Εραψαν τά στόματά τους τα μέλη τού συνδικάτου τού εγκλήματος. Φοβούνται τό αύριο μέσα στίς φυλακές...


Αν ο πρώτος κύκλος για την ανάκριση έκλεισε με δέκα προφυλακίσεις, τα νέα στοιχεία που έπεσαν στο τραπέζι της ανακρίτριας ήταν πενιχρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απολογούμενοι, μέλη της εγκληματικής συμμορίας, ελάχιστα ουσιαστικά προσέθεσαν στον ποταμό των στοιχείων που είχε συγκεντρώσει η αστυνομία πριν από τη σύλληψή τους και λίγες μόνον αποκαλύψεις έκαναν στα όσα περιλαμβάνονται ήδη στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Μετά το σοκ των αιφνιδιαστικών συλλήψεων και των απολογιών μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες του νόμου, ορισμένοι από τους κατηγορουμένους αποφάσισαν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Αρνήθηκαν να πουν έστω και μία λέξη στην ανακρίτρια για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετώπιζαν και ήταν το διαβατήριό τους για τις φυλακές. Ο μόνος που μίλησε ήταν ο μεγαλοεργολάβος Γ. Τρομπούκης, ο οποίος παραδέχθηκε, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών, εκείνα που δεν μπορούσε να αποφύγει.

Ομως, η τακτική της σιωπής που επέλεξε να ακολουθήσει πρώτος ο Απόστολος Πετράκης, που μετείχε στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου -έχει ταυτοποιηθεί και το γενετικό του υλικό- βρήκε μιμητές και σε άλλους. Την ίδια στάση ακολούθησε και ο Γ. Κατσαγάνης αλλά και ο Χαράλαμπος Μουστάκας προς έκπληξη της ανακρίτριας, καθώς ήταν ο ένας από τους δύο -ο άλλος ήταν ο Τρομπούκης- που είχε ομολογήσει αμέσως μετά τη σύλληψή του στο στάδιο της προανάκρισης.

Η τακτική της σιωπής

[βλαστος.jpg]

Η τακτική της σιωπής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υπαγορεύθηκε από έγκλειστο μέλος της σπείρας προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το ήδη βαρύ κατηγορητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από ασφαλείς πηγές, οι τρεις που δεν μίλησαν θέλησαν να στείλουν μήνυμα «πίστης» στον Παν. Βλαστό εν όψει της απολογίας του την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλωστε, όπως δήλωνε συνήγορος των κατηγορουμένων, «όσοι σήμερα εμπλέκονται, είναι υποχρεωμένοι να σκεφθούν και το αύριο στις φυλακές», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τον φόβο αντιποίνων από τους σκληρούς κακοποιούς που κατηγορούνται στο συνδικάτο του εγκλήματος και εκτίουν πολυετείς καθείρξεις. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε παρά το γεγονός ότι «μίλησε» στην ανακρίτρια και ο μεγαλοεργολάβος Γ. Τρομπούκης. Φρόντισε για τον Παν. Βλαστό να αποφύγει τα πολλά-πολλάν και να μειώσει το ρόλο του στον σχεδιασμό της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου. Αλλωστε δήλωσε ευθέως ότι «φοβάται για τη ζωή του», για να προσθέσει «πως ευγνωμονεί τον Θεό που είναι κατηγορούμενος και όχι νεκρός…».

Και ενώ οι έρευνες των αστυνομικών αρχών και της Δικαιοσύνης συνεχίζονται για να αποκαλυφθούν κι άλλες πτυχές της εγκληματικής δράσης της σπείρας, αλλά και να συλληφθούν και άλλα μέλη της που ακόμα κυκλοφορούν ελεύθερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μπαράζ αποκαλύψεων αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

Το βαρύ πυροβολικό της εγκληματικής συμμορίας, πλην Γ. Τρομπούκη, δεν έχει ακόμα απολογηθεί. Η επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η εβδομάδα των βαρυποινιτών. Των σκληρών κακοποιών που κρατούνται σε διάφορες φυλακές της χώρας με πρώτο τον Παν. Βλαστό, για τον οποίο από τη δικογραφία προκύπτει ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση του εγκληματικού κυκλώματος.

Εκτός του Βλαστού, σε απολογία θα κληθούν και οι βαρυποινίτες Ιω. Σκαφτούρος, που κρατείται στις φυλακές των Διαβατών, και Βασίλης Στεφανάκος, που εκτίει πολυετή κάθειρξη στις φυλακές της Λάρισας. Οι διωκτικές αρχές σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τις ανακριτικές αρχές προετοιμάζονται πυρετωδώς για να εξασφαλιστεί με ασφάλεια η προσαγωγή τους ενώπιον της ανακρίτριας, καθώς οι μεταγωγές τους απαιτούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και διαθέτουν μεγάλη επικινδυνότητα. Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μεταβεί στις φυλακές, όπου κρατούνται, η ίδια η ανακρίτρια, ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλειστεί.

Με αφορμή τις απολογίες των τριών κακοποιών οι διωκτικές αρχές δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν συγκεντρώσει και άλλα στοιχεία για εγκληματικές ενέργειες που μέχρι τώρα δεν έχουν εξιχνιαστεί. Ανώτατη δικαστική πηγή δήλωνε στην «Κ» αισιοδοξία πως «κι άλλες δολοφονίες θα ξεκαθαρίσουν και εγκλήματα που μέχρι τώρα ήταν “ορφανά” από δράστες θα διελευκανθούν. Οι αποκαλύψεις, συνέχισε με νόημα η ίδια πηγή, είναι πίσω».http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_11/07/2009_321863


Σχόλια