότι δεν πιστεύει) ότι ο κ. Χριστοφοράκος θα επετύγχανε να καταδικαστεί στη Γερμανία και να «ανοσοποιηθεί» έτσι κατ΄ αυτόν τον τρόπο για τα ίδια αδικήματα στην Ελλάδα. Και αυτή τείνει να πάρει μορφή... Βατερλό ύστερα από την απόφαση της κυρίας Μπόιμλερ-Χεσλ να μη δεχθεί τον τέταρτο ειδικό ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που σχεδιάζει να κάνει ο τελευταίος τις ερχόμενες ημέρες στη βαυαρική πρωτεύουσα. «Η εισαγγελέας μού είπεότι δεν μπορεί να μιλήσει με ξένο εισαγγελέα για μια υπόθεση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη» δηλώνει ο κ. Κουρσάβε. «Πάντως, σε περίπτωση που αλλάξει απόφαση, θα ζητήσουμε να είμαστε παρόντες στη συνάντηση».

Σ ύμφωνα πάντως με πληροφορίες από την Αθήνα, η κυρία Μπόιμλερ-Χεσλ ειδοποίησε ήδη μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Εισαγγελία Αθηνών για την πρόταση ποινής που διετύπωσε εναντίον του κ. Χριστοφοράκου. Στο μήνυμά της αναφέρεται όμως μόνο το είδος της κολασθείσης πράξης ( «απλή δωροδοκία»), όχι το περιεχόμενο της κατάθεσής του. Και προπαντός όχι το πραγματικό «κρυφό αντικείμενο του πόθου» του κ. Ζαγοριανού, ήτοι τα ονόματα πολιτικών που απεκάλυψε σε αυτήν ο κ. Χριστοφοράκος. «Ανθρακες ο θησαυρός» σχολιάζει ειρωνικά ο κ. Κουρσάβε. «Αν ο κ. Ζαγοριανός θέλει να μάθει κάτι συγκεκριμένο, τότε να προσκομίσει, σε αντάλλαγμα, αδιάσειστα στοιχεία. Οχι απλώς να φλυαρεί».

Κατά παράδοξο τρόπο όμως ο κ. Ζαγοριανός θα μπορούσε να φύγει από το Μόναχο ως τροπαιούχος - με «τρόπαιο» τον ίδιο τον κ. Χριστοφοράκο. Η προϋπόθεση γι΄ αυτό θα ήταν να συμπέσει η επίσκεψή του με την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου για την έκδοση ή μη του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, που αναμένεται εντός της εβδομάδος. Σε περίπτωση που η απόφαση θα ήταν εις βάρος του, τότε δεν αποκλείεται να γίνει η παράδοση με «συνοπτικές» διαδικασίες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροί του σχεδιάζουν να προσφύγουν αμέσως μετά στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ζητώντας ακύρωση της απόφασης. Σχετικό υπαινιγμό έκανε χθες ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας Αλφονς Ομπερμάγερ . Ενώ παλαιότερα τόνιζε ότι η παράδοση δεν εκτελείται συνήθως αν δεν εκδοθεί προηγουμένως το βούλευμα από την Καρλσρούη ( «για λόγους σεβασμού των ανώτατων δικαστών», όπως έλεγε), χθες «διευκρίνισε» ότι η απόφαση του Εφετείου μένει ανεκτελεστέα μόνον αν το ζητήσει «επί τούτου» το συνταγματικό δικαστήριο. Το ερώτημα είναι λοιπόν, σε περίπτωση που η Καρλσρούη αποφύγει τέτοιο αίτημα, αν οι Αρχές του Μονάχου παραδώσουν τον κ. Χριστοφοράκο «ανωμοτί» στον κ. Ζαγοριανό (εφόσον βέβαια ο τελευταίος θα έχει φροντίσει να φέρει μαζί του, για λόγους ασφαλείας, τουλάχιστον μία ντουζίνα αστυνομικών για την αεροπορική μεταφορά ενός διεθνώς καταζητούμενου φυγόδικου στην Αθήνα). «Σενάρια αστυνομικής φαντασίας» δηλώνει ο κ. Κουρσάβε. «Την τελευταία λέξη για την παράδοση θα την έχει το ομοσπονδιακό υπουργείο στο Βερολίνο. Και αυτό δεν έχει τον υπερβάλλοντα ζήλο των δικαστικών αρχών του Μονάχου».

Στο Μόναχο ο ανακριτής

«Δεν αποτελεί καλό οιωνό ούτε για την κυβέρνησηούτε για το αίτημα της Ελλάδας η απόφαση της γερμανίδας εισαγγελέως για παραπομπή σε δίκη του Μ. Χριστοφοράκου» . Αυτό σχολίαζαν χθες νομικοί κύκλοι στην Ελλάδα αναφερόμενοι στην εσπευσμένη μετάβαση στο Μόναχο του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού, ο οποίος αναμένεται να αναχωρήσει αύριο ή το αργότερο μεθαύριο για τη βαυαρική πρωτεύουσα. Η απόφαση της γερμανίδας εισαγγελέως ήταν «κεραυνός εν αιθρία» τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον κ. Ζαγοριανό, που φαίνεται να έμαθαν μέσω των δημοσιευμάτων τις νέες εξελίξεις. Γι΄ αυτό και αποφασίστηκε η εκ νέου μετάβαση στο Μόναχο του κ. Ζαγοριανού, προκειμένου να μάθει τι ακριβώς λέει στην απόφασή της η κυρία Μπόιμλερ-Χεσλ και κυρίως τι ακριβώς ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ο Μ. Χριστοφοράκος.http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=282838&dt=11/08/2009

Σχόλια