Στελέχη της αστυνομίας διατυπώνουν την υπόθεση ότι πίσω από τη φωτιά που έκαψε την Αττική πιθανόν να κρύβονται οι συλληφθέντες της 7ης Ιουλίου.


Ο εμπρησμός της περασμένης Παρασκευής στο Γραμματικό, ένα νέο κεφάλαιο του «πολέμου» για την κατασκευή του ΧΥΤΑ
Του Τασου Tελλογλου
«Συνελήφθησαν σήμερα από την υπηρεσία μας σε συνεργασία με την ΕΛ. ΑΣ. τρία ατομα τα οποία θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Τα παραπάνω άτομα κατηγορούνται για πρόκληση πυρκαγιών σε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρο Βουνό, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ΧΥΤΑ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 7 Ιουλίου 2009.

Οι συλλήψεις, για τις οποίες είχε άμεση αντίληψη ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, οδηγούν μία σειρά από στελέχη της αστυνομίας, της κρατικής ασφάλειας και της Πυροσβεστικής να διατυπώνουν την υπόθεση ότι πίσω από τη φωτιά που έκαψε την Αττική την περασμένη εβδομάδα πιθανόν να κρύβονται οι συλληφθέντες της 7ης Ιουλίου.

Οι εικασίες αυτές δεν γίνονται δημόσια και επώνυμα. Ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης πιστεύει ότι οι κάτοικοι δεν είχαν κανένα λόγο να απαξιώσουν την περιουσία τους, «μόνο ο εργολάβος βγαίνει κερδισμένος από την πυρκαγιά, καθώς αδυνατίζει το επιχείρημα όσων διαφωνούν με τον ΧΥΤΑ ότι κινδυνεύει το φυσικό περιβάλλον».

Περίπου ίδιο σενάριο
Αν και το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 21 Αυγούστου, ενάμιση μήνα μετά τη φωτιά του Ιουλίου, οι πιλότοι των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων δεν ήταν σε θέση να πετάξουν εξαιτίας της νύχτας, το σενάριο της φωτιάς ήταν περίπου το ίδιο με εκείνο του Ιουλίου. Και τότε όσοι αντιδρούσαν στην εγκατάσταση του εργολάβου έλεγαν ότι οι φωτιές προκλήθηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Αστυνομία και Πυροσβεστική απορρίπτουν αυτήν την εκδοχή για τον Ιούλιο…

Με τον εκδότη της «Κ» κ. Αντώνη Καρκαγιάννη επισκεφθήκαμε χθες τον χώρο από τον οποίο σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής στις 9 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Η πρώτη εστία της φωτιάς εντοπίζεται από αυτόπτες μάρτυρες σε απόσταση 800 μέτρων από τα μηχανήματα του εργολάβου και άλλα τόσα από τον χώρο που έχει οριοθετηθεί για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Ο αυτόπτης μάρτυρας κ. Ηρακλής Χρύσανθος, από το Σέσι Γραμματικού, έσπευσε αμέσως στο σημείο της φωτιάς. «Ενώ πολεμούσαμε επί μία και πλέον ώρα στην αριστερή πλευρά του δρόμου, όπως κοιτάς από το Σέσι στο Γραμματικό, ξεπήδησε ξαφνικά άλλη μία εστία από τη δεξιά...». Η δεύτερη εστία είναι για μία σειρά παραγόντων της περιοχής, όπως ο πρώην κοινοτάρχης του Βαρνάβα κ. Γιώργος Κόλλιας, «σοβαρή ένδειξη εμπρησμού».

