(ΣΣ Ο κόσμος αλλάζει, οι καιροί αλλάζουν. Η πανίσχυρη μηχανή τής ΕΥΠ έπρεπε να μπεί στη νέα εποχή. Προσαρμοσμένη πάντως στα ελληνικά δεδομένα. Κοινό μυστικό δέν αποκλείεται να ήταν ότι η ΕΛΑΣ δέν τα είχε πολυκαταφέρει στήν αντιμετώπιση τού εσωτερικού ζητήματος ασφάλειας. Τά στοιχεία πού βγήκαν (και πού ήταν γνωστά) απέδειξαν ότι στήν πραγματικότητα κανείς δέν είχε κάνει ποτέ κάτι για τό γνωστό σε όλους ζήτημα απο καταβολής ελληνικού κράτους τής διαπλοκής υπηρεσιών της ΕΛΑΣ με ανθρώπους και κυκλώματα πού δέν θα έπρεπε.) Χρειαζόταν μιά πραγματικά αποτελεσματική υπηρεσία να ασχοληθεί με το θέμα....Ενδιαφέρον είναι το ρεπορτάζ τού Βήματος στό θέμα...
Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, που προκάλεσε εύλογα ερωτήματα, η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην αντικατάσταση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), πρέσβη κ. Ι. Κοραντή, λίγες ημέρες μετά την καθοριστική συμβολή του «Μεγάλου Αδελφού» στην εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας των 16 απαγωγέων του εφοπλιστή κ. Π. Παναγόπουλου. Επειτα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κ. Πρ. Παυλόπουλου νέος διοικητής της ΕΥΠ ανέλαβε ο ως χθες αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε την εποπτεία των αστυνομικών ερευνών στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος και ακολούθως της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Εν αντιθέσει προς τον κ. Κοραντή, η τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου στη διοίκηση της ΕΥΠ αποτέλεσε προσωπική απόφαση του κ. Παυλόπουλου, η οποία, σύμφωνα με στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, εντάσσεται σε ένα μακρόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και ειδικότερα στον ευαίσθητο χώρο των διωκτικών υπηρεσιών.
Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών είναι η οργανωτική και επιχειρησιακή αναβάθμιση της ΕΥΠ, η οποία στο πνεύμα των καιρών ωθείται στην αναδιάταξη των δυνάμεων και των στόχων της προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται διεθνώς στον ευαίσθητο τομέα της εσωτερικής ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά και τις θεσμικές αλλαγές που επέφερε ο νόμος 3649/2008, η ΕΥΠ καλείται, κατά τα πρότυπα του FΒΙ, να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των νέων μορφών οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, οι οποίες, είτε διαπλέκονται είτε όχι, χαρακτηρίζονται οι πλέον σημαντικές απειλές για την κοινωνική συνοχή και την εσωτερική ασφάλεια κάθε χώρας.
Σύμφωνα με παράγοντες του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, η τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου σηματοδοτεί την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές και τομές στις τάξεις των διωκτικών υπηρεσιών εν όψει των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής. Η επιλογή του κορυφαίου εισαγγελικού λειτουργού να αναλάβει για πρώτη φορά τα ηνία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εξυπηρετεί, όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, μία ακόμη ανάγκη: την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας, τον έλεγχο της πανίσχυρης μηχανής, η οποία μπορεί να εμφανίσει φυγόκεντρες τάσεις και να εκτροχιαστεί στον γκρεμό. Επειδή όμως πολλές φορές μέσα από τις ριζικές ανατροπές και τις μεγάλης κλίμακας ανακατατάξεις ξεπηδά η αταξία, οι κυβερνώντες σκέφθηκαν να επιβάλουν την «τάξη μέσα από το χάος». Λατινομαθής ο κ. Παυλόπουλος γνωρίζει καλά το ordo ab chao.
Ως ένα ακόμη δείγμα της απόλυτης εμπιστοσύνης με την οποία τον περιβάλλει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο υπουργός Εσωτερικών αιφνιδίασε για μία ακόμη φορά τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, όπως είχε συμβεί και με την απόφαση για πρόωρη λήξη των εργασιών της Βουλής τον περασμένο Μάιο.
Oπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στον... άστατο αττικό ουρανό, οι απροσδόκητες αλλαγές στην ηγεσία της ΕΥΠ έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ευθύς αμέσως έγινε γνωστή η αντικατάσταση του κ. Κοραντή νωρίς χθες το μεσημέρι, στελέχη της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε αλλεπάλληλους τηλεφωνικούς γύρους, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να ερμηνεύσουν τους λόγους για τους οποίους επελέγη η λήψη μιας τόσο σημαντικής απόφασης αυτή την ιδιαίτερη χρονική στιγμή. «Δεν ήταν καλό το τάιμινγκ» ήταν το... επιστέγασμα των συνομιλιών τους. «Δεν αποκεφαλίζεις τον διοικητή μιας τόσο νευραλγικής υπηρεσίας λίγες ημέρες μετά από μια τόσο μεγάλη επιτυχία».
Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, έκαναν λόγο για αποφάσεις οι οποίες είχαν δρομολογηθεί πριν από αρκετούς μήνες. «Αν το ολυμπιακό περιβάλλον του 2004 απαιτούσε έναν καταξιωμένο διπλωμάτη στο τιμόνι της Υπηρεσίας, σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει» σημείωναν. «Οι νέες προκλήσεις της εποχής επιβάλλουν ένα πρόσωπο που διαθέτει ειδικές γνώσεις στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας και παράλληλα πληροί όλα τα εχέγγυα για την τήρηση της νομιμότητας».
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δεν έπεισε ωστόσο την αξιωματική αντιπολίτευση. Κάθε άλλο μάλιστα, πυροδότησε όργιο φημών, το οποίο αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χάρης Καστανίδης. «Ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση γνωρίζουν καλά τους λόγους για τους οποίους αντικατέστησαν τον ως τώρα διοικητή της ΕΥΠ. Προκύπτουν τεράστια ερωτήματα για την απόφαση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη ο χρόνος κατά τον οποίο λαμβάνεται και οι συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις και διαρροές».
Ποιος είναι ο νέος διοικητής...
O Δημήτρης Παπαγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι γιος αστυνομικού και υπηρέτησε τη θητεία του στο Ναυτικό. Πήρε το πτυχίο του από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1983. Ανέβηκε στις εισαγγελικές έδρες των Πρωτοδικείων Κορίνθου και Αθηνών και του Εφετείου Αθηνών. Μάλιστα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπηρέτησε επί χρόνια στο Προανακριτικό Τμήμα διερευνώντας υποθέσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος, καθώς και στα Τμήματα Ποινικής Δίωξης και Εκτελέσεως Ποινών.
Το 2003 οι συνάδελφοί του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον εξέλεξαν προϊστάμενο. Μετά τη λήξη της θητείας του ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, το 2006, ορίστηκε με αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών και εποπτεύων εισαγγελέας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων ΒίαςΔΑΕΕΒ- της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Είναι παντρεμένος με την πολιτικό μηχανικό Ελένη Παπαγγελοπούλου, η οποία εργάζεται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), και έχει δύο παιδιά, έναν γιο πτυχιούχο Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μία κόρη τελειόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
...και ποιος ο απερχόμενος
O πρέσβης κ. Ι. Κοραντής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Ιουλίου 1948. Διορίστηκε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) τον Νοέμβριο του 2004. Ηταν ο δεύτερος διπλωμάτης που ανέλαβε τις τύχες της υπηρεσίας μετά τον προκάτοχό του, πρέσβη κ. Π. Αποστολίδη. Ο κ. Κοραντής χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που τον γνωρίζουν κλειστός χαρακτήρας, εξ ου και το προσωνύμιο «σφίγγα» με το οποίο τον χαρακτηρίζουν.
Ο κ. Κοραντής αποφοίτησε το 1967 από το Lycee Francais d΄Αthenes, ενώ από το 1972 είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλά απταίστως γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος από το 1974 με την οικονομολόγο κυρία Εύη Μελέτη, με την οποία έχουν τρεις κόρες.
Στον διπλωματικό κλάδο του υπουργείου Εξωτερικών εισήχθη το 1972. Υπηρέτησε σε πολλές κρίσιμες θέσεις, μεταξύ άλλων στο ΝΑΤΟ, στο Βελιγράδι, στην Ουάσιγκτον, στο Συμβούλιο Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ως πρέσβης στη Σαουδική Αραβία, στην Τουρκία και στο Βέλγιο.
Η θητεία του στην Αγκυρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ταραγμένη». Ο κ. Κοραντής βρέθηκε στην Τουρκία την περίοδο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης (με πρωθυπουργό τον κ. Κ. Σημίτη και υπουργό Εξωτερικών τον κ. Γ. Παπανδρέου ) που ακολούθησε το Ελσίνκι και ήταν από αυτούς που συνιστούσαν ψυχραιμία στα ανοίγματα προς την Αγκυρα και στις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί για μεταστροφή στη συμπεριφορά της Αγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η διαφορά αντίληψης είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή του στην Αθήνα.http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=278346&dt=14/07/2009
Σχόλια