Απορρίφθηκε η έκδοση του Ταϊφούν Οζκιόκ στη Τουρκία..

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη του αιτήματος για έκδοση του Τούρκου Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε υποβάλει το αίτημα έκδοσης, στηριζόμενη σε κατηγορίες που
σχετίζονται με τη δράση του Οζκιόκ στο προοδευτικό κίνημα της γειτονικής χώρας. Το δικαστήριο, όμως, έκρινε τελικά ότι η κατάσταση του ποινικού συστήματος της Τουρκίας δεν εγγυάται μια δίκαιη δίκη, και ότι σε περίπτωση έκδοσης του θα αντιμετώπιζε κίνδυνο βασανισμού και άδικης φυλάκισης

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης σε ανακοίνωση της χαιρετίζει τη απόφαση. «Η μη έκδοση του αγωνιστή Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ δεν μπορεί παρά να ικανοποιήσει όσους στάθηκαν στο πλευρό του, σε κόντρα με το αντιπροσφυγικό και τρομολάγνο κλίμα των ημερών. Για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι η αλληλεγγύη μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στις μεθοδεύσεις των κατασταλτικών μηχανισμών», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.


Ο 54χρονος Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ δραστηριοποιήθηκε σε αριστερές πολιτικές οργανώσεις της Τουρκίας στη δεκαετία του ’70, και το 1981 συνελήφθη με κατηγορίες για ανατρεπτική ιδεολογία και συμμετοχή σε ένοπλη δράση. Καταδικάστηκε από στρατοδικείο της χούντας σε θανατική ποινή και έμεινε στις τουρκικές φυλακές μέχρι το 1990, οπότε και απέδρασε.
Στην διάρκεια της κράτησης του, πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των πολιτικών κρατούμενων μέσα στις φυλακές και συμμετείχε σε πολλές απεργίες πείνας ενάντια στις συνθήκες κράτησης. Ενόσω κρατούμενος, εξέδωσε και τρία βιβλία για τις πολιτικές δίκες και για την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές.
Κρατείται από τις ελληνικές αρχές από τις 26 Μαρτίου 2009.http://www.foreignpress-gr.com/

Σχόλια