Ενας εμπρησμός λοιπόν που σχετίζεται με τον ΧΥΤΑ, στο συμπέρασμα αυτό ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης και ανώνυμες πηγές από την αστυνομία είναι σύμφωνοι. Αλλά ο κ. Κούκης εξήγησε στην «Κ» ότι κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην κατασκευή του ΧΥΤΑ δεν είχαν πρόσβαση στην περιοχή. «Η καθημερινή διέλευση ελέγχεται από αστυνομικούς με στολή και άνδρες της ασφάλειας...». Η δική μας πρόσβαση χθες ήταν μάλλον ανεμπόδιστη, το μόνο που ζήτησαν οι αστυνομικοί, που φρουρούσαν τα μηχανήματα του εργολάβου, ήταν να μην φωτογραφίζονται από τα κινητά τηλέφωνα των ντόπιων που μας συνόδευαν. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χάγκεν Φλάισερ αναγκάστηκε να σβήσει μια φωτογραφία που είχε τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο, επειδή απεικόνιζε έναν άνδρα των ΥΜΕΤ.

Το βράδυ της Παρασκευής η Πυροσβεστική δέχθηκε την πρώτη ειδοποίηση για τη φωτιά στις 20.46, ενώ είχε σκοτεινιάσει και δεν ηταν δυνατόν να γίνουν πτήσεις εναέριων μέσων. «Είναι και αυτή ενδειξη ότι ορισμένα πράγματα ηταν σχεδιασμένα», λέει αξιωματούχος της Πυροσβεστικής. Οι άνεμοι ήταν εντασης 8 μποφόρ και φτσούε από τον Ευβοϊκό σε νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Ο κ. Κούκης λέει ότι αμέσως έφθασαν αρχικά 2 και στη συνέχεια συνολικά 12 οχήματα. «Δεν έκαναν δουλειά όμως, γιατί η περιοχή ηταν δύσβατη» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού. Το τι συνέβη από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής ώς τις 8 το πρωί του Σαββάτου έπαιξε ίσως σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη της πυρκαγιάς από ό, τι η ανακάλυψη των αυτουργών ενός ενδεχόμενου εμπρησμού.

«Ζητούσαμε να πάμε να σβήσουμε τη φωτιά και δεν μας άφηναν από την αστυνομία» είπε στην «Κ» χθες ο κτηνοτρόφος Γιάννης Στάσης. Ο δικηγόρος Νίκος Μπούρμπος επισημαίνει ότι 4 από τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα «είχαν ως αποστολή την προστασία των μηχανημάτων του εργολάβου».

Ηδη «χόρευε»
Η Πυροσβεστική λέει ότι στις 6.16 το πρωί του Σαββατου δόθηκε η εντολή για την απογείωση του πρώτου ελικοπτέρου που ξεκίνησε στις 6.34 και γύρισε στη βάση του στις 8.21. Ο κ. Κούκης δέχεται ότι «το Ερικσον έκανε ρίψεις στη δύσβατη περιοχή μεταξύ Βαρνάβα και Γραμματικού αλλά έφυγε γρήγορα. Τα αεροπλάνα ήρθαν γύρω στις 8...». Τότε η φωτιά είχε ανεβεί στη ράχη του Μαύρου Βουνού και ήδη «χόρευε» με κατεύθυνση τον Βαρνάβα και τις νοτιότερες περιοχές της Αττικής. «Η φωτιά δεν κρατιόταν μετά» λέει ο κ. Γιώργος Κόλλιας, πρώην πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα.

Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό πρώτα από όλα για τους ίδιους τους Γρμματικιώτες. Εξι σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς στο χωριό, άλλα 15 υπέστησαν ζημιές, 25.000 στρέμματα δάσους και 40.000 στρέμματα με ελιές κάηκαν. «Θα ήταν κουτός όποιος έκαιγε το σπίτι του», λέει ο κ. Νίκος Κούκης.

Λίγα λεπτά αφότου γύρισαμε στο γραφείο, μπήκαμε σε έναν δικτυακό μεσιτικό τόπο. 180 στρέμματα στο Γραμματικό πουλιούνται προς 2 εκατομμύρια ευρώ. Η ηλεκτρονική αγγελία εχει δημοσιευθεί πριν από την περασμένη Παρασκευή.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/08/2009_326933


Σχόλια