Τά αποτελέσματα τών πρώτων κυλιόμενων δημοσκοπήσεων.

.....η πρώτη απεικόνιση δείχνει τα ποσοστά της Ν. Δ. σε περαιτέρω πτωτική πορεία, χωρίς όμως αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και ανοδική πορεία της δυναμης του ΛΑΟΣ, ενώ ένα πρώτο στοιχείο που αξιολογείται ιδιαιτέρως είναι αυτό που δείχνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να αποφευχθεί μία πολύμηνη προεκλογικη παραλυσία....
Διαβάστε όλο τό άρθρο στή συνέχεια......

Ημέρες αποφάσεων από τον Κ. Καραμανλή
Συζητούνται τρία σενάρια στον απόηχο των πυρκαγιών
Της Ελλης Tριανταφυλλου

Eικοσιτετράωρα κρίσιμων αποφάσεων είναι αυτά που διανύουμε για τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος, στον απόηχο των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, δέχεται επίμονες και συχνά αντικρουόμενες εισηγήσεις, εν όψει και της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Ανασχηματισμός σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο αλλά και εκλογές παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι.

Ορισμένα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αλλά και σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας πιέζουν για ανασχηματισμό το «συντομότερο δυνατόν» και, πάντως, πριν από τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να απαλλαγεί ο πρωθυπουργός των βαρών της ήττας στις ευρωεκλογές αλλά και της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς.

Στον αντίποδα, ορισμένοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προεξοφλούν ότι «δεν θα υπάρξουν αλλαγές πριν από την Εκθεση», καθώς, όπως εκτιμούν, αν ο κ. Καραμανλής προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό θα εμφανισθεί να υποκύπτει στην πίεση της συγκυρίας και των μέσων ενημέρωσης. Τέλος, σύμβουλοί του εισηγούνται στον πρωθυπουργό την άμεση προσφυγή στις καλπες ως τη μόνη λύση και προτείνουν να τις προκηρύξει κατά την παραμονή του στη ΔΕΘ. Το σκεπτικό όσων πιέζουν για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Καραμανλης θα βρεθεί για μία ακόμη φορά σε θεση άμυνας στη ΔΕΘ, καλούμενος να πάρει δημόσια θέση για πράξεις και παραλείψεις συνεργατών του. Οσοι τάσσονται υπέρ της αναμονής, θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός από μόνος του δεν συνιστά παρέμβαση στο κλίμα της περιόδου και πιστεύουν ότι ο κ. Καραμανλης θα πρέπει να ρίξει το βάρος στις κυβερνητικές πολιτικές για τα κρίσιμα προβλήματα και να διατηρήσει το πλεονέκτημα των αλλαγών για αργότερα. Πίσω από αυτήν την εισήγηση, κάποιοι διακρίνουν και μία τρίτη εκδοχή: Τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Να χρεώσει, δηλαδή, ο πρωθυπουργος στον Γ. Παπανδρέου ότι θέτει τη χώρα υπό προεκλογική ομηρία έξι μήνες πριν από την προεδρική εκλογή και να προσφύγει στις κάλπες, αρνούμενος να αποδεχθεί αυτήν την πρακτική της αντιπολίτευσης.

Το ρευστό κλίμα που επικρατεί, αλλά και η προσδοκία ενός ανασχηματισμού προκαλούν έντονη νευρικότητα στον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό, αλλά και εσωκομματικές βολές εναντίον των κ. Πρ. Παυλόπουλου, Χρ. Μαρκογιαννάκη και Ευ. Αντώναρου, στους οποίους γαλάζιοι βουλευτές χρεώνουν τις ευθύνες για τον χειρισμό της υπόθεσης των πυρκαγιών σε επίπεδο πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, κυκλοφορούν καθημερινά σενάρια επί σεναρίων και φήμες επί φημών για τις πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικο σχήμα και τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό, με τα ονόματα των Παυλόπουλου για το Επικρατείας, του Μεϊμαράκη για το Εσωτερικών και του Αντ. Σαμαρά για το Αμυνας να εμφανίζονται, κατά τα σενάρια, ως πιθανές μετακινήσεις.

Το γεγονός ότι στο χθεσινό πρόγραμμα του κ. Καραμανλή δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα ενέτεινε τις φήμες περί κυοφορούμενων αλλαγών στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργος είχε χθες μακρά συνομιλία με τον σύμβουλό του κ. Γ. Λούλη, ο οποίος από τις αρχές της εβδομάδας έχει ξεκινήσει κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, η πρώτη απεικόνιση δείχνει τα ποσοστά της Ν. Δ. σε περαιτέρω πτωτική πορεία, χωρίς όμως αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και ανοδική πορεία της δυναμης του ΛΑΟΣ, ενώ ένα πρώτο στοιχείο που αξιολογείται ιδιαιτέρως είναι αυτό που δείχνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να αποφευχθεί μία πολύμηνη προεκλογικη παραλυσία.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_27/08/2009_327063


Σχόλια